BOL BOL SU İÇİN
Gün içerisinde en az 8 bardak olmak üzere su tüketmeniz gastriti etkili bir biçimde tedavi etmenize yardımcı olacaktır. Gastrite ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından biri de bol bol su içmektir.
Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösteriniz. Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile içeceklerden uzak durulmalı Gazlı içeceklerin yerine su tüketilmeli. Bol miktarda taze sebze ve meyve ile beslenilmeli. Yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk, hindi göğsü gibi az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi, tam tahıllar gastrite iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
▪️ Acil, ağrılı ve yanmalı durumlarda 1 büyük bardak su içine 1 tatlı kaşığı yemek karbonatı konularak içilecek ve ağrı geçtikten sonra 3 saatte bir ½ litre su içilecek. Gün boyu 4 litre su içilecek. ▪️ İranlı Dr. Feridun Batmanghelidj su ile reflü tedavisinin öncüsü olmuş.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Gastrit ve Duodenit de bahar aylarında artış gösteren mide hastalıklarının başında gelir. Gastrit, mide mukozasına iltihabi hücrelerin göçü ile oluşmaktadır. Duodenit ise onikiparmak bağırsağının ilk kısmına göçen iltihabi hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır.
Aç karnına en az 3 bardak su içmek midenizdeki asit düzeyini düşürmeye ve gastrite neden olan krampları gidermeye yardımcı olacaktır.
SİNDİRİM BOZUKLUKLARI: Su ve alkali (kalsiyum ve magnezyum) minerallerin eksikliği gastrit, ülser ve reflü gibi birçok sindirim sistemi problemine yol açar.
O asit salgısı arttığı zaman gene yemek borusunun alt ucuna çıktığında yine yemek borusunu yakabiliyor." dedi. Peki, Reflü Olmamak İçin Nelere Dikkat Edilmeli? Çok basit ama su içmek reflünün etkilerini azaltıyor, hatta bazı kişileri iyileştiriyor.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Akut gastrit çoğunlukla hazımsızlık, iştahsızlık, siyah renkli dışkılama, kusma, bulantı, midede ağrı ve şişlik hissi hatta kanlı kusma belirtileri ile kendini gösterir.
Aynı zamanda probiyotik özelliği bulunan yoğurt ile pek çok enfeksiyona karşı direnç oluşturabilir, hastalıkları ve mide rahatsızlıklarını en aza indirebilirsiniz. Siz de tercihe göre ister ara öğün olarak, ister yemeklerin yanında yoğurt tüketerek gastrit için hızlı ve ekonomik bir alternatif oluşturabilirsiniz.
Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Sık yemek yemek: Sık yemek yemek, mide asidinin üretimini azaltarak mide ağrısını azaltabilir. Yağ, tuz ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak: Yüksek miktarda yağ, tuz ve baharatlı yiyecekler tüketimi, mide mukozasını zarar vererek gastritin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri