SOHBET MECLİSLERİNDE NE YAPMALIYIZ? Bütün bu âdâba ilâveten, sohbete gelirken abdestli bulunmaya da gayret etmeli, iç ve dış temizliğe, kılık-kıyâfetin düzgün olmasına, oturup kalkarken ve konuşurken edep, hayâ, hürmet ve nezâketle hareket etmeye bilhassa dikkat edilmelidir.
Sohbet meclisine, bir mâbede girer gibi ibâdet heyecanıyla girmek gerekir. Sohbetçi, “Din kardeşlerimle birlikte Allâh'ı zikredeceğim.” düşünce ve heyecanı içinde olmalı, kalbini mâsivâya dâir düşüncelerden arındırıp sohbetin rûhâniyetine hazırlamalıdır. Sohbetler, uyuyanı uyandıracak canlılıkta olmalıdır.
Sohbetin fazileti, bütün faziletlerin üstündedir. Büyüklerin sohbetini ganimet bilmelidir. Behaeddin Buhari hazretleri, (Bizim yolumuzun temeli sohbettir) buyurdu. Evliyanın sohbetinin bir saati, kırk günlük mücahedelerden daha üstündür.
Sohbet, insan hayatında önemlidir. İyisi yapıldığında muazzam bir keyif verir, insanı gülümsetir, düşündürür, adeta ruhunu besler. Ama bazen de biriyle konuşurken, bahsettiğimiz şeylerin ne kadar “boş”, “anlamsız”, “yüzeysel” olduğunu düşünebiliriz. Bu durumda o sohbetten keyif almamız pek de muhtemel değildir.
Peygamber ashabını sohbet aracılığıyla bilgilendirip eğittiğinden bu sünneti takip eden âlim ve sûfîler de sohbet halkaları düzenleyerek ilimlerini halka aktarmışlardır. Sohbet, yaygın olarak “şeyhin ya da âlimin sözlerini dinlemek üzere tertip edilen dinî-tasavvufî toplantı” anlamında kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Sohbet ya da muhabbet; dostça, arkadaşça konuşmak, hasbihal, söyleşi, yârenlik, hasbihal etmek anlamına gelir. Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Bir yazı türü olan sohbet ise; bir yazarın günlük olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerini, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi anlattığı yazı türüne “sohbet” denir.
Arapça kökenli olan ashap kelimesi yoldaşlar ve arkadaşlar manası bulunmaktadır.
Sohbet, yazarın günlük konular arasından seçtiği bir konuya, konuşuyormuş gibi karşıya aktarmasıdır. Bu yazı türlerinde bilimsel yaklaşımlara derin analizlere girilmez. Amaç daha çok samimi bir sohbet havası yaratabilmektir. Söyleşi anlamına gelen bu kelime Arapçadan dilimize yerleşmiştir.
Sohbet dinleme esasına dayalıdır. Şeyh, mürşid, eren vb gibi insanları dinlemek ve onların sözlerinden feyz almak bir sohbettir. Muhabbet ise iki dostun, âşığın sevgi üzerine yaptıkları karşılıklı konuşmadır.
“Âlimlerin sohbetine katılın, onlara yakın oturun! Çünkü Allah Teâlâ, yağmurla ölü toprağı dirilttiği gibi, ölü kalpleri de hikmet nûru ile diriltir.” “Bir defa sâlih kimsenin sohbetinde bulunmak, defalarca kötü kimselerin sohbetlerinde bulunmanın günahlarına kefâret olur.”
Sözlükte “kısa bir süre de olsa birlikte olmak” anlamındaki sohbet kelimesi “arkadaşlık edip ünsiyet kurmak, bedenle ya da gönülle uzun süre beraberlik hali, dinî veya dünyevî konuların konuşulduğu toplantı” gibi manalarda kullanılır.
Bir yabancıyla konuşmak istiyorsan ona yaklaş, göz teması kur ve gülümse. Yanında rahat hissetmesi için merhaba de ve adını söyle. Elini uzat, böylece diğer kişi seninle bağlantı kurar ve konuşmaya daha istekli hisseder. Daha uzun bir sohbete doğal bir giriş yapabilmek için ona ismini sor.
Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifâye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 268).
Genellikle bir sohbet başlatmanın en iyi yolu mevcut durumunuz hakkında konuşmaktır. Soracağınız sorular nerede olduğunuza ve ne yaptığınıza göre büyük ölçüde değişir. Arkadaşınızın hobilerinin neler olduğunu öğrenirseniz, onlar hakkında anında çok daha fazlasını bilirsiniz. Böylece konuşacak bir konu bulmuş olursunuz.
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar.
Sahabi veya çoğulu Sahabe, Ashab (Arapça: الصحابة), bir İslam terimi. İslam peygamberi Muhammed'i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isimdir. İslam literatüründe bir saygı ifadesi olarak Eshâb-ı Kirâm (Yüce/soylu sahabiler) şeklinde anılırlar.
Hz. Peygamber'in sohbetine katılanlar anlamında bir terim.
Hz. Peygamber'i ve yakın akrabasından belli kişileri ifade eden, daha çok Fars ve Türk edebiyatında kullanılan bir tabir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri