Somon balığı Somon balığı diğer yiyeceklerden daha fazla omega-3 yağ asitine sahiptir. Araştırmalar omega-3'ün yağ yakmada yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, diğer tüm yağlı balıklar (ton balığı, uskumru) yağsız protein bakımından zengindir ve kas yapımında yardımcı olur.
Etli bir balık olması sebebiyle hem oldukça doyurucu bir besindir hem de diyette olanlar için oldukça başarılı bir seçim olabilir. Somon balığı, doyurucu olduğu için sizi tok tutabilir ve gereğinden fazla kalori almanızı önleyerek zayıflamanıza da yardımcı olabilir.
Somon Balığı Zayıflatır Mı
Somon balığı kalori açısından düşük, besin değeri bakımından ise yüksek değerlere sahiptir. Bu nedenle de kilo vermeye yardımcıdır. Bir porsiyon ızgarada pişen somon balığı yaklaşık olarak 200 kaloridir.
Hardal bitkisi kas hücrelerini uyarır ve dayanıklılığı arttırarak, kas kütlesinin çoğalmasını sağlar. Siz de düzenli beslenerek, yağ yakımını hızlandırarak, kas kütlenizi arttırabilirsiniz.
Yoğurt, yarım limon suyu, zerdeçalı bir kapta karıştırın. Gece uyumadan önce bu karışımı tüketin ve daha sonrasında hiçbir şey yemeyin. Hareketsiz bir insanın kilo vermesi çok zordur, bu nedenle daha fazla hareket etmeniz gerekir. Günde en az 1,5 litre su için.
İlgili 18 soru bulundu
Öğünlerinizde az miktarda hayvansal protein ve bitkisel protein yiyerek , kuruyemiş, avokado, hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağları, sebze ve salataları ne kadar çok yerseniz o kadar hızlı yağ yakmanız mümkün olacaktır. Ayrıca yeşil çay içmek yağ yakmanıza yardımcı olur.
Balık sezonu açılsa da, balığın faydalarını bilsek de tüketim konusunda maalesef diğer ülkelere göre biraz eksik kalıyoruz. Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Somon balığının sporcular için ne kadar yararlı bir besin olduğunu herkesçe kabul edilen bir şey. İçinde barındırdığı yüksek protein oranıyla spordan sonra tam bir kurtarıcı görevi üstlenen somon, aslında haftada 2 ya da 3 kere tüketmemiz gereken bir besin.
Yağ oranı %3'e kadar düşen ve yağsız balıklar sınıfında yer alan dil balığı, alabalık ve morina gibi balıklar da diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği balık türleri arasında yer almaktadır.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Çiftlik balıkları doğada yetişen balıklardan çok daha yağlıdır ama bu yağın kaliteli omega-3'lerden oluşmadığını söylemek gerek. O yüzden, doğada yetişen somon mu yoksa çiftlik somonu mu olduğunu bilmeden kalp ve damar hastaları tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Yağlı balık olarak sınıflandırılan, somon balığı, yüksek protein, yüksek omega-3 yağ asid'leri ve yüksek D vitamini içeriği nedeniyle sağlıklı olarak kabul edilir.
Ton balığı diğer protein kaynaklı yiyeceklere göre kalori bakımından da oldukça idealdir. Vücut geliştiren ve diyet yapan sporcular ton balığını sıklıkla önerirler. Ton balığı gibi yüksek protein oranına sahip düşük kalorili besin seçenekleri hayli azdır.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Sofraların Vazgeçilmezi: Omega-3 Kaynağı Balık
Somon ya da ton balığı gibi yağlı balıklar kas yapan besinlerin başında geliyor. Balıkta bulunan yüksek Omega-3 sadece kas kütlesini artırmaya değil kemiklerin güçlenmesine zemin hazırlıyor.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Genel bir kural olarak, buzdolabında saklanan somon "paketleme" tarihinden itibaren bir veya iki gün daha taze kalabilir.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir. 16:00-17:00 arası kardiyovasküler ve kas dayanıklılığının en iyi olduğu zaman dilimidir.
Özelikle Omega-3 bakımından çok zengin olan somon balığı kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici, hem de doyurucu bir deniz ürünüdür. Somon balığının fümesi çok meşhurdur ancak yağ içeriği yüksek olduğu için ızgara ve fırında pişirmeye de elverişlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri