Rujlar, kurşun ve kadmiyum gibi yüksek miktarda ağır metaller içerir. Son kullanma tarihi geçmiş ruj kullanımı kronik kurşun zehirlenmesine yol açarak anemi, karın ağrısı, akut böbrek yetmezliği ve beyin nöropatisi gibi sorunlara neden olabilir.
Süresi dolmuş rujlar, ağız içinde ve çevresinde kaşıntıya neden olabilecek tahriş edici ve bakterilere sahip olabilir. Ruj, kompleks bir yapıya sahip olan ve kolaylıkla kuruluk, kaşıntı ve ağrı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilen lanolin içerir. Süresi dolmuş rujda bulunan lanolin güçlü bir maddeye sahiptir.
sorusunu da hemen yanıtlayalım: Tabii ki kullanılmamalı. Bunun sebebi ise son derece basit, tarihi geçmiş makyaj malzemelerini kullanmak ciltte istenmeyen reaksiyonlar yaratabilir. Özellikle likit ve göze sürülen ürünlerin tarihleri geçtiğinde oluşabilecek tahriş gibi durumlar sağlığı tehdit edebilir.
3 - Oje ve Ruj
Hepimizin vazgeçilmezi olan rujlar ise 12-18 ay aralığında dayanabiliyor.
Rujların bozulup bozulmadığı da kapatıcılar gibi koku ve dokusuna bakılarak anlaşılabilir. Kuru ve değişmiş bir görünüme sahipse muhtemelen ömrü tükenmiştir. Rujlar genelde 2 yıl kadar dayanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Parlak renkli ve sedefli rujlar açılmadan 2,5 yıl, açıldıktan sonra en fazla 6 ay dayanır. Pastel renkli, mat rujlar ise açılmadan 3 yıl, açıldıktan sonra en fazla 1 yıl dayanır. Bozulan rujun, kokusu ve rengi değişir, yumuşar, yağlanır. Rujlar aşırı soğuk ve sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Açılmadığı sürece en az 2 yıl, açıldıktan sonra ise 1.5 yıl. Besleyici ve yağlı rujların ömürleri diğerlerine göre daha fazla. İçeriğine göre ömrü değişen rujlardan, silikon içerem mat renkli rujların kullanım süresi 9 ay. Unutmayın: Rujlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, dayanıklılık süresini uzatmış olursunuz.
Yumuşak ve yağlı hale gelen rujlar artık bozulmuştur. Ek olarak rujların bozulduğunu anlamanın kolay bir yolu vardır, kokusunda değişiklik olur ve farklılaşan kokusu artık o ruju kullanmamanız gerektiğinin en büyük sinyalidir.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan, kozmetik ürünlerin kişisel olması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Son kullanma tarihi geçmiş makyaj malzemeleri cilde ciddi zararlar verebilir.
Oysa uzmanlar, tarihi geçen kozmetik malzemelerin ürettiği toksinlerin çok ciddi hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Tarihi geçmiş bir göz kalemi ya da fondötenin ciddi enfeksiyonlara sebep olduğu da bir gerçek.
Bitmek üzere olan ruj tüpünün dibinde kalanları bir spatula ya da çay kaşığının sapını kullanarak çıkarın ve aynı şekilde çakmakla erimesini sağlayın. Eski bir kozmetik kabınızın içine bir miktar da vazelin ilavesi yaparak iyice karıştırın ve buzdolabında bekletin. Lipbalm dilediğiniz zaman kullanma hazır.
Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir. Bu ürünlerin kullanımı ayrıca rahatsızlık verici kırmızı lekelere de neden olabilir.
“MAKYAJ YAPAN BİR KADIN ÖMRÜ BOYUNCA 3 KG RUJ YİYOR”
Bu nedenle aldığımız ürüne çok dikkat etmeliyiz. Vücut jelleri, kişisel bakım ürünleri, aklınıza ne gelirse güvendiğiniz ürünü alın. Makyaj yapan bir kadın ömrü boyunca 3 kg ruj yiyor. Unutmayın ağır metaller karaciğerde kalıyor” dedi.
Kabın içerisinde kalan ruj parçasını fön makinesi (kibrit, çakmak, mum da olur) ile hafifçe eritin. Sadece üst kısmı hafif erimeli unutmayın, daha fazla ısıdan kaçının. Diğer ruj parçasını alıp birbirine yapıştırın.Birleştirdiğiniz yeri parmaklarınızla yumuşatıp, düzgün bir şekil vermelisiniz.
Ruj, en kolay bozulan makyaj malzemeleri arasında yer alır. Rujlarınızı çok soğuk ya da çok sıcak olmayan, mümkün olduğunca ılık bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Fondöten, allık, pudra, far gibi malzemeler ise doğrudan güneş almayan kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır.
Uzun süre kalıcı rujunuzu dudaklarınızı yıkayarak kurtulmak neredeyse imkansızdır. Çıkarma işlemine başlamadan önce, yağ bazlı bir ıslak mendil veya pamukla dudağınızı temizleyin ve silin. Uzun süreli rujunuzun kalıcı gücüne bağlı olarak dudak balsamı veya vazelin dudaklarınızdaki ruju çıkarmak için etkili olabilir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Eğer kapağını hiç açmadıysanız iki yıl içinde tüketmelisiniz. Açılıp kullanıldıysa en fazla altı ay içinde artık kullanıma müsait olmayacak kadar bozulmuştur.
Makyaj malzemelerinin açılmadan kullanım ömrü ise 2 yıldır. 2 yılı geçen malzemelerinizi kullanmamanızı öneririm.
Bulaşık deterjanı ile ruj lekesi çıkarmak
Ruj lekesinin olduğu bölgeyi hafifçe ıslattıktan sonra üzerine bir miktar bulaşık deterjanı dök ve 10 dakika kadar beklet. Bir fırça ile çok hafifçe fırçaladıktan sonra yıka, eğer leke geçmemişse bu yöntemi birkaç kere daha tekrarlayabilirsin.
Oda sıcaklığında yumuşayan göz kaleminin sürüşüyle harika göz makyajı yapabilirsiniz. Makyajın son ve en önemli adımı dudaklara sürülecek rujdur. Rujunuzu oda sıcaklığında saklamalısınız. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda bulunan ruj kısa sürede bozulabilir.
Fondöten. Açılmadığı sürece 2 – 3 yıl dayanır. Eğer fondöteniniz dibe çökmüş ve üst yüzeyde yağ tabakası oluşmuşsa, biraz sallayarak tekrar eski haline getirebilirsiniz. Fondöten süngeri kullanıyorsanız, bunu her kullanımdan sonra yıkamalı ve özenle saklamalısınız.
Isaac Pessah'ın araştırmasına göre, bir kadın hayatı boyunca ortalama 0,5 - 1,5 kilogram ruj yutuyor. Rujların kalıcı olabilmeleri için yutmamanız gereken birçok kimyasal ve ağır metaller kullanılıyor. Bu nedenle yedikleriniz kadar cildinize ne sürdüğünüz ve ne kokladığınız da çok önemli” dedi.
Fondöten ciltteki kusurları kapatmak için uygulanan bir makyaj malzemesi. Cildiniz yeterince temiz ve nemli değilse fondöten pütür pütür olur. Temiz olmayan bir duvara boya sürdüğünüzde duvarın boyayı kusması gibi cildiniz de fondöteni kusar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri