Mümkünse tüketeceğiniz bu balığın cinsi yağlı balık olması,protein miktarının fazla olması ve ton balığının yüksek tuz ve civa içeriği sebebiyle somon olmalıdır. Ancak somon bulamadığınız zamanlarda ton balığı da pratikliği açısından iyi bir seçenek olacaktır.
Ton balığı yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Somon daha nemli bir dokuya sahiptir ve daha yağlıdır. Sağlık sitesi healthline 85 gramlık somon, çiftlik somon ve ton balığının besin değerlerini şu şekilde kıyaslıyor: Somon daha yağlı bir balıktır ve bu yüzden ton balığına göre kalorisi daha yüksektir.
Ton Balığı: Diyet Öğünlerin Protein Deposu
Tuna balığı olarak da bilinen ton balığı genel olarak konservelenmiş olarak kullanılır. Marketlerde, balıkçılarda dilimlenmiş halde satışa sunulan ton balığı güveç, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Konserve halinde tüketimi daha yaygındır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda.
"Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada tüketilen ve popüler besinler arasında yer alan konserve ton balığı, Omega-3 ve protein değeri bakımından yüksek olan iyi bir B12 vitamini kaynağı.
İlgili 16 soru bulundu
Atlantik ve Hint Okyanusu'nun tertemiz denizlerinden sofralara gelen ton balığı, çiftlik balıklarına oranla, bağışıklığı destekleyen Omega-3, protein, vitamin ve minerallere çok daha yüksek miktarda sahip olan bir balık. Günlük 100 ila 300 gram ton balığı tüketimiyle, gerekli Omega-3 ihtiyacı kolayca karşılanabiliyor.
İçerdiği cıva nedeniyle hakkında bazı söylentiler olan konserve ton balığı, tüketim sınırı aşılmadıkça, oldukça sağlıklıdır. Çoğu balık türünde cıva bulunduğu unutulmamalıdır. Onun dışında 100 gramında 20-24 gram protein bulunan konserve ton balığı aynı zamanda A, B, D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum içermektedir.
Tavsiye edilen günlük miktar yaklaşık 80 -130 gramdır. Uzmanların önerisine göre haftada en az 3 gün ton balığı tüketmek yararlı olacaktır.
Uzmanlar, konserve ton balıklarının haftada bir defadan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Ton balığı konserve edilmeden önce genellikle pişirme işleminden geçer. Bu yüzden konserve ton balığının pişirilmesine gerek yoktur. Ton balığının en yaygın tüketimi sandviç yapımında kullanmaktır.
Somon balığı; Omega 3 açısından çok zengindir. Omega 3'ün kolesterol ve yağ seviyeleri üzerinde, bağışıklık sisteminde, göz ve cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Sinir sistemi için de faydalıdır. Somon pahalı olduğu için yerine, yine yüksek oranda Omega 3 içeren hamsi ya da palamut tercih edilebilir.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Omega-3 yağ asitleri temelde deniz ürünleri ile çeşitli sebzelerde bol miktarda bulunur. Örneğin; somon, sardalya gibi yağlı tuzlu su balıkları, chia tohumu, fındık, kırmızı et, yumurta ve soyada bol miktarda bulunabilir.
Dardanel Ton kutularının içinde; ton balığı, yağ ve azıcık deniz tuzu dışında hiçbir ekstra malzeme ya da katkı maddesi bulunmuyor.
Yağlı balık olarak sınıflandırılan, somon balığı, yüksek protein, yüksek omega-3 yağ asid'leri ve yüksek D vitamini içeriği nedeniyle sağlıklı olarak kabul edilir.
Marketten aldığımız konserve ton balıkları, taze ton balıklarından ya da diğer ismiyle orkinos balığından yapılırlar. Yağlı bir balık olarak sınıflandırılan ton balığının birkaç çeşidi vardır. En yaygın olarak bilinen ton balığı türü ak orkinostur.
100 gramlık bir ton balığı yaklaşık 22.5 gram protein içerir. Bu sayede günlük tüketmeniz gereken proteinin yaklaşık üçte birini karşılar. 100 gramlık bir ton balığında 0.15 gram Omega 3; vücudun kardiyovasküler sisteminin ve zihinsel etkinliklerinin doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Özellikle ton balığının yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metalleri içerdiğine dair pek çok söylenti olmasına rağmen, son yıllarda belli ton balığı üretilen bölgelerde yapılan araştırmalarda ton balığının içerdiği cıva miktarının sağlık açısından riskli olan sınıra çok uzakta olduğu saptanmıştır.
Özellikle sıcak yaz günlerinde öğün alternatifi olarak veya çay saati menülerine, akşam yemeği için meze niyetine tercih edebilirsiniz.
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Konserve fabrikasında, balıklar yıkanır, kafaları çıkarılır. Daha sonra balıklar, kızartılarak veya buharda pişirilerek pişirilir, daha sonra kurutulur.
1 küçük paket (80 gr) konserve ton balığı 149 kcal. 1 büyük paket (180 gr) konserve ton balığı 335 kcal.
Varlık “Ton balıkları gayet sağlıklıdır. Sadece raf ömrüne bakmak gerekir. İçinde bol miktarda yağ vardır. Bu yağ ayçiçek ve zeytinyağı olarak ayrılır.
Omega-3 ve protein bakımından en zengin kaynaklardan zeytinyağlı ton balığını haftada en az 2 kez tüketmek, çocukların zeka ve kas gelişiminden kalp sağlığı ve bağışıklıklarını desteklemeye yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri