Asitlerin özellikleri -Cildi tahriş ederler.Mermere zarar verirler. -Sulu çözeltileri elektriği iletir. -Turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.
⇒Ph dereceleri 0 ve 7 arasındadır. ⇒Bazlarla tepkimeye girerek tuzları oluştururlar. ⇒Cildi tahriş ederler.
Suda iyonlaştıklarında hidroksit (OH) iyonu derişimini arttıran maddelere baz denir. Bilinen en güçlü baz Sezyum hidroksit (CsOH)'tir. Bazlar ele kayganlık hissi verir. Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edici özelliktedir.
Asitler aşındırıcı ve tahriş edici maddelerdir. Derişim oranına bağlı olarak da ciltte ve solunum yollarında yanıklara yol açabilmektedirler. Özellikle sülfürik asit bunların başında gelir.
Solventler ve yağ gidericiler: Parafin, terebentin, petrol ürünleri, trikloretilen ve diğer solventler, ciltteki doğal yağı yok ederek dermatite neden olabilir. Ayrıca cildin diğer maddelerden zarar görmesine daha yatkın hale getirebilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Asitlerin özellikleri
-Cildi tahriş ederler.Mermere zarar verirler. -Sulu çözeltileri elektriği iletir. -Turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.
Sadece belli asitler kullanılmalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan asitler: Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini), Retinoik Asit (Retinol).
Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir.
Derişik (konsantre, yoğunlaştırılmış) sülfürik asit çok aşındırıcıdır. Cilde veya göze temas ettiğinde anında acı hissi oluşturur ve dokulara çok hızlı bir şekilde nüfuz eder. Hücresel biyolojik sıvılar ile temas ettiği zaman susuz olan sülfürik asit, tüm suyu dışarı atarak doku nekrozuna (doku ölümüne) neden olur.
asitler ; ==>> mermer, metal cisimler, plastik cisimleri aşındırır. bazlar; ==>> cam ve porseleni aşındırır.
Makyaj Bazı sık sık değiştirilmesi gereken bir üründür. Yıprandığında, Makyaj Bazı, cildinize zarar verebilir. Ayrıca, Makyaj Bazı uzun süre kullanıldığında, cilt problemlerine neden olan bakteri ve diğer mikropların birikmesine neden olabilir.
Genel olarak değerlendirirsek cilt pH ı 4.5-5.5 aralığındadır yani hafif asidik bir değerdedir.
Asitler sıklıkla cildin üst tabakasını soyarak etki gösterdiklerinden cilt hem kuruma belirtisi gösterir hem de güneşe karşı hassas hale gelir. Bu nedenle, asit kullanımında asit içeren ürüne ek olarak mutlaka bir güneş kremi ve nemlendirici kullanılması gerekir.
Bir alkali, suda çözünebilen özel bir baz türüdür. Asitler aşındırıcı özellikleri nedeniyle rezildir, ancak bazlar çok daha fazla hasara neden olabilir.
Glikolik asit, başta ciltte ölü hücreleri temizleyici etkisi sebebiyle peeling gibi uygulamalarla cilt yenileme ve gençleştirme işlemleri arasında en sık tercih edilen organik bir asittir. Bu organik asit alfa hidroksi asit (AHA) ailesinden bir bileşendir.
LİMON SUYU ASİT Mİ BAZ MI? Limon, asidik bir madde iken limon suyu vücuda girene kadar asittir. Limon suyu vücuda alındıktan sonra bazik yan maddeler ortaya çıkartmaktadır. Limonun içrerisinde sitrik asit ve halk arasında C vitamini olarak da bilinen askorbik asit bulunmaktadır.
İyi nitelikteki bir diş macununun pH düzeyi 8 ile 9 arasında yer almaktadır. pH cetveli içerisinde yediden büyük değer almış olan maddeler baz veya bazik madde şeklinde isimlendirilmektedir. Bu nedenle diş macunu bazdır.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır.
Cildin pH değeri denildiğinde kastedilen derimizin ne kadar asidik veya alkali olduğudur. Bu değer asidik bir değerdir. Doğal bir cilt hafif asidik ph 5,5 değerindedir.
AHA'lar suda çözünürken BHA (Salisilik Asit) yağda çözündüğü için yağlı ciltlerde daha iyi çalışır. Kızarıklık ve iltihabı iyileştirmeye de yardımcı olur.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Cilt tahrişi, aslında cildin dış etkenlere karşı gösterdiği bir reaksiyondur, bir yardım çağrısıdır. Genellikle cilt üzerinde belirli bir bölgenin kızarıklık, kaşıntı, yanma veya pullanma gibi belirtiler göstermesi şeklinde ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri