Bitkinin karakteristik özelliklerinin tanımasıyla ejder meyvesinin Türkiye'de de üretimi gerçekleştirilir. Özellikle; Antalya, Adana ve Mersin'de binlerce ejder meyvesi fidanına rastlayabilirsiniz. Pitaya genellikle ılıman iklimleri sever.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Pitahaya Tekli Paket, bir diğer adıyla ejderha meyvesi (dragon fruit), bir çeşit kaktüs meyvesidir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
Tadı kivi ve armutun karışımına benzetilmektedir. Kalorisi düşük ve vitamin değerleri yüksektir. Meyve suyu yapımında ve şarap yapımında da tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
İki tane ejder meyvesi ağacı dikerek verimlilik almam mümkündür. Ağaçlar birbirlerini dölleyerek meyve oluşmasını sağlarlar. Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Pitayalar yarı tropikal, kuru tropikal ve yağışlı alanlarda gelişim gösterebilir. Nem oranı ortalama derecede olan pek çok bölgede kendine yetişme alanı bulur. Eğer kışları sert geçen bir noktada üretim yapılacaksa ejder meyveleri için sera oluşturulmalı, kışın bu seralar ısıtılmalıdır.
Özellikle soğuktan bitkinizi sürekli korumalı, onu 10 derecenin altında kalacak alanlarda tutmamalısınız. 28 santigrat derece ise bitkinin meyve vermesi için ideal sıcaklık olarak belirlenmiştir, bizden söylemesi.
Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz. Bunun için saksının büyük olması ve günlük bakımının yapılması yeterli olacaktır. Saksıda ejder meyvesini yetiştirmek için ılıman bir ortamda saksıyı konumlandırmanız gerekir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Ejder meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder meyvesini küçük parçalar halinde dilimleyip, yoğurt ve fındık/ceviz ile harmanlayıp hafif bir ara öğün yapabilirsiniz.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç sağlar, - Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir, - Kabızlığa karşı oldukça etkilidir. Ejder meyvesi tek başına kullanılabileceği gibi, diğer meyvelerle karıştırarak da sağlıklı smoothie yapabilirsiniz.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur. Meyvenin içi ise, yumuşak kremamsı bir yapıya sahiptir ve kiviye benzeyen siyah tohumları vardır.
Salatalarınıza da ejder meyvesini ekleyebilirsiniz. Çilek, muz ve kivi gibi meyvelerle salata yaparak tüketebilirsiniz. Ayrıca ejder meyvesinin kabuğu acı olduğu için kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kabuğu yenirse birtakım rahatsızlıklara neden olabilir.
Temel hassasiyetleri olan soğuk, aşırı sıcak, aşırı su, ve hava akımı gibi etmenleri ancak seralarda kontrol altında tutulabilmektedir. Bu kontroller aşırıya gidildiği zaman bitki farklı tepki vermekte çok zayıf tutulduğunda farklı tepki vermektedir ve bu durum tadını da etkilemektedir.
Eğer ejder meyvesini aşırı şekilde tüketirsek vücuttaki sıvı oranı artarak kalbi tehlikeye atmış oluruz. Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri