Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Aldığını somon balığını temizlemek için öncelikle balığı temiz suda güzelce yıkayın. Daha sonra somon balığının üstünde olan pulları bir bıçağın ters tarafıyla bütün pulları kazıyın. Güzelce pulları temizledikten sonra temizleme kısmına solungaçları ve yüzgeç kısımlarını keserek devam edin.
Somon Balığı Nasıl Temizlenir? Somon balığı pişirmeden önceki temizleme sürecine özen göstermek gerekir: Balıklar suda iyice yıkandıktan sonra üst yüzeylerinde yer alan pullu kısımlar bıçak yardımıyla temizlenir. Solungaç ve yüzgeç bölümleri de kesildikten sonra iç organlarını temizlemeye sıra gelir.
Buz parçaları eriyene kadar musluk altına durulayın. Filetoları çözmeye gerek olmadığını unutmayın. Buzu çıkarmak için hızlı bir şekilde durulamak balık filetolarının pişerken ıslanmasını önleyecektir. Somonu kurulayın ve her tarafını eritilmiş tereyağı ile fırçalayın.
Sağlıklı beslenmek aslında doğru pişirme yöntemlerini bilmekle başlar. Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.
İlgili 26 soru bulundu
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Fırını önceden 220 dereceye ısıt ve 2 somon filetosunu soğuk suda yıka. 2 donmuş somon filetosunu paketinden çıkar ve buz parçaları eriyene kadar musluk suyunun altında tut. Unutma ki filetoların çözülmesine gerek yoktur. Buzu eritmek için balıkları suda hızlıca durulamak pişerken hamur gibi yumuşamasını engeller.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Cam fırın kabınızın içerisine somonlarınızı ve kenarlarına ortadan ikiye böldüğününüz domatesleri yerleştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Pesto sos için; Fesleğen, maydanoz, fındık, sarımsak, tuz ve karabiberi parçalayıcının içerisine alın ve iyice çekin.
Patateslerimiz, soğanlarımız orta kalınlıkta halka halka kesilir. Balıklarımız, patateslerimiz, soğanlarımız pişirme kağıdı koyulan tepsimize yerleştirilir. Malzemelerimizin üzerine tuz, karabiber ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur. Hazırlanan tepsi, 200 derecelik fırında 45 dk pişirilir.
Balığı çiğ yemeyecekseniz yıkamanıza gerek yoktur. Çünkü yüksek sıcaklıklarda pişen balığın bakterileri ölür. Üstelik balığı yıkadığınızda mutfağın her yerine bakteri yayma riski doğar.
Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika balıkları haşlayın. Somonlar haşlanırken ara sıra bir kaşık yardımıyla suyunu üzerine gezdirin. Üzerine yeşil soğan dilimleri serpiştirip, yanında sade pilav ile sıcakken servis edin.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Moresea Dondurulmuş Somon Dilim 440 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri