Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Bu durumda yapılması gereken taş motoru ile cıvatanın başını kesmektir. sonrasında ise delici matkapla delip; kılavuz çekerek yeni cıvata takabilirsiniz. Bu işlemi sıyırmış cıvatalarda da uygulayabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
Mekanik-Elektrik ekipmanlarındaki cıvata bağlantılarında vibrasyon-darbe veya nedeni ne olursa olsun cıvata-somun gevşemelerini önlemek için kullanılır. İstenen her tip ekipman da rahatça kullanılır.
Somunlarda kendiliğinden gevşeme çoğunlukla şok veya titreşimden kaynaklanır. Bir süre sonra, bu hafif hareketler daha önce sıkılmış olan cıvatalarda daha fazla dönüşe neden olabilir.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
Hazırlık Aşaması: İlk olarak, sıkacağınız yüzeyi temizleyin ve eğer varsa delikleri açın. Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın.
Cıvataların farklı parçalar ile güçlü bir biçimde sıkıştırılmasını sağlayan, saplama ve cıvata türü parçaları birbirine bağlayan bağlantı elemanlarına somun adı verilmektedir. Somunlar, cıvata ya da vidanın helis eğrileri arasında oluşan sürtünme kuvvetini kullanmaktadırlar. Sökülüp takılabilen parçalardır.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Cıvataların ya da somunların dişli kısımlarına IFI (Industrial Fastener Institute) 125 normuna göre (aksi belirtilmediği müddetçe) baştan 2-3 diş bırakılarak ortalama 8mm genişliğinde tatbik edilen yapışkan kimyasalı cıvatanın sıkılması sonrasında aktif hale gelerek sertleşir ve kilitlenme olayını gerçekleştirir.
CIVATA BAĞLANTILARI
Cıvata da aynı kuvvet ile çekiye zorlanır. Sıkma sırasında meydana gelen bu kuvvete ÖNGERİLME kuvveti denir.
Insert Somun (Çakma Somun) Vida ile birbirine bağlanması gereken plastik parçalarda diş kapmayan, sıyırmayan sağlam bir bağlantı sağlar. Önceden hazırlanmış uygun ölçüdeki deliğe ısı ile itilerek yerleştirilir.
Somun genelde bir cıvata yardımıyla birden fazla malzemeyi bir arada tutmak veya sıkıştırmak için kullanılır. Cıvata üzerinde somunu saat yönünde döndürürseniz sıkıştırmış olursunuz, saat yönünün tersine çevirirseniz de gevşetmiş olursunuz.
Pul, bir civatanın veya somunun altına yerleştirilen ve basınç dağılımını sağlamak için kullanılır. Düz veya şekilli metal parçadır. Somun ise, bir cıvatanın ucuna sıkıştırılarak bağlantıyı sabitleyen dişli bir parçadır.
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
Saplama civata, birbirine bağlanan iki parçayı sabitlemek için kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Saplama civatalar, iki parçayı bir arada tutmak için somun ve rondelalarla birlikte kullanılır.
Altı köşe kontra somunu, herhangi bir somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan altı köşeli ikinci somunlara denir. Normal sonumun açıldığı yöne çevrilerek sıkıştırma işlemini sağlar. Böylelikle birinci cıvatanın gevşemesini ve açılmasını önler.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
Tüm LOCTITE® vida sabitleyiciler -65°F ila 300°F sıcaklıklara kadar dayanır, bazıları ise 650°F üzerine çıkar.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri