Sokak kedisini tekrar sokağa bırakmak sorun olmaz, onların doğası zaten dışarısı.” diyorsanız ve bu söylenenler yeterli gelmediyse lütfen onların doğası ile ilgili yazıyı okuyun.
Sokak kedilerinin ortalama ömürleri 3-5 yıl arasında olurken, ev kedileri ortalama 12-13 yıl ve hatta daha fazla yaşayabiliyor. En uzun yaşayan kedinin ise 38 yıl 3 ay ile Creme Puff olduğunu hatırlatalım. Ev ortamına alışmış bir kedi sokakta yaşayamaz.
Sokak kedisi ev kedisi olabilir. Hatta bazıları evcil kedilerden çok daha uysal, sevecen ve temizdir. Bu durum kedinin eve uyum sağlaması ile alakalıdır.
Yılbaşından sonra sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar, belediye barınaklarına başvuru yapılarak, Hayvan Bilgi Sistemi (HAYBİS) üzerinden oluşturulan 'sahiplendirme belgesi' ile ceza uygulanmadan Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) kaydedilebilecek.
Evin sıcaklığını, sizin merhametinizi hissettiklerinden kendilerine kalacak bir yer buldukları için seviniyorlar ve evin yeni üyesi olmak için kendiliğinden eve girebiliyorlar. “Sokak kedisi eve girmek istiyor” durumu çokça yaşanan bir durum yani.
İlgili 15 soru bulundu
Araştırmalar sokak kedilerinin ev ortamına adapte olabildiklerini, ihtiyaçları karşılandığında mutlu olduklarını gösteriyor.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir.
Kedilerin bir eve alışma süreleri genellikle 24 saat ile sınırlıdır.
Kedim Neden Saklanıyor? Korku, endişe, hastalık, merak, gözlemleme isteği, oyuna davet, sessizlik beklentisi gibi birçok farklı neden kedilerde saklanma ile sonuçlanabilir.
Kedilerin birbirlerine alışmaları bir ya da iki gün veya birkaç hafta sürebilir. Kedilerin birbirleriyle kendilerini rahat hissetmeleri birkaç ay sürebilir; ancak onlar arasında bir ateşkes yaratabilirseniz; başarmışsınız demektir.
'İNSANA BULAŞMAZ'
Sadece kediden kediye bulaşır, kediden bir başka hayvana ya da kediden insana bulaşması söz konusu değildir. Çünkü hastalığın etkeni kedilere özel 'feline koronavirüs' dediğimiz kedi koronavirüsüdür. Kesinlikle insanların kendi adına ve çocukları adına endişe duyacakları bir hastalık değildir” dedi.
Bazı kediler geceleri enerji fazlalıklarını miyavlayarak ortaya koyabilir, bazıları ev içerisinde sessiz bir şekilde gezebilir, bazıları eşyaları yere atmak ve uyuyan sahiplerinin üzerlerine çıkmak suretiyle zamanlarını değerlendirebilir.
Kediler bir odada yaşayabilirler. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirdikleri için yalnız kalmaktan sıkılmazlar. Ancak bu yalnızlık ihtiyaçlarının karşılanması ve onunla ilgilenmeniz ile alakalıdır. Ona yeterince sevgi gösterirseniz ve ihtiyaçlarını karşılarsanız zorluk yaşamazlar.
Yeni taşınılan evden dışarı çıkan kedinin eski evine dönebilme ihtimali de oldukça yüksektir.
Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir.
Bir ev kedisinin dışarı çıkması için tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekir. Yani yavru kedilerin dışarı çıkarılması uygun değildir. Aşıları eksiksiz olan yetişkin kedinizi dışarı çıkarırken ise mutlaka tasma kullanmalısınız. Tasma kedinizin güvenliğini sağlar ve kaybolmasının önüne geçer.
Kediler eski sahiplerini özler mi? Kediler, kısa süreli hafızaya sahip oldukları için eski sahiplerini unuttuklarını düşünebilirsiniz. Ancak genel olarak bakıldığında hafızaları çok güçlüdür. Bu nedenle geçmişi hatırlayabilirler.
Yavru kediniz dört aylık oluncaya kadar, gün boyunca uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Saat başı beş dakikalığına yanından ayrılarak ve bu süreyi yavaş yavaş uzatarak onu yalnız kalmaya alıştırın.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır. Soğuğun artmasıyla birlikte sokakta olan kediler sığınacak sıcak bir yer arayışı içine girer. Kedilerin vücut ısısı her ne kadar yüksek olsa da, soğuktan kolay etkilenebilen canlılardır.
Fakat 0 derecenin altına düşen sıcaklık kediler uzun süre dışarıda kalırlarsa hipotermi riski yüksektir. Kedilerin normal vücut sıcaklıkları türden türe değişiklik göstersede ortalama kedilerin vücut sıcaklıkları 38.9°C'dir. Genellikle kediler 20°C'de üşümeye başlarlar.
Üşüyen sokak kedilerine yardımcı olabilmek adına onlar için bir kedi evi yapabilir ve kapınızın önüne bir kap su ve yemek bırakarak enerjilerini depolamalarına, böylece de üşümelerine engel olabilirsiniz. Bunun yanı sıra sokak kedileri üşümemek için apartmanlara ya da araba motorlarına sığınabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri