Içine dokunmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: dertlendirmek, üzmek.
Içine almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kapsamak.
İçine işlemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Duygulanmak, etkilenmek, dokunmak. “Babamın o etkili sözleri âdeta içime işlemişti sanki.”
dokunmak {fiil}
touch {fi.}
[1] üzülmek, rahatsızlık duymak: "Onun kenar mahallelerde sürüklenen çıplak ayakları benim gönlüme dokunuyor."- O. S. Orhon.
İlgili 24 soru bulundu
Bilimsel deneyler dokunmanın %78'e varan doğrulukta duyguları iletebildiğini gösteriyor. Yani sadece dokunarak, arada sözler olmaksızın, duygularımızı iletebilmemiz mümkün. Çocuğumuza sevgimizi, merhametimizi, özenimizi ona dokunarak etkin bir şekilde hissettirebiliriz.
gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
dokun- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tokın- “dövmek, çarpmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe tokı- “dövmek, vurmak” fiilinden Eski Türkçe +In- ekiyle türetilmiştir.
İnsanları duygulandıran, dramatik ve üzücü olayların tümü dokunaklı olarak nitelendirilir. 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren literatüre giren bu kelime sanat eserleri için de kullanılır.
1-Aralık kalmayıncaya kadar birbirine yaklaşmak, dokunmak. 2-Değerinde olmak.
Cezbe kelimesi, birine karşı duyulan aşırı sevgi ve yakınlık hissi anlamına gelirken, cezbetmek de birini kendine doğru çekmek, aşık etmek, bağlamak demektir. Bu kelime tasavvufta manevi anlamda kullanılır.
sevdiceğin yanında ne yapacağını bilmez biçimde davranışlarınla, söylediklerinle bir türlü doğal halini yansıtamadığın, kendi kendine "bu kişi ben miyim" diye şüpheye düştüğün ve bu duruma onun sebep olduğunun farkına vardığın durumlarda kullanılır.
Başa gelmek deyimi, kötü bir olaya maruz kalınması durumunda kullanılan bir deyimdir. Kötü ve olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalan kişi için başa gelmek deyimi kullanılmaktadır.
dokunaklı, insanın gücüne giden, kırıcı
İlkesiz, tutarsız ve dönek insanlar, genelde, yaşamdan ne beklediklerini bilmezler; son derece kararsızdırlar. Yeni bir görüş ya da düşünce ile karşılaştıklarında birden bir yön değiştirebilirler. Bu kişilerin, genellikle, benlik saygıları düşüktür.
TDK'da keşfetmek kelimesinin belirlenen anlamı, var olduğu daha önceden bilinmeyen herhangi bir şeyi bulmaktır.
ilişki - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ilişik “temas, alaka” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi iliş- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Gündelik yaşamda olduğu kadar edebi eserlerde de rastlanan Dokunmak kelimesi, TDK'da görev alan kişiler tarafından incelenerek dilimize kabul edilmiştir.
İl kelimesinin kökü Orhon yazıtlarındaki “ilig/illig”dir. “Ülkesi, yurdu olan, devletlü = hükümdar” anlamına gelen kelime Mani dini mensuplarınca kağan yerine kullanılır. Kutadgu Bilig'de de “hükümdar” anlamında sık sık geçer. Karahanlılar'da sultanların çoğu bu unvanı da kullanmıştır.
Gönül eri DEYİMİ AÇIKLAMASI
Açık yürekli, güvenilir, hoşgörüsü geniş, ehli dil (kimse).
Gönül kelimesinin sözlük anlamı kalptir. Bu kelime aynı zamanda aşk ve sevgi manasında da kullanılır.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için göğüs maddesine bakınız.
Size bir şekilde "dokunma" arzusunu her seferinde dışa vuruyorsa, bu davranış kalıbı da önemli bir ipucu verir. Bunu genellikle "tesadüfen" yapmış gibi gösterirler ve "kazara" kadının eline, omzuna veya koluna dokunmaya çalışırlar. Bu belirti güçlü bir hoşlanma işaretçisi sayılır.
Sinirlerin çoğunun duyu sinirleri olduğu vücudumuzda deri en önemli duyusal uyarımı sağlar. Bu sayede basınç, sıcaklık ve ağrı hislerini algılayabiliyoruz. Dokunma ve okşama ile sinyaller hazza, sevgiye, güvene ve yaşam enerjisine bağlanıyor.
Bu nedenle, kadınların erkeklerin sadece cinselliği düşündüklerini ve bu doğrultuda harekete geçtiklerini düşünmemeleri gerekiyor. Nasıl ki, kadınlar sevgi göstermenin yöntemlerinden biri olan dokunulmaktan hoşlanıyorlarsa, erkeklerde dokunmaktan hoşlanıyorlar ve seksi sevgilerini gösterme biçimi olarak yaşıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri