Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; Her sabah aç karnına bal yiyen büyük hastalıklara yakalanmaz.Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Sabah aç karnına bal yemek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından vücut sisteminin güçlenmesine kadar birçok faydaları bulunur. İşçi ve taşıyıcı arıların ortak çalışmasıyla ortaya çıkan bal mucizesi, hakiki ve doğal olduğu müddetçe vücudumuza büyük katkısı bulunur.
Hakiki Bal, aç karnında sabah 1 tatlı kaşığı alınmalıdır. Sabah unutulursa Akşam yemeği yemeden aç karnına 1 tatlı kaşığı yenmelidir. Fakat balı yedikten sonra yemek yok tabi, çünkü bal artık sizin öğün yerine geçmektedir. Sabah kahvaltısı yerine 1 kaşık bal yenir ve öğlen yemeğine kadar sadece su içebilirsiniz.
Güçlü bir antiseptik olan balın her sabah aç karnına bir kaşık yenmesi tavsiye ediliyor. Günde bir kaşık bal sindirim yollarıyla alakalı pek çok hastalığı önlemeyebilir. Ayrıca midenizden geçerken mikropları öldürür, mukoz zarındaki küçük yaraları iyileştirir.
Sabah uyandığınızda yemek yemeden önce aç karna bir bardak bal ve limon atarak tüketirseniz metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Enerjiniz yüksek olur ve tok kalırsınız. Bu sayede de kilo verebilirsiniz. Ayrıca yağlanma gibi durumlarında önüne bal ile geçmiş olursunuz.
İlgili 17 soru bulundu
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır. Bal, prebiyotiktir.
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur.
Bronşların iltihaplanmasını önler ve nefes almayı zorlaştıran mukusun temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle siyah bal içeriğinde bulunan yüksek miktarda antioksidanlar sayesinde astım ve koah hastaları için alternatif bir tedavi yöntemidir.
Balın bozulmamasında, çok asidik olması, içindeki su miktarının çok düşük olması ve su emici olması gibi üç özelliği rol oynar. Yani balda mikroorganizmaların tüketerek yaşayıp gelişebilecekleri hiç bir şey yoktur.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Karın ağrısı için gelen insanlara Peygamber efendimiz bal yemesini önermiştir. Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; Her sabah aç karnına bal yiyen büyük hastalıklara yakalanmaz.Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
Günlük bal tüketiminin vücuttaki antioksidan oranında pozitif bir etkisi vardır. Balda bulunan antioksidanlar damarların daralmasını önüne geçer. Damarların daralması kalp krizine, hafıza gerilemesine ve baş ağrısına yol açabilir. Her gün bir bardak suya birkaç kaşık bal ekleyip yerseniz bütün bunları önleyebilirsiniz.
Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Akciğerlerin ve diğer organların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan su, temel ihtiyaçlarımızın başında gelir. Ciğerlerdeki toksinlerin atılmasını sağlayan su, gün içinde 2-2.5 litre tüketilmelidir. Akciğerlerin temizlenmesi için yapılması gereken ilk maddeyi aslında hepimiz biliyoruz.
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır. Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır.
Sabahları ballı ılık bir bardak su içmek sindirim sisteminizi iyileştirmeye yardım eder. Balın antiseptik etkisi midenizdeki asitlik derecesini hafifletir. Kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler ve kabızlık sorunu yaşamazsınız. Bal şaşırtıcı bir bakteri öldürme özelliğine sahiptir.
Bal ile limon yüksek oranda antioksidan içerir ve bu sayede vücut serbest radikaller ile savaşır. Aynı zamanda hastalıklara sebep olan toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Vücudu dinç tutar. Eğer düzenli olarak ballı limonlu su içerseniz vücudunuz zinde kalır ve daha dinç olur.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
Bal, kilo kaybı için gerekli olan metabolizmanızı hızlandırır. Balın hiç kolesterolü yoktur. Günlük bal tüketimi, vücuttaki aşırı kolesterolle savaşabilen antioksidan bileşiklerin seviyesi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.
Balın beyne faydaları da bulunmaktadır. Bal içerisindeki kalsiyum sayesinde beynin daha verimli çalışmasına yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir. Şifalı besin balın gözün görme gücüne de olumlu etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri