Sol taraf felci, beynin sol tarafındaki bir hasar nedeniyle vücudun sağ tarafında meydana gelen felç durumudur. Beynin sol tarafı, vücudun sağ tarafının kontrolünü sağlar. Bu nedenle, sol taraf felci genellikle sağ kol ve sağ bacakta güçsüzlük veya felç, konuşma ve dil problemleri gibi belirtilerle kendini gösterir.
Sol elini baskın kullanan bireylerde konuşma bozukluğu oranı ise %70 olarak bilinmektedir. Sol taraf felçte (sağ beyin yarım küresi hasarında) duygusal dalgalanma, anksiyete, müzik yeteneğinde bozulma gibi belirtiler daha yaygındır.
Hafif felç tablolarında çoğunlukla hızlı iyileşme görülür ve bu hastalar genellikle 3-6 ay içerisinde iyileşme gösterir.
Beynin sağ yarım küresi vücudumuzun sol yarısını,
Dolayısıyla, inme beynin sağ yarım küresinde meydana gelirse vücudun sol tarafında felç oluşur ve sol taraf felç tablosu görülür.
Beynin kan damarlarında daralma ya da tıkanma meydana gelir ve ciddi şekilde azalmış kan akışına (iskemi) neden olur. Tıkanmış veya daralmış kan damarları, kan damarlarında biriken yağ parçacıklarında ya da kan dolaşımında dolaşan ve beyindeki kan damarlarına yerleşen kan pıhtıları veya diğer kalıntılardan kaynaklanır.
İlgili 28 soru bulundu
Yapılan araştırmalarda, inme geçiren hastaların %10-15'inin tamamen iyileşebildiği görülmektedir. Bu kişiler felci yenebilir, kaybettikleri tüm fonksiyonları geri kazanabilirler. İnme hastalarının %25-40'ı ise kısmen iyileşir.
Kişiyi yavaşça güvenli ve rahat bir pozisyona getirin. İdeal olarak, başları ve omuzları hafifçe kaldırılmış ve bir yastık veya giysi ile desteklenmiş olarak yan yatmalıdırlar. Bundan sonra, hareket ettirmemeye çalışın.
Bazı durumlarda sol taraf felci tamamen iyileşebilirken, bazı durumlarda kalıcı olabilir. İyileşme süreci, beyin hücrelerinin hasarlı bölgedeki işlevlerini yeniden kazanması ile başlar. Tedavi genellikle fizyoterapi, konuşma terapisi, rehabilitasyon gibi terapileri içerir.
Geçici İskemik Atak
Buna geçici felç de denebilir. Geçici felç belirtileri felç belirtilerini andırır ancak kısa sürer. Geçici iskemik ataklar genellikle beş dakikadan az sürer,fakat bazen daha da uzun sürebilir. Bu tür felçlerde kalıcı hasar görülmez çünkü tıkanma geçicidir.
Felç belirtilerinin sık izlenenleri, bir kol ya da ayakta tutmama, güçsüzlük, konuşamama - ifade edememe ya da konuşulanı anlamama tarzında - ani ortaya çıkan baş ağrısı, kusma, denge bozukluğu, çift görme, yutma bozukluğu ve yüzde kayma gibi belirtilerdir.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda, anlama merkezi yan lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır. Genelde beyin kanamasında, beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu; Kişi konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini kaybeder.
Hemipleji, vücudun sağ veya sol tarafında felç gelişmesidir.
Hemipleji, beyin hasarı veya omurilik yaralanması nedeniyle oluşabilir. Bu durum kas zayıflığına, hareket güçlüğüne ve kaslarda sertliğe neden olabilir.
Felç gelişimi geçici olabileceği gibi sinir sistemindeki hasarın derecesine bağlı olarak kalıcı da olabilir. Ayrıca etkilenen sinir dokusuna bağlı olarak felç kısmi olarak gerçekleşebileceği gibi etkilenen kas grubunda tamamen güç kaybıyla da sonuçlanabilir.
Felçli El İyileşmesi İçin Yoğun Çalışma Gereklidir
Örneğin felçli el tedavisinde, hastanede veya klinikte yapılan 30 dakika – 1 saatlik seanslar yeterli görülmemelidir. Hastalar mutlaka evde ve günlük yaşamları içinde egzersizlerini bolca yapmalı, ellerini kullanmaya çalışmalıdırlar.
Felç Geçirmeden Önce Vücudunuz Uyarı Verir
Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak felç geçirmeden önce önlem alabilirsiniz. Belirtiler birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolsa dahi, acilen bir doktara görünerek muayene olmalısınız.
Felç yani inme çeşitleri iskemik (damar tıkanması), hemorajik (damarda kanama) ve travmatik felç olarak 3 farklı şekilde sıralayabiliriz.
İnme (felç), beynin ne kadar süreyle kan akışından yoksun olduğuna ve hangi kısmın etkilendiğine bağlı olarak, bazı bölgelerde geçici veya kalıcı sakatlıklar yaşanması durumu olarak ifade edilir.
Güneşin doğduğu tarafa dönerek yön tayini yapıldığında sağ taraf güney, sol taraf kuzeydir. Bu yüzden zaman zaman bu sözler birbirleri yerine de kullanılmışlardır; yani güney sağ anlamında, kuzey sol anlamında veya sağ güney karşılığı, sol ise kuzey karşılığı kullanılmıştır.
Kısmi felç, vücudun bir tarafını genellikle eşit olmayan şekilde etkiler. Kısmi felçte görülen bozukluk hafiften şiddetliye kadar değişen semptomlarla bir süreklilik içindedir. Bu hastalarda kas zayıflığı, duyu bozukluğu, görme problemleri, denge bozukluğu oluşur ve bu hastalarda düşme riski artar.
Klinik Belirtiler
Bazen beyin damarlarında tıkanma çok kısa sürer ve geçici bir bilinç kaybı konuşamama, kısmi felç gibi bulgular görülür ve hasta tamamen iyileşir.
Felç geçiren birçok hastada ani sıkışma ve tuvalete yetişemeden idrar kaçırma şeklinde şikayetler olabilmektedir. Bu hasta grubunda değerlendirme sonrası ağızdan alınan ilaçlar veya mesane içine uygulanabilen tedaviler sonucunda idrar kaçırma önlenebilmekte veya azaltılabilmektedir.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
İnme sonucu felç gelişen, fonksiyonel kayıpları ve inmeye eşlik eden diğer sağlık problemleri olan hasta, henüz nöroloji servisinde iken fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilerek kapsamlı fizik tedavi programına alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri