Hamsinin omega 3 ve B vitamini açısından bilinenin aksine somon balığından daha zengin olduğunu belirten balık yemekleri uzmanı Süleyman Dilsiz, tavada kızartılan hamsinin hem lezzetinin hem de besin değerinin azaldığını söylüyor. Yılda 200 bin ton avlanan hamsi, lezzeti kadar uygun fiyatıyla da tüketicinin tercihi.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Norveç balığı olarak bilinen somon balığı, mükemmel bir omega 3 kaynağıdır. Diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri içerir. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı gerçekten lezzetlidir.
Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Somon balığı; soğuk ve temiz sularda ,açık pembeye yakın tonlarda, başları pulsuz çokca sağlık faydası bulunan bir balıktır. İçerisidne bolca A vitamini, C vitamini, B6 vitamini bulundurur. Kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum gibi minerallerinden zengindir.
İlgili 16 soru bulundu
İyot ve selenyum gibi mineraller yönünden de zengindir. Özellikle omega-3 yağ asitlerinin kalp için ne kadar sağlıklı olduğu biliniyor. Bu yüzden, somonun kalp ve damar hastaları için sık önerilen bir besin olduğunu söylemeliyiz.
Levrek. Sıcak yaz ayları geldiğinde taze taze tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan bir diğeri levrek. Hem Akdeniz hem de Karadeniz hem de Ege kıyılarında tutulan levrekler az yağlı eti ve tadına doyulmaz lezzeti ile biliniyor.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Eğer fırın kullanıyorsanız somonu yağsız ve kokusuz şekilde pişirip afiyetle tüketebilirsiniz. Şayet fırın imkanı yoksa yapışmaz geniş bir tavada kısık ateşte somonu pişirebilirsiniz. Kendinden yağlı bir balık olduğu için çok yağda kızartılması önerilmez.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
Norveç somonu ağır metaller içerir. Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığının Latince ismi Rhincodon Typus'dur. - Boyları 13.7 metreye kadar uzayabilmektedir. - Dünyanın en büyük balığın ağırlığı 15 ila 21 ton arasında değişkenlik göstermektedir.
Balık yemek, vücut direncini arttırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, kalp damar sistemini destekler, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, depresyona karşı mutluluk duygusunu artırır.
Uskumru ve ton balığı gibi balıklar ise, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar.
Deniz tarağı, istiridye, somon, alabalık ve ton balığı yüksek oranda B12 besini içerir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri