Sol kol ağrısı kısa süreli ise kalpten ileri gelmiyordur. Yine uzun süren, yani saatlerce, günlerce devam eden sol kol ağrısı da kalpten kaynaklı değildir. Kalpten kaynaklandığının en önemli belirtisi bu ağrıya göğüs bölgesindeki şiddetli ve aniden gelen bir ağrının eşlik etmesidir.
Her hastanın rahatsızlık hissi farklı olduğundan, kimi 'fil oturmuş gibi kimi yanma' şeklinde tarif ediyor. Sol kola yayılan ağrı Kalp krizi ağrısı neredeyse her zaman göğüsten başlayarak dışa doğru yayılıyor. En sık yayılım yeri de sol kol.
Kol ağrısı, eklem yaralanmalarından sinir sıkışmasına kadar çok çeşitli problemlerden kaynaklanabilir. Kol ağrısı altta yatan sebebe bağlı olarak aniden başlayabilir veya zamanla gelişebilir. Çoğu zaman kol ağrısı aslında boyundaki veya üst omurgadaki bir sorundan kaynaklanır.
Sol Kol Ağrısı Neden Olur? Sol kol ağrısının en önemli nedenlerinden bir tanesi kalp krizi belirtisidir. Sol kolda uyuşma, sinir sıkışması, yaralanma, kırık ya da sakatlanma sonucunda da oluşan sol kol ağrısı, kronik hastalıklardan da kaynaklanabilirken, sol kol ağrısının yaygın nedenleri şunlardır: Kalp krizi.
Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Genellikle sol kol ağrısı görülmekle birlikte bazı durumlarda sağ kol ağrısı da izlenebilir. Fakat her kol ağrısı kalp krizi anlamına gelmez.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Bazı durumlarda aşırı stres nedeni ile de kolda ağrı görülebilir. Bu ağrının temelinde yatan neden aslında psikolojik kaynaklıdır. Fakat uyumayı ve hayatı zorlaştıracak düzeye ulaştıysa ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla ağrının hafifletilmesi sağlanır.
Sol kolda görülen ağrıların bazıları da kalp krizine ya da kalp hastalıklarına işaret olabilir. Bu konuda karara varmak ve hastalığı öğrenmek için ise doktora başvurmak gerekir. Kol ağrısı için fizik tedavi, ortopedi ve nöroloji polikliniğine gitmek gerekir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Kalp krizi
Tıkanıklıkla birlikte kan akışı yavaşlar ve kalp, ihtiyacı olan yeterli kana kavuşamaz. Kalp krizi sırasında yetersiz kan akışı göğüs ağrısı yanı sıra sol kolda uyuşmaya da neden olabilir. Kalp krizi sırasında boyun, göğüs, sırt ve yüz civarında bir baskı ve ağrı da görülebilir.
Kalp ağrısı, kalp dışı nedenlerden kaynaklanan göğüs ağrılarından farklı olarak göğüs boşluğunda hissedilen keskin ve bıçak saplanması tarzındaki acı veya donuk tarzdaki ağrılardır. Ağrının hissedildiği süre, yoğunluğu ve bölgesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Kalp krizi akut (ani) bir tablodur. Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Kol ağrısı hastalık olarak genellikle ya beyin kaynaklı ya da kalp kaynaklı bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığı, kalp damarlarında tıkanıklık ve romatizma hastalıkları kola vurabilir ve sol kol ağrısına neden olabilmektedir. Bu durumu yaşayan hasta bireyler bir sağlık kurumuna başvurmalıdır.
Psikolojik kalp çarpıntısında göğüs ağrısı hissedilebilir. Psikolojik kalp çarpıntısı başta dönmeye ve terlemelere yol açar. Psikolojik kalp çarpıntısı diğer çarpıntıdan farklı olarak sakinleşmeye bağlı olarak azalarak hafifler ve geçer.
Kol ağrısında ne zaman doktora görünmeli? Aşağıdaki durumlarda acile gidin: Aniden ortaya çıkan, alışılmadık derecede şiddetli olan veya göğsünüzde basınç, dolgunluk veya sıkışmanın eşlik ettiği kol, omuz veya sırt ağrısı (bu bir kalp kriziniişaret edebilir)
Özellikle kollarda gerçekleşen ağrılara (sol koltuk altı da bu bölgelerden biridir) dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan benzer ağrılar boğazınızda, ensenizde, çenenizde, sırtınızda ve karnınızda da görülebilir. Ağrı genel olarak 15 dakika sürer. Kalp krizi öncesi solunum sıkıntısı ve nefes darlığı tecrübe edilir.
KALP KRİZİ ESNASINDA NELER YAPILMALIDIR? Sakin bir şekilde panik yapmadan fazla hareket etmeden ambulansı aramak ve adresi doğru bir şekilde verdikten sonra bir yakınınızı veya komşunuzu çağırmak ve efor sarfetmeden ambulansı beklemek faydalı olur.
Kalbe ait problemlerde; ağrı hissini taşıyan sinirin köken aldığı sinir kökü, kolda seyreden sinir dokusuyla ilişkilidir. Bu sebeple, kalp krizi sırasında ağrı sol kola yayılabilir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Genelde bu tür ağrılar için yaşanabilecek olası problemlere ortopedi bölümü bakar.
Belirti görüldüğünde ise hafif ya da şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene, boyun, sırt, kol veya omuzda ağrı, mide bulantısı, sersemlik hissi veya anormal şekilde yorgunluk kalp krizi belirtisi olarak hissedilebilir.
Örneğin göğsün tam ortasında, çeneye ve sol kola vuran ağrı, soğuk terleme, çarpıntı, bulantı, kusma tehlikenin habercisi. Ayrıca kalp krizi ağrısı istirahatte geçmeyen bir ağrı. Ağrı 20 dakikadan uzun sürüyorsa, istirahatle geçmiyorsa, kesinlikle acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilmektedir. Belirti vermeden yaşanan kalp krizleri ölümcül olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri