Çene Estetiği operasyonları, çene kemiğine müdahale edilen operasyon türleridir bu nedenle operasyon sırasında ağrınız olamayacağı gibi sonrasında ise hafif hassasiyetlerle karşılaşabilirsiniz.
Çene ameliyatı acıtır mı? Genel anestezi altında uygulanan çene estetiği ameliyatları sırasında ağrı ve acı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrasında çene bölgesinde uygulanan estetik müdahalelere bağlı olarak ağrı ve şişlikler oluşabilecektir.
Operasyon sonrası birkaç gün ağrı olabilir. Yüzde görülen şişlik (3 – 14 gün) nedeniyle hastalar rahatsızlık hissedebilir. Bu şişlik ilaçlar ve dışarıdan yapılan uygulamalar ile azaltılabilir. Çoğunlukla ağız dışında gözüken yara izi olmaz, tüm yaralar ağız içerisinde yer alır.
Çene Ameliyatının Riskleri Var mı? Çene cerrahisi, deneyimli bir ağız ve çene cerrahı tarafından, genellikle bir ortodontist ile işbirliği içinde yapıldığında genellikle güvenlidir.
Sinirleriniz ve kaslarınız ameliyat sırasında yapılan değişikliklere içerleyecek, ancak anestezi altında olacağınız için aslında herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz ve his yüzünüze geri döndüğünde ağrının çoğu gitmiş olacak.
İlgili 39 soru bulundu
Çene ve yüz kemiklerine yönelik ilerletme ve geriletme ameliyatları hasta uyutularak yani genel anestezi altındayken yapılır. Ameliyatlar 2,5- 4 saat arasında sürer.
Türkiye'de çene ucu törpüleme fiyatları 2023 yılında tek çene 10.000 TL ile 15.000 TL civarında, çift çene ameliyatı fiyatları ise 15.000 TL ile 30.000 TL fiyat aralığında değişmektedir.
Çene ameliyatı iyileşme süresi de yine farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat bu etkenlerden en önemlileri; hastaya uygulanan işlem, işlem sonrası sterilizasyon ve hastanın çene yapısıdır. Genele bakıldığında ise iyileşme süreçleri 2 hafta ile 1 ay arasında değişkenlik gösterir.
Çene ameliyatı fiyatları 2022 yılında tek çene olarak yapıldığında 8.000 TL ile 12.000 TL aralığındayken, çift çene ameliyatı fiyatları 12.000 TL ile 16.000 TL fiyat aralığındadır. Ortognatik cerrahi fiyatları, hastanın kapanış bozukluğuna ve rahatsızlığının derecesine bağlı olarak belirlenmektedir.
8. Beslenme şekli ameliyat sonrası bakımınızda önemli bir yer alır. Genellikle yaklaşık 10 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası en azından ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir.
Ameliyat sonrası 2 saat boyunca yiyip içilmemelidir. Diş fırçalama ve gargaraya ameliyattan 1 gün sonra yeniden başlanabilir. 1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir.
Günümüzde ortognatik cerrahi ameliyatı olan hastalar, müdahalenin ardından ilk 2 gün sonunda çenelerinde bağlama gerçekleştirilir. Söz konusu sürenin ortalama olarak 7 gün ile 10 günlük bir periyodu alır.
Ağız içinden yapılan kesiler de hiçbir iz kalmamaktadır. Genelde doktorların tercihi de bu yöndedir. Yalnız alt dudakta ve damakta hissizlik oluşabilmektedir. Boyundan yapılan kesiler de ise hastanın cilt tipine göre hafif izler kalabilmektedir.
Çene ameliyatı için ağız içinden ya da çenenin alt kısmından kesi açılmaktadır. Bazı durumlarda her ikisinden de kesi açılabilir. “İz kalır mı?”, tedavi için açılan kesiler ağız içinde yer aldığı için operasyon sonrasında kesi izi oluşmamaktadır.
Çene Ameliyatı
Burada hastanın şikayeti tam olarak anlaşıldıysa ve ortognatik cerrahi ihtiyacı varsa, detaylı bir röntgen, ağız içi 3 boyutlu tarama ve ortodontist muayenesi yapıldıktan sonra durum tekrar değerlendirir. Tedavide hedeflenen sonuç bilgisayar ortamında ortaya çıktıktan sonra diş telleri takılır.
Ağzınızdaki ve yanaklardaki şişmelerin bir kısmını engellemek için gece 2-3 yastıkla başınızı yükseltecek şekilde yatmanız gerekebilir. 6. Genelde ameliyat sonrası 1 veya 2 gün içerisinde taburcu olabilirsiniz. .
Bu operasyonlar estetik amaçlı yapılmazlar ancak üst çene ameliyatlarıyla hastanın burnunun ucunda olumlu ve olumsuz birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilir ve çenelerin normale dönmesiyle de hasta, daha estetik bir görüntü kazanır.
Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Diş bozukluğunu tedavi ettirmek isteyen veya diş teli kullanmak isteyen her yaştaki hastalar bu tedaviye başvurabilirler.
Alt çene ameliyatına 18 yaşını geçmiş hastalarda ortodontik tedaviye destek amaçlı veya ortodonti tedavisinin tek başına yeterli olmadığı vakalarda başvurulur. Alt çene ameliyatı yapılmadan önce mutlaka ortodonti tedavisine başlanmış ve dişlerin konumlarının düzeltilmiş olması gerekir.
Dişlerin düzgün dizilmesi için ameliyat olunmasına gerek yoktur, ancak çeneler yanlış kapanıyorsa bazı durumlarda çene ameliyatı olmadan, çenelerin düzgün ve ideal kapanmaları sağlanamayabilir. Önemli olan tedavi planın hastaya tam olarak anlatılması ve hastanın onayı alındıktan sonra tedavinin uygulanmasıdır.
Ağızdaki dikişler, eriyebilen dikişler olsa bile 5. Günden itibaren (tercihen 7. Ve 10. Günde) alınması gereklidir. Dikişlerin alımı için doktor randevusu alınması unutulmamalıdır.
Kemikleri sabitlemek için kullanılan malzemeler ömür boyu kalabildiği gibi birkaç yıl sonra isteğe bağlı çıkartılabilir. Ameliyat sırasında idrar sondası takılır ve birkaç gün sonra çekilir.
Geçici his kayıpları ameliyatın doğası gereğidir ve normal olarak karşılanır. Bu tür his kayıplarında meme başı veya meme dokusu üzerindeki deri etkilenir. Teknik ve dikişlerden kaynaklanan böyle kayıplar ameliyattan sonra birkaç ay içinde geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri