Özellikle virüsler belirli hücrelerde canlılık göstermektedir. - Virüslerde üreme DNA ve protein sentezi ile gerçekleşmektedir.
Kısaca, enfeksiyonla birlikte viral çift sarmallı DNA hücre nükleusuna girer. Burada bükülür ve bir minikromozom şeklini alır. Daha sonra çoğalır ve iki tek sarmallı RNA şeklini alır. Küçük RNA parçası stoplazmaya taşınır ve burada virüs tarafından kodlanan proteinleri oluşturur.
Virüsler konak hücre genomundan bağımsız olarak kendi genomlarına sahiptir. Bununla birlikte virüsler enerji metabolik ara ürünler ve protein sentezi bakımından konak hücreye bağlıdır.
Bir virüsün genetik materyali, kapsid adı verilen viral bir protein yapısında depolanır. Kapsid, viral nükleik asitlerin, konakçı enzimleriyle, kimyasal maddelerle veya diğer zararlıların etkinliğiyle bozunmasını önleyen bir "kalkandır".
enerji üretebilecek hücresel bir organel yoktur. Bir virusun canlı organizmaya gereksinim duyması kendisinin ATP üretememesindendir.
İlgili 15 soru bulundu
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
Bakteri ve arkeler de ATP üretmek için kemiosmozu kullanabilir. Siyanobakteri, yeşil sülfür bakterisi ve mor bakteri fotofosforilasyon adıyla bilinen bir işlem ile enerji üretir. Bu bakteriler fotosentetik elektron taşıma zinciri aracılığıyla bir proton gradyanı oluşturmak için ışık enerjisini kullanırlar.
Cevap: Parazit bakteriler protein sentezi yaparlar. Tüm canlılar gibi bakterilerde de protein üretimi için ribozomlar bulunur.
Virüsler asellüler infeksiyöz ajanlardır, hücre dışında ise inert olarak bilinirler. Virüsler ışık mikroskobu ile dahi görülemeyecek kadar küçüklerdir, çekirdekleri, sitoplazmaları ya da organelleri yoktur. Sadece elektron mikroskobu ile görülmeleri mümkündür, yalnızca canlı olan bir hücrenin içinde çoğalabilirler.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır. Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir.
Ribozomlar. Ribozom protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA'lar arasındaki bağlantının kurulduğu organeldir. Büyük ve küçük alt birim olmak üzere iki kısımdan oluşur, bunlar protein sentezi sirasında birleşirler. Ribozom, protein ve ribozomal RNA'lardan (rRNA) meydana gelmiştir.
Protein sentezi bütün canlıların hücrelerinde görülür ve ribozom organelinde gerçekleşir.
Vücudumuzdaki her protein hücre içinde sentezlenir.
Protein sentezi 3 sürece ayrılır; başlangıç, uzama ve sonlanma. Bu süreç mRNA nın yanı sıra tRNA ve ribozomlar ile baslangıc uzama ve sonlanma faktörleri olarak görev yapan çok sayıda proteine gereksinim duyar. oluşur. Prokaryotlar bütün bir 70S ribozomu oluşturan 30S ve 50S ribozomların birleşmesi ile olusur.
Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Enzim üretimi yapamazlar ancak, içine girecekleri hücrenin zarını eritecekleri ve RNA virüslerinde RNA'yı DNA'ya dönüştürecek enzimleri vardır. Konak hücrenin hücre zarını eriterek genomlarını yollar, ve konak hücrenin enzim, nükleotid, ATP, ribozom, tRNA ve amino asitlerini kullanarak kendilerinden üretirler.
Bilgisayar virüsü, bir bilgisayardan diğerine yayılan ve bilgisayarın çalışmasını kesintiye uğratan küçük yazılım programıdır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir.
DNA veya RNA ' dan birine sahiptir, ikisini birden içermezler. Enerji üretebilmesi için gerekli enzim ve genleri yoktur.
Tüm canlıların temel yapı maddesi proteinlerdir ve canlılarda sindirim, solunum gibi yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için enzimlere ihtiyaç vardır. İşte bu sebeple tüm canlılar protein sentezlemek zorundadır. O halde DNA, RNA, ribozom ve enzim bulundurma; canlıların genel özellikleridir.
Bazı yapısal farklılıklardan bahsetsek bile protein sentezi tüm canlılarda aynıdır.
Protein sentezini inhibe edenler I
Tetrasiklin, minosiklin, doksisiklin.
Bakteriler aminoasitleri, karbohidratları ve lipitleri elde etmek veya sentezlemek zorundadırlar.
ATP sentaz enzimi, protein yapılı bir moleküldür. 3 adet alt birimden oluşan bu molekülün alt birimleri T, L ve O harfleri ile isimlendirilmiştir.
✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri