Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur. Soğuk algınlığı ve nezleye de yine en çok rinovirüsler sebep olabilir. Rinovirüs dışında üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan diğer virüslerden bazıları ise influenza, koronavirüs ve adenovirüstür.
Yetişkinlerde ve çocuklarda rinovirüsler vücuda girdiğinde üst solunum yolu enfeksiyonuna sebebiyet verir. Bunların yanında koronavirüs, influenza ve adenovirüs gibi virüs çeşitleri de üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olur.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Özellikle solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarında ( tüberküloz, soğuk algınlığı, difteri, grip, boğmaca ) ve diğer bütün bulaşıcı hastalıklarda uygun maske kullanımı, enfeksiyonun bulaşmasının ve kişiler arasında yayılımının önlenmesinde çok büyük önem taşır.
İlgili 43 soru bulundu
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Akut üst solunum yolu enfeksiyonu (AÜSYE), burun, boğaz, sinüsler ve solunum yollarını etkileyen ve genellikle viral veya bakteriyel patojenlerin neden olduğu kısa süreli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. AÜSYE, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi çeşitli hastalıkları içerebilir.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir.
Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir? Solunum yolu hastalıklarının genel belirtileri arasında ateş, gögüs ağrısı ve göğüste sıkışma, hızlı ve düzensiz nefes alma, hırıltı, iştahsızlık ve halsizlik sayılabilir. Çocuklarda öksürük kuru veya ıslak olarak görülebilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu tedavisinde dinlenme, bol sıvı tüketimi, semptomatik ilaçlar ve gerekirse antiviral veya antibiyotik tedavi kullanılır. İlaçlar, semptomların hafifletilmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur. Ancak, uygun tedavi için doktorun önerilerine uymak önemlidir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Soğuk algınlığı gibi hafif viral enfeksiyonlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşirken influenza (grip) gibi viral hastalıkların geçmesi genellikle 1-2 haftayı bulabilir. Bunların yanı sıra HIV, Hepatit B ve C gibi kronik viral enfeksiyonlar ise daha uzun süreli bir tedavi gerektirebilir.
✔ Anarerob: Oksijensiz solunum yapar.
Akciğer enfeksiyonu, bakteri, virüs veya mantar kaynaklı akciğerdeki hava keselerinin iltihaplanması ve sıvı ya da irinle dolması ile ortaya çıkan enfeksiyondur. Bu da solunan oksijenin kan dolaşımına girmesini zorlaştırabilir.
Viral enfeksiyon hastalıkları arasında soğuk algınlığı, kızamık, uçuk, siğil, HPV gibi hastalıklar bulunur. Genellikle solunum ve sindirim hastalıklarına neden olan viral enfeksiyon durumunda vücudun diğer bölgeleri de etkilenebilir. Virüsler vücuda alındıktan sonra çoğalmak için hücreleri hedef alırlar.
Solunumun temel organı akciğerlerdir. Göğüs boşluğunda asılı olarak bulunan akciğerler pembemsi renkte süngersi yapıdadır.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Viral enfeksiyon tedavisi için antiviral ilaçlar ile gerçekleştirilir. Bu ilaçların pek çoğu virüsün kopyalanmasına engel olacak şekilde çalışır. Bir diğer antiviral ilaç türü de viral enfeksiyonlar karşısında bağışıklık tepkisini kuvvetlendirendir. Bu ilaçlar aşılar ve immünoglobinlerdir.
Üst Solunum Yolu Alerjisi Nedir? Üst solunum yolu alerjisi, solunum yollarında bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjenler olabilir.
Viral enfeksiyonlar genellikle bir kişiden diğerine doğrudan temas, solunum yoluyla, ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla veya enfekte su ve gıdalar yoluyla bulaşabilir. Viral enfeksiyonların bulaşma yolları: Virüs içeren damlacıklar, öksürük veya hapşırma sırasında havaya karışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri