Yıldız Holding, Şok Marketler Zinciri'ni satın almasının ardından merakla beklenen kararını verdi. Yıldız Holding bünyesindeki Gözde Finansal Hizmetler A.Ş. ve Bizim Toptan Satış Mağazaları'nın, 600 milyon TL'ye Şok'u satın almasının ardından, alkollü içki satışı kaldırıldı.
Bugün itibariyle zincir marketler alkol satışı yapmaya devam etti. Şu an alkol satabilen esnaf da satış yapmaya devam ediyor.
Yeni yayınlanan genelge kapsamında 7 Mayıs tarihinden itibaren Bim ve A101 gibi zincir marketlerde alkollü içki satışının yanında elektronik ürün, kırtasiye, giyim, oyuncak, mobilya ve benzeri aktüel ürünler satılamayacak.
d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. MADDE 9 – (1) Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamullerinin satışı yapılamaz.
Lisans. Türkiye'de bira da dahil olmak üzere alkol satmak veya sunmak için lisans gereklidir. Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de içki satın alma ve tüketme yaşı 18'dir. 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile, “Genç” tanımı “Onbeş ile yirmidört yaş arası dönem içinde bulunan kişi” olarak verilmiştir.
2005 yılında kabul edilen Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gayet açık. Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok.
8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nun 6. maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan "Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmü gereğince 22.00-06.00 saatleri arasında alkol satışı yasaktır.
1- Yemek bedeli faturalarında yer alan içki bedelini gider yazabilir mi ve KDV'si kullanılabilir mi? 2- Sigara alımı gider yada kanunen kabul edilmeyen gider olarak mı yazılmalı? 1- Yemek bedelindeki içki ve KDV diğer yemek ve içecekler gibi işleme tabi olur, gider yazılır.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim. Yalnızca ve yalnızca “sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunulması” üzerine bir düzenleme var.
Migros Kooperatifleri Derneği (MGB) yönetimi, değişen sosyal durum ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeni ile yasağın kaldırılmasını istiyordu. Oylama sonucu, Migros'a ait olan Denner veya Migrolino gibi yerlerde yapılan alkol satışlarını etkilemeyecek.
MİGROS'TA ALKOL SATILMAYACAK
Baskılar sebebiyle Haziran 2020'de Migros kooperatifinin üyeleri bu konuda yeni bir oylamaya gittiler.
Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Bim de satılmıyor.eğer satılırsa bim in bereketi kaçip batarmış.
Buradan çıkan sonuca göre, her ne suretle olursa olsun tüketicilere internet üzerinden veya posta ile satış yöntemi vasıtasıyla alkollü içki satışı yapılması açıkça yasaklanmıştır. Bunun hiçbir istisnası yoktur.
“Alkol ve diğer haram ürünlerin alım-satımı caiz mi” sorusunu yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Aydın, “İslam, içkiyi haram kılmıştır. Bu kesindir. Bundan dolayı içki alma, satmak, aracılığını yapmak kesinlikle haram” dedi.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Özetle; *Şahsi tüketim için elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde edilmesi veya üç yüz elli litreyi aşmayan fermente alkollü içki(bira,şarap vb.) imal edilmesi durumunda, herhangi bir suç oluşmayacaktır.
Alkol ve diğer haram ürünlerin satıldığı bir iş yerinde çalışmak caiz midir? Dinimizde yasak olan şeyleri yapmak günah/haram olduğu gibi böyle şeylerin yapılmasına rıza göstermek ve yardımcı olmak da günah/haramdır.
20 CL'LİK ŞİŞE YENİDEN YASAK
Bu karar bozulunca, 20 cl'lik şişeler de kolay ulaşılabildiği ve tüketime özendirdiği gerekçesiyle yine yasak kapsamına girdi. 20 cl'lik şişeler ağırlıklı olarakmini barlarda kullanıldığı için bumaddeye en çok turizm sektörü tepki göstermişti.
18 yaşını doldurmayan çocuklara alkollü içki veya sigara, tütün mamulleri satılması halinde de suç işlenmiş sayılıyor. Yasada, sağlık için madde temini suçunun cezasının 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olduğu belirtiliyor.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Affı 2023
Trafikte alkollü araç kullanma cezası affı, sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüne alıkoyma süresi bitiminde dilekçe ile başvurularak gerçekleşebilmektedir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası sicile işleyen bir uygulama değildir.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
İşte, detaylar. Açık Alanda Alkol Almak Yasak mı? Yasak değildir. Yalnız; Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından idarî para cezası verilir.
Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri