Telekom 11811 arayarak bölgenize en yakın Belediye Veteriner hizmetlerinin telefonuna ulaşıp sokak köpeği için yardım alabilirsiniz.
Bulduğunuz köpek yavruysa öncelikle annesini aramalısınız, yalnızca anne yoksa ve yavru tehlike altındaysa ona dokunmalı ve/veya almalısınız. Dokunmak içinse muhakkak bir eldiven, bir havlu ya da en azından kıyafet kullanmalısınız. Gazete kağıdı olmaz yırtılır, kıyafetinizin kollarını uzatıp almak olmaz sıyrılır.
Beslenme: 1 aydan küçük yavru köpekleri günde en az 5-6 öğün düzenli olarak sıvı mamayla beslemeniz gerekir. Bunun için başlangıç köpek maması ile anne sütünün eş değeri olan tozları karıştırın ve kuru mamanın yumuşamasını bekleyin. Böylece yavru köpek dostunuz mamayı çiğneyebilir ve sindirebilir.
Yavru köpekler ilk olarak anne sütü ile beslenmektedir. Ancak anne sütünün yeterli gelmediği veya anne köpeğin sağlık durumunun elverişsiz olmasıyla takviye besinler vermek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için ilk önce veteriner hekimle görüşerek bilgi almalı, mama sütü verebilirsiniz.
Oyuna dalmış olan yavru bir köpek farkında olmadan yaşadığı çevre be sahibinden uzaklaşıp kaybolabilir; bu sebeple yavruluk dönemlerinde onları kontrol altında tutmak önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Gök gürültüsü, havai fişek gösterileri ve hatta elektrikli süpürge sesi, köpekleri korkutan seslere örnek olarak verilebilir. Tabii seslere karşı verebilecekleri tepkiler de köpekten köpeğe farklılık gösterebilir.
Temel olarak, yavrular çok fazla özen ve dikkat gerekir. On haftalıktan küçük bir köpek yavrusunu asla bir saatten fazla yalnız bırakmayın. Bunun başlıca nedeni, henüz mesanelerini nasıl tutacaklarını bilmemeleri ve sınırlarının olmamasıdır. Yavru köpeğiniz 10 ila 12 haftalıkken iki saate kadar kalabilir.
Yavru köpeğinize, aşağıda belirtildiği şekilde her gün aynı sayıda öğün verin: Küçük köpekler: 10 haftalık oluncaya kadar günde 4-5 küçük öğün. 10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün.
Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir.
Ev yapımı mamaya gelince: 1 kutu süt tozu, eşit miktarda kaynamış su, 1 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı limon suyu. Bu karışım hazırlandıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve mama saatlerinde azar azar ısıtılarak verilmelidir. Besleme biberon, damlalık veya plastik şırınga ile yapılabilir.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
Yavruluk döneminde olan köpeğinize süt vermenizde sakınca yoktur. Ancak verilecek olan sütün yanı sıra takviye olarak kuru mama vermenizde gerekmektedir. Yavru köpekleri sadece süt ile beslemek son derece zararlı olup ishale yakalanmalarına sebebiyet verecektir.
Normal şartlar altında yavru köpekler dünyaya geldikleri ilk 3-4 hafta dahilinde anne sütü ile ya da bir nedenle anne sütünden mahrum kalmaları halinde yavru köpek süt tozu ile beslenirler.
Çok keskin bir kokuya sahip olan sirke köpeklerin nefret ettiği bir koku olduğundan kendisini evde rahatsız hissedecektir. AMONYAK: Yüksek oranda bir kokuya sahip olan amonyak köpeklerin kaçındığı kokulardan biridir. TURUNÇGİL: Köpekleri rahatsız eden kokulardan bir diğeri de turunçgil kokuları.
6 aylıktan küçük yavru köpekler iki saatten fazla yalnız bırakılamaz, bu nedenle hassas dönemi atlatmanıza yardımcı olması için bir evcil hayvan bakıcısına veya köpek bakımına ihtiyacınız olabilir. Bir köpek yavrusunu yalnız bıraktığınızda, geniş, rahat bir kulübede veya köpeklerin giremeyeceği bir odada olmalıdır.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Hayır asla alınmamalı, özellikle havlayan köpeği kucağınıza aldığınız zaman onu sakinleştirmek yerine daha fazla negatif enerji ile doldurup yaptığı davranışın doğru olduğunu onu kabullenirsiniz, bu yüzden asla huyundan vazgeçmeyip sürekli yeni bir köpek gördüğünde havlayacaktır.
Her 2-3 saatte bir özel bir köpek mamasıyla yavru köpeği biberonla besleyin. Bir evcil hayvan maması mağazasında veya veteriner hekiminiz aracılığıyla köpek sütü ikamesi bulabilirsiniz. Yeterli beslenme sağlamadığından ve sindirim sorunlarına neden olabileceğinden yavrulara inek sütü vermeyin.
Yavrular anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gerekir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur.
Yavru köpeklerin çoğu önüne koyulan mamayı hemen yer ancak bazı köpekler mama konusu seçici olup önündeki mamayı yemeyebilir. Köpeklerdeki seçici alışkanlıkları yok edebilmek için köpeğinizi düzenli aralıklarda, düzenli öğün miktarlarıyla besleyin. Öğünleri köpeğin önünde 20 dakikadan fazla tutmayın.
Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir. Yavru köpek sahiplerinin su tüketimini yakından takip etmesi gerekmektedir. İleri yaştaki köpeklerin su tüketimlerini kendileri kontrol edebilirler.
Yavru köpeklerdeki titreme, duygu durumlarının değişmesi ile de gerçekleşir. Çok heyecanlı olduğunda, korktuğunda ve endişelendiğinde yavru köpekler titreyerek tepki verirler. Duygu durumunun değişmesi sonucu ortaya çıkan titreme sadece yavru köpeklerde değil yetişkin köpeklerde de görülen olağan bir tepkidir.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Buna karşın iki yaşına kadar zaman zaman çiğneme ya da ısırma gibi yavru köpek davranışları sergileyebilirler. Genellikle bir yavru on sekiz aylık yaşa geldiğinde, yetişkin kişiliğine kavuşmuş ve ailedeki yerine tam anlamıyla alışmış olur.
Bırakmadan önce: Yalnız bırakmadan önce, bir sakinleşme olanağı vermek için yavru köpeğinizi yürüyüşe çıkarın ya da onunla oyun oynayın. Ve çıkmanızdan kısa süre önce mama verin; böylece büyük olasılıkla uygulu olacaktır. Ayrıca ona çiğnemesi, meşgul olması için bir şeyler bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri