Antidepresan ilacalar bazı insanlarda aşırı hızlanma, çok konuşma, az uyuma gibi şikayetlerle kendini gösteren hipomani veya mani tablolarına sebep olabiliyorlar. Bunların birçoğunu ancak bir psikiyatri uzmanı anlayabilmektedir.
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.
İlaçlar doğrudan kekemelik için yaygın ve kanıtlanmış değildir. Bununla birlikte ilaçlar, genellikle kekemelikle birlikte ortaya çıkan ve buna sebep olan anksiyete veya depresyon gibi durumları tedavi edebilir. Depresyon ilaçları (antidepresanlar) ve anksiyete önleyici ilaçlar bu şekilde kullanılan ilaçlara örnektir.
En sık görülen yan etkilerden biri odaklanma sorunu ve dikkat eksikliğidir. Bu belirti ortaya çıktığında kişi okuduğu kitaba ya da izlediği filme odaklanmakta dahi zorluk çekebilir. Antidepresanı bırakanların yaklaşık %60'ında unutkanlık ve dalgınlık belirtileri aynı anda görülür.
İlgili 37 soru bulundu
Hayır, (kategorize edip, ölçebildiğimiz kadarıyla) antidepresanların zeka üzerinde doğal olarak yararlı veya zararlı bir etkisi yoktur.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Duygusal ve psikolojik faktörler: Stres, anksiyete, düşük özgüven, utangaçlık gibi duygusal ve psikolojik faktörler kekemeliği tetikleyebilir veya süreci kötüleştirebilir. Özellikle sosyal etkileşimlerde zorlanan bireylerde kekemelik daha sık görülebilir.
Kekemeliğin sebepleri henüz tam olarak saptanabilmiş değildir fakat kekemeliğin muhtemel nedenleri arasında dil gelişiminin tamamlanmamış olması, konuşma kaslarında koordinasyon bozuklukları ve nefes problemleri yer alır. Bunların yanı sıra kekemeliğin psikolojik nedenlerden kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir.
Kekemelik; kelimeler, sesler ya da hecelerin tekrarlanması, konuşma sırasında duraklama veya dengesiz konuşma hızı ile karakterize bir konuşma bozukluğudur.
Antidepresanlarla ilgili yapılan araştırmalarda uzun süreli kullanımını ile ilgili vücutta kalıcı bir zarar verdiği belirlenmemiştir. Antidepresan kullanımı için yaş sınırı var mı?
Antidepresanların sersemlik etkisi yarattığına dair deneyimler ise genellikle tedavinin başlangıçtaki bir iki haftalık dönemi için geçerlidir. Kimi zaman da doz atlandığında geri çekilme belirtisi olarak da sersemlik görülebilir. Antidepresanların çoğu uyku yapmaz ve sabah alınır.
Bu yan etkiler geçicidir, çoğunlukla hafiftir, herkeste görülmez ve genellikle 7-10 gün içerisinde kaybolur.
Antidepresanlar ağırlıklı olarak depresyon tedavisinde kullanılan, etken maddelerine göre farklı türlere ayrılan ilaçlardır. Antidepresan tedavisinde amaç depresyon nedeniyle oluşan mutsuzluk, bitkinlik, tükenmişlik, huzursuzluk sorunlarını kalıcı şekilde sonlandırmaktır.
Antidepresan ilaçların olası en sık yan etkileri; kilo alımı, iştahsızlık, mide bulantısı, uyku hali, sersemlik, cinsel isteksizlik, kabızlık ve ishaldir. Bunun yanı sıra aşırı bir neşe hali olmuşsa yine hekiminizle görüşünüz. Bu gibi durumlarda hekime başvurarak ilaç değişimi sağlanabilir.
Bazı hastalarımız,birazcık düzelince, bizlere danışmadan ilaçlarını azaltabiliyor ya da kesebiliyorlar, birkaç hafta ya da ay sonra hastalık geri gelebiliyor. Bu ilaçlar çok güvenli ilaçlardır. Uzun yıllar , hatta gerekiyorsa ömür boyu da kullanılabilirler.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
kekemeliğin nedeninin psikolojik olmadığı bilimsel olarak kabul edilen bir gerçektir. Yani hiçbir çocuk, korktu ya da üzüldüğü için kekeme olmaz. Bu gibi duygusal durumlar, eğer çocukta genetik bir yatkınlık söz konusu ise (birincil derecede akrabalarında kekemelik öyküsü varsa) tetikleyici bir rol oynayabilir.
Kekemeliğin günümüzde kesin bir tedavisi bulunmasa da, konuşma akıcılığını arttırma amaçlı terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Terapist, kişinin yaşına, akıcılık hatalarının sıklığı ve şekline göre terapi yöntemine karar verecektir.
Bir bakıma anksiyete beynin çok azla çalışmasına neden olur ve bu durumda konuşma gibi beyninizin yürütmesi gereken diğer bazı işlevler olumsuz etkilenir.
Karın ağrısı, mide bulantısı, ateş basması, ürperme gibi belirtiler görülür. Duygusal olarak da kontrolünü kaybedeceği, çıldırabileceği hissi olabilir. Dikkat, konsantrasyon güçlüğü yaşanır ve konuşma bozuklukları görülebilir.''
Kekemelik tedavisinde en uygun yöntemin konuşma terapisi olduğunu anlatan Güllü, “Kekemelikte çok etkili olduğu bilinen en doğru tedavi yaklaşımı okuma egzersizlerinin başı çektiği psikoterapi modelleridir. Ancak tedavi ülkemizde psikiyatri ve kulak burun boğaz kliniklerinde yapılır.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir.
Bazın antidepresanların ise tiraminden zengin besinler olan, eski peynir, şarap, bazı biralar, viski, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri