2 Son olarak somon filetoları tencereye yerleştirin ve kapağını kapatıp, suyu kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika balıkları haşlayın. Somonlar haşlanırken ara sıra bir kaşık yardımıyla suyunu üzerine gezdirin.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir.
Sıkı olarak sarmış olduğunuz somon filetolarını kaynayan olan suya atınız. Filetolarınızı atınca suyun sıcaklığı düşmeye başlayacaktır. Kaynamaya başladığında altını kısarak fokurdamasına engel olun tıkırdaması kafi olacaktır. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra somonunuzu kaynar sudan alın.
1 lt suyu kaynatın ve kaynar suya dayanıklı bir poşete somon balığını koyup 20 dk pişirin.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Balığı güzelce temizleyelim, tencereye su sebze ve baharatları döküp kaynamaya bırakalım. Kaynayan zaman tuzu döküp balıkları salalım. 15 -20 dak haşlayalım. Çıkaralım soğutup servis edelim. Süper bir tarif.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Soğanların üzerine önce somon filetolarını yerleştirin; üzerlerine soğanların kalanını ve maydanozları ekleyin. Kapağı kapatıp 5 ila 10 dakika kadar pişirin ve ateşten alın. Buharda somonunuz hazır! Balığınızı suyla temas etmeden tencereden alıp servis edin.
Lezzetli bir somon tüketmek istiyorsanız; marine ettikten sonra pişirebilirsiniz. Dilerseniz fırında dilerseniz tavada arkalı önlü pişirdikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz. Somon balığı sos olmadan da lezzetini veren ancak marine sosla daha da iştahları kabartan bir balık türüdür.
Somon Tarifinin Pişirme Önerisi
Marine karışımına buladığınız somonları buzdolabında 6-8 saat kadar beklettikten sonra pişirebilirsiniz. Marinasyon süresinin uzaması balıkların lezzetini arttırır.Marine ettiğiniz somon dilimlerini önceden ısıtılmış fırında, yağlı kağıt üzerinde kısa sürede pişirebilirsiniz.
Tavayı önceden ısıtılmış fırına koyun ve sıvıyı bırakana kadar somonu pişirin. Somonun üzerindeki kapağı ya da alüminyum folyoyu çıkarın ve 20 ila 25 dakika daha pişirin. Filetolarınız inceyse [2,5 cm'nin altında], 20 dakika sonra kontrol edin.
Kaliteli Somon
Japon mutfağının çok eski zamanlara dayanan geleneklerinden biri, balıkların çiğ olarak tüketilmesidir. Ancak somon bu balıklardan biri değildir. Çünkü Pasifik Somonu birçok parazit barınır, çiğ yenmesi tehlikelidir.
Su buharı yardımı ile balığı pişirme yöntemi olan buharda pişirme, en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri. Bu yöntemin en önemli avantajı ise balıkların sulu ve yumuşak olması, diğer yöntemlerdeki gibi kurumaması. Ayrıca buharda pişirme balıkların besin değerlerini korumasında da etkili.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Somonu ateşten aldıktan sonra balık birkaç dakika daha pişmeye devam eder. Bu nedenle servis yapmadan önce somonu ocak, fırın veya ızgaradan çıkar ve yaklaşık 5 dakika beklet. Somonu ateşten aldıktan sonra pişmeye devam ettiğinden biraz az pişmiş olarak ateşten alman sorun olmaz.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Derin dondurucuda bir paket somon fileto olması, hızla bir öğün hazırlayabileceğini garantiler. İnce olduğu için çoğu filetoyu önce çözmene gerek kalmadan güvenle pişirebilirsin. Öncelikle somonu tavada mı, fırında mı yoksa ızgarada mı pişirmek istediğine karar ver.
Somon balığın marinesi için rendelenmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağ, tuz ve karabiber kase içerisinde güzelce karıştırılır. Bu karışım balığın üzerine sürülür. Kalan sosu uzunlamasına dörde bölünmüş patateslere sürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri