Seğirme (Miyokimi) kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Tıbbi anlamda seğirmeden bahsedilebilmesi için kastaki seğirmenin dışarıdan da görünür olması veya elektromiyografi ile izlenebilir olması gerekir.
Kas Seğirmesi (Miyokimi) Neden Olur? Kas seğirmesi vücutta istemsiz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu istemsiz kasılmaya neden olan şeyin ne olduğu tam olarak bilinmese de genellikle sinir iletimi bozulmuş olan kasın duyarlığının artması sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir.
Miyoklonik seğirmeler veya sarsılmalar yaşayan kişilerde beklenmedik şekilde kasılan (pozitif miyoklonus) veya gevşeyen (negatif miyoklonus) kasları vardır. Kas seğirmeleri bir elde, kolda, bacakta veya yüzde meydana gelebilir. Bazen miyoklonus aynı anda birçok kası içerebilir.
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.
“Seğirmeler sadece ALS belirtisi değildir”
Atilla Kara, “ALS hastalığının en önemli belirtileri; kas güçsüzlüğü, kas erimesi ve seğirmelerdir. Bu belirtilerle birlikte, hastada yutma güçlüğünün yanında, aynı zamanda solunum sıkıntıları da gelişebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşmesi şeklinde görülen psikolojik kas seğirmesi, hem kasın hareketi hem de deri altından görünmesi nedeniyle kişiyi rahatsız edebiliyor. Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr.
Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşmesi şeklinde görülen psikolojik kas seğirmesi, hem kasın hareketi hem de deri altından görünmesi nedeniyle kişiyi rahatsız edebiliyor. Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof.
Birçok sağlıklı bireyde de görülebilen kas seğirmesi, nörolojik hastalıkla da ortaya çıkabiliyor. Kas seğirmesi, genellikle motor nöronlarında ve radyoterapi almış olan kanser hastalarında bölgesel olarak çok sık görülebiliyor. Kasların seğirmesi (miyokimi), istemsiz bir şekilde kasların kasılması ile ortaya çıkıyor.
Buna karşın, göz etrafındaki seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucunda oluşmamaktadır. Özellikle seğirmenin yanısıra, kas erimesi, güç kaybı gibi bulguların da eşlik etmesi nörolojik bir hastalık olduğunu düşündürmelidir.
ALS, genellikle bir uzuvda kas seğirmesi ve güçsüzlük veya konuşma bozukluğu ile başlar. Hastalık ilerledikçe hareket etmek, konuşmak, yemek yemek ve nefes almak için gerekli olan kasların kontrolü kaybedilir. ALS hastalığı çoğu durumda kişinin cinsel fonksiyonlarını, bağırsak veya mesane işlevlerini etkilemez.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir.
Tüm kas spazmları ağrılı değildir, ancak bazıları ağrıya neden olabilir. Kas kendi kendine zıplıyor veya hareket ediyormuş gibi hissedebilir, bu his tipik olarak sadece birkaç saniye sürer. Bazı insanlar kas seğirmesini bile görebilir. Bazen tüm kas kramp girmiş ve hareket edemiyormuş gibi hissedebilir.
Göz seğirmesine sebep olan bir başka faktör de bedensel yorgunluk ve göz yorgunluğudur. Ayrıca, uykusuzluk ve uzun süre ekrana bakmak da seğirme sıklığı ve şiddetini artırabilir.
Seğirmeler, sadece ALS belirtisi değildir. Ama seğirmelerin, kastaki erimeler ve güçsüzlükle birlikte görülmesi bu hastalığın belirtisidir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik muayeneden geçmekte yarar vardır” açıklamasında bulundu.
Ağrıya, kaslarda yoğun yanmalar, seğirmeler ve katılık hissi de eşlik edebiliyor. Ağrının bir yerden başlayıp bütün vücuduna yanıcı, sızlayıcı olarak yayıldığını ifade eder.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bir de duyu kayıpları var: Hastada yanma, üşüme, adale seğirmeleri gibi problemler ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme görülebilir.
Bacak seğirmesi : Sağda üzüntü – solda sevinç alametidir. Sırtın ortasının seğirmesi : Sağda yol – solda erzak işaretidir. Karın arkasının seğirmesi : Sağda mal – solda ayrılık alametidir. Topuğun seğirmesi : Sağda mal – solda yolculuk alametidir.
Kaşın seğirmesi: Sağ ve sol her yer dostlukla dolar. Dil seğirirse: Sağı hüzün - solu coşkunluktur. Burundaki seğirme: Sağ tarafta kahır - sol taraftaki mevkiye işarettir. Dudak altının seğirmesi:Sağda ve solda daima güzellik alametidir.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Distoni, beyin tarafından iletilen sinyalin yanlış gönderilmesi sonucunda, vücutta belirli bir bölgede ya da yaygın şekilde oluşan istemsiz kas spazmlarına verilen genel bir tanımlamadır. Vücudun bir bölgesinden başlayarak (göz, boyun, kollar ve eller gibi) bazı durumlarda ağrılı bir şekilde gelişir.
Kas spazmı, bir veya birden fazla kasın ani, istemsiz ve beklenmedik bir şekilde kasılması ve gerilmesidir. Kişinin iradesi dışında gerçekleşen kas spazmı, genellikle ağrılı bir şekilde meydana gelir ve kas gevşetici, krem ve fizik tedavi hareketleriyle iyileşir.
İyi huylu göz seğirmesi genel olarak gözlerin dinlendirilmesi ile kolaylıkla geçebilmektedir. Göz seğirmesi ortalama olarak birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Lakin yeterli dinlendirmeye rağmen geçmeyen ve bir haftadan uzun süren göz seğirmesinin yaşanması durumunda kişinin bir göz doktoruna gitmesi elzemdir.
Bu durumda odaklanmakta, düşünmekte güçlük çekebilirsiniz. Kaslar gerginleşebilir, huzursuzluk, çarpıntı, titremeler, seğirmeler, sarsıntılar, ağız kuruması, ellerde ve vücutta terleme olabilir. Vücut savaşma, kaçma ya da donakalma reaksiyonu gösterebilir.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri