Doğada yetişen somon türleri, çiftlik türlerine göre daha fazla omega-3 yağ asidi ve vitamini içerir. 100 gram somon yaklaşık olarak 175 kalorilik enerji değerine sahiptir. Somon türlerinin 100 gramında bulunan omega-3 yağ asidi ise 1,7 gramdır.
Omega-3'lerle birlikte uskumru selenyum ve B-12 vitamini açısından zengindir. 2. Somon: Çiftlik somonunun bir porsiyonu 1.24 gr. DHA, 0,59 gr. EPA; deniz somonu bir porsiyonu ise 1.22 gr.
Omega 3 En Çok Hangi Balıklarda Var? Somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda bol miktarda omega 3 bulunur.
Atlantik somonu; besin değeri ve yüksek omega-3 yağ asitleri içeriği ile bilinmektedir.
Süper Yağ Omega 3: 100 gram somon yaklaşık 2.3 gram uzun zincirli omega 3 yağ asitlerini(EPA, DHA) içerir.
İlgili 40 soru bulundu
Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır.
“Günlük 2500 ve 3000 mg Omega-3'ün vücudun ihtiyacını karşılaması için yeterli olduğunu anlatan Uzmanlar, ürünleri seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları anlattı: “Omega-3 vitamin hapı değil, balık yağıdır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.
Omega-3 yağ asitleri en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunmaktadır. Haftada iki kez balık yemek ve yine günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için tümüyle yeterlidir.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Somon balığı yanında ne yenir diye düşünüyorsanız, haşlanmış patates ile harikalar yaratabilirsiniz. Dilerseniz dereotu ile süsleyip bir patates salatası hazırlayın, dilerseniz püre haline getirin ve nefis bir meze elde edin. Somon ile patates mükemmel bir uyum sağlayacaktır.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Kolajen içeren besinler şu şekilde sıralanabilir: Kemik suyu ve paça çorbası tam anlamıyla kolajen kaynağıdır. Lahana, pancar, ıspanak, patlıcan gibi sebzelerin içinde yoğun olarak bulunur. Balık pullarında, somon ve orkinozda yer alır.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Bu sonuçlar, yağlı balıklar gibi omega-3 bakımından zengin yiyecekler yemenin beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermektedir. Yüksek düzeyde omega-3 içeren yağlı balık örnekleri şunları içerir: Somon, Orkinos, Tuna, Ringa ve Sardalya.
Saf omega-3 olacak, katkısız olacak, saf olunca sorun yok! Saf omega -3 içeriği EPA/DHA oranı en yüksek olmalıdır. IFOS kalite onayı almış olmalıdır.
Günlük alınması gereken miktarlarda Omega-3 takviyesi alımında yan etki görülme riski düşüktür. Fazla miktarda alınan Omega-3 hazımsızlık ve ishal gibi yan etkileri görülebilmektedir.
Omega-3'ün fazla alınması ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Efe, özellikle kan sulandırıcı kullanan hastaların fazla Omega-3 almasının beyin kanaması ve felce yol açabileceği uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri