Kriyoterapi, vücuttan ısıyı uzaklaştıran herhangi bir maddenin uygulanması ile vücut ısısının düşmesi ile sonuçlanan tedavi şeklidir. Vücut ısısında düşme vazokonstriksiyona neden olarak doku kan akımını azaltır ve kas spazmını, inflamasyonu, oksijen tüketimini ve doku metabolizmasını azaltır.
Akut ağrıların tedavisinde, Eklem ve tendonlardaki ödemin azaltılmasında, Germe egzersizleri sırasında kas spazmlarının azaltılmasında, Ligaman zedelenmelerinde ödemin ve ağrının azaltılmasında soğuk uygulama kullanılır.
soğuk uygulamaları ikincil mekanizmalar ile ağrıyı azaltır. dönemde yani yaralanmasın olduğu ilk 3 gün içerisinde (72 saat içinde) uygulanmalıdır.
Soğuk uygulama, kas spazmını ve spastisiteyi azaltıcı etki gösterir. Ancak, spazm ve spastisitede kas tonüsünü azaltmak için kas dokusunun yeterince soğutulması gerekir1,2. Soğuk uygulamanın başlangıcında ilk 10-30 dakika içinde kas tonüsü ve klonus artar, kas yeterince soğuduğunda klonus ortadan kalkar.
Soğuk uygulamasının süreleri uygulanan bölgelere göre değişir. Kemikli bölgelerde aşağıda yapılan uygulama önerilerinin kısa olanını, yağ tabakasının kalın olduğu bölgelerde soğuğu uzun uygulayabilirsiniz. Soğuk uygulamalarında her zaman buz ya da soğutucu ile deri arasında ince bir bez kullanınız.
İlgili 16 soru bulundu
Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Soğuk Uygulama Çeşitleri
Ödemi ve enflamasyonu azaltır Bölgenin oksijen ihtiyacını azaltır. Gerginlik ve ağrıyı azaltır. Bakteriyel çoğalmayı geciktirir Lokal anestezi sağlar.
Soğuk genellikle inflamasyonun akut devresinde, sıcak ise kronik devrede tercih edilmektedir. Eğer artritin veya akut yaralanmanın akut döneminde sıcak uygulamalar yapılırsa ağrı, ödem ve kanamada artma olabilir. Genellikle akut yaralanmalarda ve artritte soğuk uygulama tercih edilir.
Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur. Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
"Kriyoterapi" (buz tedavisi) adı verilen bu yöntemle vücuttaki çeşitli romatizma, eklem ağrıları ve şişlikler azaltılabiliyor. Çünkü soğuk, damarları sıkıştırarak her türlü eklem ağrılarını önemli ölçüde yok ediyor. Bu yöntemi kliniklerde yaptıracağınız gibi tekniklerini öğrenerek evinizde de uygulayabilirsiniz.
Fizik tedavi egzersizleri esnasında hasarlı bölgeyi güçlendirmek için ağırlık çalışmaları yapılabilir. Bu durum nedeniyle fizik tedavi sonrası belirli oranda ağrı, uygulamanın bir parçasıdır.
Kas ağrısına iyi gelebilecek yöntemle şu şekilde sıralanabilir: Ağrılı bölgeyi dinlendirip, yüksekte tutmak. Buz kompresi ile kan akışını iyileştirmek.
Soğuk uygulama, su ile ıslatılmış bezleri, koltuk altı, alın, kasık, göğsüne koyma şeklinde olmalıdır.
Buz Kompresi: Ayak burkulmasından hemen sonra bir buz torbası ile kompres yapılması, ayakta oluşan ağrının giderilmesi yönünde en güçlü tedavi yöntemidir. İlk uygulama sırasında en az yarım saat olmak koşuluyla ağrı geçene kadar belirli aralıklarla buz uygulaması yapılmalıdır.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır.
Ne sıklıkla yapalım ki faydalı olsun? Tendinitlerde ya da yüzeysel adale zedelenmelerinde günde 2-3 defa yeterlidir. Ancak ağrı ve adele spazmı fazla ise daha sık uygulanabilir. Zedelenmenin şiddetine göre bazen uygulama süresi uzayabilir.
Buz, gözeneklerinizi büzüştürür ve kırışıklıkları gererek yüzünüze daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda kan akışını düzenler ve sivilce oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Eğer gözleriniz geceden kalmaysa buz kalıbının içine yeşil çay koyun ve dondurun.
Buzdaki mineraller cildin daha canlı görünmesini sağlar.
Buz yaşlanma izlerini geciktirir. Buz küpleri cildi sıkılaştırır ve cildinizdeki nemi kilitli tutar. Buzu kaşlarınızın aldığınız kısımlarına sürün ve biraz bekleyin. Hafif bir uyuşma başladığında kaş almak daha acısız olacaktır.
Kas Ağrısı ve Şişkinliği Azaltır
Spor sonrası soğuk duş, kaslardaki inflamasyonu azaltarak şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. kan damarlarını daraltır ve bu da kaslarımızda biriken atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Kızartma türü yiyecekler kireçlenme açısından tehlikeli görülmekte ve kireçlenmeden şikayetçi olanların yağlı yiyeceklerden uzak durması, önerilmektedir. Aşırı kilolu olanlarda ve yaşlılarda, kireçlenme daha sık görülmektedir. Hafif ağrıların yaşanması gibi bir durumda, buz uygulaması iyi gelmektedir.
Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir. Sıcağın iyi gelmesinin sebebi de kıkırdak dokunun ısınması, kolajen dokunun elastike sağlaması sıcakla birlikte.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir buz paketi kullanın veya birkaç buz küpü alın ve bir havluya sarın. 15 dakika boyunca şişmiş bölgeye kompresi yerleştirin ve kapatın. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Buz banyosu vücuda ne yapıyor? Çok yoğun veya uzun bir antrenmandan sonra vücudunuz oldukça yüksek bir ısıdadır, kan dolaşımı hızlanır ve nabız yükselir.
Soğuk kompres, soğuk havlularla ya da buz torbaları ile yapılan kullanışlı bir tedavi yöntemidir. Soğuk kompres özellikle burkulma, şişlik ve ağrılara oldukça iyi gelmektedir. Bu sebeple çoğu kişi soğuk kompresi uygulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri