Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti.Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir.
ÇİPSİZ HAYVANLAR TEDAVİ EDİLECEK
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Öncelikle belirtelim ki; mikroçip uygulaması, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından yapılıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Cezalar, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile doğa koruma ve milli parklar şube müdürlükleri tarafından uygulanacak. 6 aylıktan büyük kedi, köpek ve gelincikler il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih ise 31 Aralık 2022.
CEVAP: Sahipsiz hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılacak tedavilerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. SORU: Kimliklendirilmeyen ev hayvanı nasıl tespit edilecek? CEVAP: Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) vasıtasıyla yapılacak.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile evcil hayvanların kayıt altına alınması işlemi 31 Aralık 2022' de sona erdi.
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında evcil hayvanlara Çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022'de bitecek.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti.Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de “Kuduz Hastalığı'nın Kontrolü Projesi” kapsamında 2006 yılından bugüne kadar sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma, aşılama ve paraziter ilaç uygulaması başta olmak üzere değişik türde toplam 86 bin 865 veterinerlik hizmetini ücretsiz olarak gerçekleştirdi.
ALO 153'ü ya da bulunduğunuz şehirdeki sokak hayvanları için yardım hattını aradığınız zaman belediye ekipleri, belirttiğiniz adrese gelip sokak hayvanını alır ve tedavi için yardımcı olurlar.
EVCİL HAYVANLARA ÇİP RANDEVUSU NASIL ALINIR? Mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından yapılıyor. İl ve ilçe tarım müdürlükleri aranarak randevu oluşturulabiliyor.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim.
Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse kayıtlarını yaptıracak.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre sona erdi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerlerde beyanname doldurmadıysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek.
Kayıtsız tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, ikamet ettikleri yerin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ya da yetki verilen serbest veteriner hekimlere kimliklendirme için 31 Aralık 2022 tarihinden önce başvurmaları gerekmektedir.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri