Ekmek hamuru çok sert ise eksik su kullanımı ve aşırı güç kullanımı gibi nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Ekmek hamuru çok yumuşak ise çok fazla güç uygulanmaması veya fazla su kullanımı gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Ekmekle ilgili en temel cevap undaki nişasta kristallerinin pişme aşamasında su çekip yumuşamasıdır. Bu yumuşayan nişasta retrogradasyon adı verilen bir kaç günlük süre sonrasında tekrar kristalleşir ve bu da ekmeğin sertleşmesini sağlar.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmeği su serpin ya da kabuğunu nemlendirmek için kabuğun üzerine bir buz küpü sürün. Ekmek somununu doğrudan fırın rafına yerleştirin. Ekmeği 12 ile 15 dakika arasında pişirin; tekrar yumuşamaya başladığından emin olmak için süre 12 dakikaya yaklaştığında ekmeği periyodik olarak kontrol edin.
Sebep 1- Az mayalanmış ekmek büyük ihtimalle sert kabuklu olacaktır. Hem ilk mayalamada hem de sepet mayasında hamurun baştaki hacminin en az 2/3 oranında artmasına dikkat edin. Hamurun tam 2 katına çıkmasını beklemek büyük ihtimalle fazla mayalanmaya sebep olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Üzerini çok hafif unlayın ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının içerisine içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap koyun. Ardından ekmeğinizi fırınlayın. Yaklaşık 30 -35 dakika kadar üzeri kızarıp kabuğu çıtırlaşana kadar pişirin.
Ekmeklerinizi fırında pişirirken, ısıya dayanıklı bir kap içerisinde fırına koyacağınız su ekmeklerinizin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Hamurunuza çok fazla un ekleyerek sertleştirmemelisiniz. Aksi halde ekmekleriniz de sertleşecektir.
Tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su kullanılarak üretilmektedir. Buğdayın %98'inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeğinin kalorisi düşük, sindirimi kolaydır. Uzun süre tok tutar. Alınan vitamin ve mineraller tamamen doğal ve besinsel lif içeriği yüksektir.
Unu bir kabın içine veya tezgaha alıyoruz ortasını havuz yapıp suyu ortasına koyuyoruz. Un ve suyu karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. Hamuru tezgaha alıp vurarak, katlayarak ve uzatarak 8 dk kadar yoğuruyoruz. Tuzu ekleyip hamur tuzu yiyene kadar 2-3 dk daha yoğuruyoruz.
Yoğurma el robotuyla 1/2 l el ılık su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. 3. Hamuru kalıba alın ve önceden ısıtılmış fırında 200° (orta, fanlı 180°) yaklaşık 50 dakika pişirin.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
Ekmek hamuru diğer hamurlardan farklı olarak hafif ele yapışan bir kıvamda olmalıdır. Kullandığınız unun markasına göre miktarı, tarifte yazılandan biraz az ya da fazla olabilir.
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Guar Gam gıda sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Fırıncılık ürünlerinde yoğurmayı iyileştirmesi ve su tutma özelliğiyle raf ömrünü uzatılmasını sağlar. Ekmek yapımında hamura ilave edilerek hamurun verimini arttırır, dokusunu geliştirir ve raf ömrünü uzatır.
Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir. Hamuru ıslatın. Hamurun yumuşaması için ellerinizi ıslatın ve o şekilde hamuru yoğurun.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Ilık süt kullanmak hamurun daha hızlı mayalanmasına yardımcı olur.
Bunların başlıcalarını; enzimler, yüzey aktif maddeler, tatlandırıcılar, kıvam artırıcılar, emülgatörler, stabilizörler, süt ve süt ürünleri, yağlar, antimikrobiyal maddeler oluştumaktadır (Tanık 2006).
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri