Kapak Açımı İbaresi Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Bu M harfi ve yanında yazan sayı, açıldıktan sonra kaç ay kullanabileceğinizi gösterir (M harfi ayı temsil eder). Örneğin bu kutuda 12 ay içindeki tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
Kimi ürünlerinde net bir tarihten ziyade açıldıktan sonra 6 ay gibi ibareler olabilir. Buna kapak açım ibaresi denir ve bu süreleri takip etmek önemlidir. M olarak İngilizce ifade edilen karakter “Month” yani Türkçe ay anlamına gelmektedir. 12M yazan bir üründen 12 ay kullanılabileceğini anlayabilirsiniz.
İngilizce “month” yani “ay” kelimesinin kısaltılması ile elde edilmiş “M” harfi kozmetik ürünleri üzerinde 3M, 6M ya da 12M gibi ibareler ile yer almaktadır. Ambalajlarda yer alan bu ibareler ürünün açılmasından itibaren kaç ay boyunca kullanılabileceği konusunda kullanıcıları bilgi vermektedir.
Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir? Bu ifade son kullanma tarihi (SKT) veya son tüketim tarihi (STT) olarak ifade edilir. Bu bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder.
İlgili 20 soru bulundu
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Kavanoz şeklinin içinde “3M” yazıyorsa bu ürünün açıldıktan sonra üç ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
P'nin anlamı, tekstilin Perkloretilen ile temizlenebileceğidir.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
4) Minimum dayanma tarihi: Minimum dayanma süresi 30 aydan az olan kozmetik ürünler için iç ve dış ambalajda yer alması gereken tarihtir. Kum saati ve yanında Ay/Yıl olarak tarih yazılmalıdır.
son kullanma tarihi (skt)
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Kaliteli bir fondötenin ömrü, ambalajı açılmamışsa 1-1,5 yıl, eğer ambalajı açılmışsa 5-6 aydır. Pudra şeklindeki fondötenler, sıvı olanlara göre daha dayanıklıdırlar. Açıldıktan sonra bir yıl süreyle kullanılabilirler.
2. Ne zaman atacağınızı bilin: Göz farının ortalama 3 sene kadar raf ömrü vardır.
4 - Allık ve fondöten
Yüzümüze renk veren allıklarda 12- 18 ay süre geçtikten sonra cildinize sürmemeniz gereken ürünlerden biri. Son olarak fondötenleri de 6-12 ay geçtikten sonra cildimizin sağlığı için kullanmamaya dikkat edelim.
Üstelik ürünün üzerinde yer alan bilgiye de bunu açıkça yazMAmışlar: “Son tüketim tarihi(STT) ve seri numarası ambalaj üzerindedir.” Üretim tarihini yazmadıkları ürünün fotoğraflardan fark edeceğimiz üzere son kullanma tarihi kapak kenarındadır.
Her halükarda, bu tarih oldukça önemlidir. Sağlığınıza tehdit oluşturabileceği için bu durum özellikle süt ürünleri ve et gibi kolay bozulan yiyecekler için geçerlidir. Bilmiyor olabilirsiniz; ancak yiyeceklerin üzerine son kullanma tarihi ya da “tavsiye edilen tüketim tarihi” koymak hukuken bir zorunluluktur.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri