Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi son derece önemlidir. Soğuk suyla karşılaştığında daralan kan damarları kanın akışını hızlandırır ve bu da hem tansiyonu düzenler hem de kan damarlarının güçlenmesini sağlar.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, “Kalp krizi anında soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.” uyarısında bulundu.
Ritim problemi olanların (kalp hastaları, yaşlı diyabetik hastalar) soğuk su ve buzlu içecek tüketmekten kaçınması gerekir. Soğuk su ve buzlu içecekler, mide kaslarında kasılmaya ve yavaşlamaya neden olur.
Su, kalp sağlığını korumaya, desteklemeye yardımcıdır . Kasların en sıkı ve ağır çalışanı olarak tam hızda çalışabilmesi için suya gereksinim vardır . Susuz kaldığınızda kanınız kalınlaşır bu durumda kalbin daha fazla çalışması gerekir . Eğer kalbiniz zayıfsa ilerleyen yıllarda ciddi kalp problemleri görülebilir .
İlgili 29 soru bulundu
Obeziteden kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak, sigara kullanılıyor ise bunun bırakılması ilk alınacak önlemler olmalıdır. Belirtilen risk faktörlerinin ailevi yatkınlık dışında tedavi edilebilir durumlar olduğu, bu tedaviler ile kalp krizi riskinin ciddi anlamda azaldığı unutulmamalıdır.
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Su ve biber: Kalp krizi sırasında su içilmesi ve acı biber yenmesinin kalp krizine bir faydası yoktur. Aksine, kalp krizinde sık görülen bulantı ve kusma sonucunda soluk borusuna kaçabileceği için hasta yeme ve içmeyi kesmelidir.
Su eksikliği kanınızı kalınlaştırdığından ve kan damarlarınızı daralttığından, zamanla kalbinizi zorlayabilir. Bu, damarlarda plak birikmesine ve tıkanmaya neden olabilir ve kalp krizine neden olabilir. Yeterli miktarda su içmek kalp krizi riskini erkeklerde yüzde 46, kadınlarda yüzde 59 oranında azaltabilir.
Bilimsel çalışmalar, az su içenlerde kalp krizi riskinin arttığını ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir araştırmada günde 5 bardağın üzerinde su içen kişilerin kalp krizi geçirme riski, günde 2 bardak ve altında su tüketen kişilere oranla yüzde 50 daha düşük bulunmuştur.
Bir kaç damla limon suyunu sıcak suya ekleyip içtiğinizde sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir ve karaciğeri temizler. İçindeki asitle enfeksiyonlarla savaşır. Kalp krizi, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıklardan vücudu koruyan bir antioksidandır.
Bu sorunu atlatmak için potasyum içeren meyve ve sebzeleri tüketmelisiniz. Gün içinde tüketilen 1 adet orta boy muz sayesinde potasyum ihtiyacınız giderilir. Düzenli potasyum alımında ise kalp ağrıları dindirilir. Strese bağlı kalp ağrısına ne iyi gelir sorusuna da alternatif cevaplardan biri muzdur.
Hem vücut ısısının dengelenmesi, hem de stresin kalp üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için sabah-akşam duş alınmalı. Düzenli duş alımı kan akışını hızlandırır; böylelikle kalp, kan pompalama için daha az efor sarf eder. Öte yandan kalp hastalarının denize girmesinde sakınca yoktur.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Haftada iki defadan fazla banyo yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, günlük ılık veya sıcak su ile banyo yapan kişilerde %28 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %26 daha düşük inme riski vardı. Çalışma sadece gözlemseldir ve sıcak su ile banyonun kalp problemlerini ortadan kaldırdığını kanıtlamaz.
SESSİZ KALP KRİZİNİN 10 İŞARETİ Nefes darlığı Aşırı yorgunluk Genel bir rahatsızlık hissi ya da sıkıntı Soğuk terleme Hazımsızlık, bulantı ya da kusma Baş dönmesi ya da sersemlik Boğazda ya da göğüste hafif ağrı Sırtta ya da kollarda burkulan ya da çekilen kas ağrısı gibi ağrı Göğsün ortasında birkaç dakika süren ya da ...
Kalp krizi geliyorum der! Göğüste 20 dakikadan fazla süren, boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik duyulur.
Ağrı belirtilerin ilk başladığı günlerde hemen endişe etmemek gerekir. En sık karşılaşılan problem ağrı meydana geldiği zaman 'ya kötü bir şey çıkarsa' diye düşünüp hekime başvurmamaktır. Var olan gerçek hiçbir zaman değişmeyecektir. Bu yüzden gecikmeye meydan vermeden bir hekime başvurmalısınız.
Özellikle üzüldüğünüz zaman ağlamak kalbi daha az yoruyor. Çünkü gözyaşı dökmek ile üzüntülüyken sıkışan kalp damarları açılıyor. Ağlayarak birçok hastalığın baş düşmanı olan stresle başa çıkabilirsiniz. Çünkü bu duygu şaşırtıcı olsa da mutluluk hormonlarını harekete geçiriyor.
Hangi besinler kalp dostu? Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler… Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor.
Kalbin en büyük düşmanları sigara, stres, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme. Uzmanlar sağlıklı bir kalp için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sigarasız bir hayat, stresten uzaklaşmak, omega değeri yüksek gıdalar tüketmek ve düzenli kalp kontrolü yaptırmak gerektiğini belirtti.
Geçirilen şiddetli travmalar, ameliyatlar veya fiziksel hastalıklar da kırık kalp sendromunun ortaya çıkma ihtimalini artırabilir. Bu sendromun ortaya çıktığı kişilerde ani başlayan bir göğüs ağrısı ortaya çıkar ve hasta adeta kalp krizi geçiriyormuş gibi görünür.
Sağlıklı bir kalp bir dakikada yaklaşık 70-80 kez ve bir günde yaklaşık 100.000 kez kasılır. Bu sayede tüm vücuda her saatte 300 litreye yakın kan pompalar. Normal bir kalpte dört boşluk vardır. Üst iki boşluk sağ ve sol kulakçıklar, alt iki boşluk ise sağ ve sol karıncıklar olarak isimlendirilir.
Uykuda kalp krizi belirtileri
En sık izlenen bulgu göğüste sıkıntı hissi ve çarpıntı ile uyanmaktır. Bu duruma genelde soğuk terleme eşlik eder. Bunun yanında boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ek olarak izlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri