Kış mevsiminde çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olur.
Akut üst solunum yolu enfeksiyonu (AÜSYE), burun, boğaz, sinüsler ve solunum yollarını etkileyen ve genellikle viral veya bakteriyel patojenlerin neden olduğu kısa süreli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. AÜSYE, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi çeşitli hastalıkları içerebilir.
Solunumun temel organı akciğerlerdir. Göğüs boşluğunda asılı olarak bulunan akciğerler pembemsi renkte süngersi yapıdadır.
2.Alt solunum yolu (enfeksiyonları) nelerdir? Akut bronşit/ Bronşiolit, Kronik bronşit, KOAH alevlenmesi,Zatürre, Obstrüktif Pnömoni yani akciğer kanserine bağlı, tümoral kitlenin tıkadığı alanın arkasında gelişen zatürre, Bronşektazi enfeksiyonu, Tbc yani veremdir.
İlgili 42 soru bulundu
Üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırma ve burun akıntısı şeklinde ortaya çıkan boğazı ve sinüsleri etkileyen enfeksiyon içeren hastalıktır. Genellikle rinovirüs nedeniyle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, soğuk algınlığı, larenjit, boğaz ağrısı ve sinüzit gibi durumlara neden olur.
Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir? Solunum yolu hastalıklarının genel belirtileri arasında ateş, gögüs ağrısı ve göğüste sıkışma, hızlı ve düzensiz nefes alma, hırıltı, iştahsızlık ve halsizlik sayılabilir. Çocuklarda öksürük kuru veya ıslak olarak görülebilir.
Diyafram, solunum sistemi içerisinde yer alan önemli bir organdır. İnsan vücudunda, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayırır ve solunum sırasında akciğerlere hava çekilmesini kontrol eder. Küremsi bir yapısı bulunmaktadır. Kişi nefes aldığında diyafram kasılır ve akciğerlerin genişlemesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, şiddetli solunum yetmezliğinde kalp, beyin ve böbrekler dahil olmak üzere birden fazla organ etkilenebilir. Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır.
Bütün memeli türlerinde, solunum afla¤› beyin sap› içindeki nöronal a¤ taraf›ndan kontrol edilir. Ventral respiratuar grup olarak bilinen komponent ritmik aktivite oluflturur. Bu aktivite solunum kaslar›n›n periyodik kas›lmas›n› oluflturmak üzere spinal motör nöronlara iletilir.
Solunum sistemi hastalıklarının (kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri, kistik fibrozis, astım, pnömoni, tüberküloz) oluşum nedenleri arasında genetik etmenler, yaş, cinsiyet, ırk, enfeksiyonlar gibi faktörlerin yanı sıra sigara içme veya sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği, mevsimsel faktörler, ...
Solunum sistemi ve solunum yolları hastalıkları, astım, bronşit, amfizem, kistik fibrozis, pulmoner hipertansiyon, zatürre, üsye, üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik rinit, sinüzit, nazal polipler, farenjit, tonsilit, bronşiyolit, akiğer kanseri ve daha birçok konu ile ilgili konu anlatımı ders videolarını bu oynatma ...
Solunum yolları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile nasus (burun), pharynx (yutak), larynx (gırtlak), trachea (soluk borusu) ve bronchuslar (bronşlar)'dan oluşur.
Hipoksemisi olan bireylerde bu değer 60 mm Hg altına düşer. Oksijen seviyelerinde düşme beraberinde nefes darlığı veya hızlı nefes alma gibi semptomlar açığa çıkarabilir. Bu problem kişilerin günlük hayatında olumsuzluklar yaratabilir.
Solunum yetmezliği kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerine bağlı olarak farklılaşan belirtilerle ortaya çıkabilir. Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
DOĞRU NEFES ALMA
Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Soluk borusu (veya nefes borusu ya da trachea) vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır. Omurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı doğrudan iç dokulara ulaştırır.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir.
Tam Tıkanma Belirtileri
Nefes alamaz. Acı çeker, ellerini boynuna götürür. Konuşamaz. Rengi morarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri