Şoklanabilir ritimler; nabızsız ventriküler taşikardi (pVT) ve ventriküler fibrilasyondur (VF).
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
Fibrilasyon, Bu durumda tedavideki tek amaç düzensiz titreşimleri durdurmak ve kardiyak debi oluşturacak bir ritim sağlamaktır. Bu işleme defibrilasyon denir. Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar.
Ventriküler fibrilasyon (VF), kalbin ventriküllerinin sağlıklı atım yapamayıp bunun yerine titreştiği anormal bir kalp ritmidir. Düzensizleşmiş elektriksel aktiviteden kaynaklanır. Ventriküler fibrilasyon, bilinç kaybı ve nabızın kaybolmasıyla kardiyak arrest'e neden olur.
İlgili 44 soru bulundu
Atriyal fibrilasyonun en sık nedeni yüksek tansiyondur. Uzun zamanlı hipertansiyonu olanların kalp karıncık adelesinde kalınlaşmaya bağlı genişleme olur. Kalp damar hastalıkları, romatizma gibi hastalıklar, mitral kapak darlığı gibi hastalıklar da atriyal fibrilasyonun oluşma sebebidir.
Atriyal fibrilasyon düzensiz ve hızlı kalp atımları ile karakterize bir aritmi (ritim bozukluğu) durumudur ve kalp içerisinde pıhtı oluşumu ile sonuçlanabilir. Pıhtı oluşumu, kişiye kalp yetmezliği ve inme gibi durumlar başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilir.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Kardiyoversiyon genellikle atriyal fibrilasyon, atriyal flutter veya ventriküler taşikardi gibi düzensiz kalp ritimlerinde kullanılır.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır. Bir çift normal sinüs ve atriyal atım sonrasında asistol gösteren ritim çizgisi.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Şok cihazı veya Defibrilatör, düzensiz kasılmalar içinde (ventriküler flatter veya fibrilasyonda) olan ve bu yüzden kan pompalayamayan ve kendi kendine de zarar veren kalbin tekrar normal ritmine dönmesini elektroşok ile sağlayan araçtır.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. İYD devam ettiği müddetçe her 3-5 dakikada bir 1 mg IV (IO) adrenalin verilmeye devam edilmelidir.
Ani kalp durması olan bir hastada ritm eğer asistoli ya da PEA ise; hemen beş siklus CPR başlanmalı ve damar yolu açılır açılmaz adrenalin ya da vazopressin verilmelidir (4). Ayrıca bu grup hastalarda atropin de düşünülmelidir. Yanıt alınamazsa tekrar beş siklus CPR yapılmalı ve ardından ritm kontrol edilmelidir.
Kardiyak elektrik aktivitenin olmamasıdır.
*Rutin kullandığımız kardiyak arrest algoritma şemalarında 3. şok sonrası Amiodaron konulmuştur (AHA 2010) ama 2. şok sonrası da kullanılabilir diyen kaynaklar var. (Dynamed 2015).
Kardiyoversiyon şu gibi nedenlerden yapılabilir: Düzensiz olan kalp ritminin düzenli ve sağlıklı bir yapıya kavuşması. Kalbin, vücuda kan pompalama görevini sağlıklı ve ideal bir şekilde gerçekleştirebilmesi. Atriyal fibrilasyon atakları sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli sağlık sorunlarının önlenebilmesi.
Antiaritmik ilaçlarla, pacemaker, elektriksel kardiyoversiyon (elektroşok), defibrilasyon veya ICD'ler ile (implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör) veya ablasyon tedavisiyle tedavi edilebilir.
Kardiyoversiyonda elektrik akımı hastanın QRS'i (R dalgası) ile senkron (aynı anda) verilir. Düzenli bir taşikardiye defibrilasyon yaparsanız ve verdiğiniz enerji T dalgası üzerindeki hassas döneme denk gelirse, hastayı ventrikül fibrilasyonuna sokabilir. Defibrilasyon, sadece ventrikül fibrilasyonunda uygulanır.
CPR'a Devam Etmeme Kriterleri
-Resüsitasyon boyunca devam eden veya kontrol edilemeyen ventriküler fibrilasyon veya ventriküler taşikardi oluşmadığı, -Hastanın SSS iyileşmesini maskeleyebilecek toksik bir maddeye maruz kalmadığı, -Kalp durmasından önce hipoterminin olmadığı durumlarda CPR'a devam edilmez.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
İlk bulgu inme olabilir. Bir gün kol ve bacaklarda hareket ve his kusuru veya konuşma bozukluğu hissedilir. Nörolog beyin damarlarından birinde tıkanma olduğunu söyler. EKG de atriyal fibrilasyon olduğu tespit edilmiştir.
Atriyal fibrilasyon, kalp odacığı olan atriumda ritim bozukluğunun meydana geldiği bir durumdur. Bu, düzensiz ve hızlı kalp atışlarına neden olabilen tehlikeli bir ritim bozukluğudur. Atriyal fibrilasyonda nabız kaç olur? Atriyal fibrilasyonda atriumlarda dakikada 350-600 arasında uyarı oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri