Somonun bekleme süresi: Somon balığı pişirildikten sonra oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Bu süreyi geçtikten sonra balığın tüketilmesi, gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Somonun rengi donuk ve soluk mu kontrol et.
Somonun rengine bakarak hâlâ taze mi kontrol et. Taze somonun rengi parlak pembe veya turuncuya dönük olur. Eğer somonun rengi soluk ve matsa o zaman büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Somonunun içerisinde tazeliğini gösteren belirgin beyaz çizgiler olmalı.
Aynı zamanda çiftlik somonları kalabalık bir ortamda bir arada bulunduğu için daha fazla toksin içerir. Balık yetiştiriciliğinde kullanılan zararlı kimyasallar, arsenik ve cıva gibi ağır metaller yağda daha fazla birikme özelliği gösterir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır. Zehirlenme ile birlikte hastaneye başvurulara mide yıkaması yapılabilir ya da serum verilebilir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Somonun bekleme süresi: Somon balığı pişirildikten sonra oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Bu süreyi geçtikten sonra balığın tüketilmesi, gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Pişmiş somon, buzdolabında saklanmalıdır. Saklama süresi: Pişmiş somon buzdolabında 1-2 gün bekleyebilir.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir.
Özetle çiğ balık dolapta kaç gün dayanır sorusunun cevabı olarak buzdolabında 5 derecelik rafta yaklaşık 2 gün, -5 derecelik buzluk ortamında 10 – 15 gün, – 25 derecelik deep freze dondurucularda ortalama 6 ay boyunca muhafaza edilebilirsiniz.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Taze balığın gözleri canlı ve parlak iken bayat balık solgun bakar. Göz çevresinde az da olsa kanamaya rastlanabilir. Kanlı gözleri olan balıktan uzak durulmalıdır. Gözleri çökmüş, kornea tabakası kremamsı, adeta katarakt gibi göz bebekleri olan balıklar bozuktur.
Somon Tarifinin Pişirme Önerisi
Marine karışımına buladığınız somonları buzdolabında 6-8 saat kadar beklettikten sonra pişirebilirsiniz. Marinasyon süresinin uzaması balıkların lezzetini arttırır.Marine ettiğiniz somon dilimlerini önceden ısıtılmış fırında, yağlı kağıt üzerinde kısa sürede pişirebilirsiniz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra dengede bozulma, baş dönmesi de balık zehirlenmelerinde ortaya çıkan belirtileri arasında bulunur. Balıkla birlikte yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri tüketmişseniz ve balık bayatsa, bu durumda belirtileri daha erken fark etme şansınız olur.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri