Üretim. 2004 yılında Şili, %35 yüzdesi ile Norveç'ten bile daha fazla somon balığı üreterek en çok somon balığı üreten ülke olmuştur.
Atlantik somonu Finlandiya, İsveç ve Norveç'te görülmektedir. Chum somonu; Asya, Kuzey Amerika ve Japonya'da görülür. Asya kıtası nehirlerinde çok yaygındır. Pembe somon; Kuzey Amerika ve Asya'nın büyük nehirlerinde ve özellikle Alaska ve Kuzey Pasifik sularında bulunur.
Somon: Irmak, nehir ve bazı soğuk denizleri seven somon balığı, Finlandiya, İsveç ve Norveç'te yaşar. Ülkemizde ise Karadeniz'de görülmektedir.
Karadeniz, bölgede yetiştirilen somonun diğer ülkelerin balığına göre daha kaliteli ve lezzetli olduğunu vurgulayarak, "Bu lezzet ise Karadeniz'in suyundan ve tuz oranından kaynaklanıyor.
Yurt dışına bütün balıklarımız satılıyor ama somon daha ön planda. Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
'Türk Somonu' Kayseri'de de üretiliyor. Türkiye, balık çeşitliliği açısından zengin bir ülke, üç tarafımız denizlerle çevrili, ancak iç kesimlerde de sayamayacağımız kadar tatlı su balıklarımız var. İç sularda ürettiğimiz balıklardan biri de büyük ihracat potansiyeli bulunan 'Türk somonu' dur.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Somonlar tatlı sulardan Norveç denizindeki fiyortların tuzlu sularına göç edebilecekleri güce bir yaşına geldiklerinde ulaşıyor. Tüketim için en uygun ağırlık olan 3 ila 6 kg ağırlığa erişmeleri ise 12 ila 18 ay sürüyor. Her gün dünya genelinde 14 milyon öğünde Norveç somonu tüketiliyor.
Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır. Norveç somonu, veterinerler tarafından gözlem altında tutulur ve somon çiftliklerinin düzenlemeleri çok sıkı takip altındadır.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
"Türk Somonu" olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı'nın, Atlantik Somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, toplam omega-3 ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Hepinizin tahmin ettiği üzere en tehlikeli balıklar listesinin en başında tabii ki de piranhalar var. Güney Amerika'da yaşayan bu balıkları bir çoğumuz korkutucu filmlerden biliyoruz. Günümüzde tanımlanan ortalama 60 civarında piranha türü mevcuttur ve bunların tümü ortalama 25 cm uzunluğundadır.
gökkuşağı alabalığının (porsiyon 250-300 gr) biraz daha büyütülerek somon olarak satışa sunulduğu balık türüdür.ağırlık olarak 2 kg dan 5 kg kadar çıkabilir.besin değeri olarak gayet iyidir ve besleyicidir.oldukça yağlı bir balıktır.
Türkiye'de Somon yetiştiriciliği bakımından en iyi şartların Karadeniz'de olduğu Akdeniz, Ege ve Marmara'da suyun sıcaklığı bakımından pek elverişli olmadığı belirtildi.
Somon balıkları denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir balıktır. Bu balıkların yüksel yerleri zıplayarak aştıkları bilinmektedir. Somon Balığı Nedir? Somon balığı, Atlantik ve Büyük okyanusta sürüler halinde yaşayan bir balık çeşidi olmaktadır.
Midye, kılıç balığı ve köpek balığı yüksek oranda cıva içerir. Sardalya, hamsi, istavrit, somon, dil balığı, ahtapot, kalamar, karides, palamut ve uskumru cıva oranı çok az olan deniz ürünleri olduğu için güvenle tüketilebilir.
Üstelik Norveç somonu yalnızca omega-3 yağ asitleri sağlamakla kalmayıp iyot, selenyum ve diğer önemli vitaminler için de mükemmel bir kaynaktır. Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır.
Diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri içerir. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı gerçekten lezzetlidir. Besin değeri ile birçok yiyeceğin yanı sıra diğer balık türlerine de fark atan somon balığı sağlıklı beslenme adına doğru bir tercihtir.
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
iri bir alabalık cinsi. 800 - 1000 gr. civarında olurlar. lezzeti alabalıkla hemen hemen aynıdır.
Norveç somonundan daha lezzetli olduğu için Karadeniz somonunu tercih ettiğini söyleyen Murat Ertaş da, İİhracatı olmadığından ve Norveç somonundan daha kaliteli olduğu için Karadeniz somonunu tercih ediyorum. Hem fiyatı ucuz, hem kalite olarak, hem yenmesi çok güzel" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri