Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler zehirlenmelere yol açarken, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünler de tehlike arz eder.
Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Tüm ürünler vakum ambalaj ile gönderilir. Ancak vakum sadece dışarıdan gelecek etkilere karşı korur, fire vermesini durdurur ve kolay paketleme sağlar. Vakumlamak ürünün kullanım ömrünü uzatmaz aksine özellikle sucukta kurumayı engellediği için ömrünü kısaltır kokma/ekşime yapar.
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Bu tarih aslında ürün için belirtilen saklama koşullarında ürünlerin bu tarihe kadar besin değerlerini koruduğunu bu tarihten sonra ise besin değerlerini kaybemeye başlağını ifade etmektedir.
Eğer sucuğun paketi hiç açılmamışsa, üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat eğer sucuğun paketi açıldıysa ve kalan sucuğu güvenli bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, sucuğu önce bir kağıt havluyla ardından ise streç filmle sarmalısınız.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Son kullanma tarihi geçen sucukları tüketmemelisiniz. Renginde değişimler başladıysa bunun sucuğun bozulduğunun bir işareti olabileceğini unutmamalısınız. Sucuktan olağanın dışında hoş olmayan bir koku geliyorsa yememelisiniz. Üzerinde beyaz-yeşil tabakalar, küflenmeler oluştuysa sucuk bozulmuş demektir, yememelisiniz.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Yoğurt. Antibakteriyel özelliği olan yoğurt aynı zamanda içerdiği probiyotikler sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle savaşır. Çemen tohumu ise karın ağrılarına iyi gelir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) yer alan gıdaları da yine aynı şekilde doğru muhafaza edin, eğer tarihi geçti ise ürünü tat, koku, görsel, yapı ve duyusal olarak değerlendirin, eğer gıdada hiçbir olumsuz farklılık yok ise tüketebilirsiniz…
Paketli sucuklar buzdolabında son tüketim tarihine kadar dayanabilir. Açılmış paketli sucuklar da buzdolabında saklanabilir fakat açılmış sucukları buzdolabına atmadan önce hava almayacak hale getirmelisiniz.
Bu yüzden, nasıl muhafaza edileceği oldukça önemlidir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan sucuğun, neredeyse 1500 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzden, zaman içerisinde farklı saklama koşulları geliştirilmiştir. Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir.
İçindeki ürünlerde bir sıkıntı yoksa bir sorun olmaz. Fakat ürünlerin ambalajında sorun var ise bu kargonun bir suçudur. Eğer kargoyu teslim alıp sonra hasarı farkederseniz bir hak talep edilemez.
·Elinizde fazla miktarda sucuk varsa ve uzun sürede tüketmeyi düşünüyorsanız en iyi yolu buzlukta saklamaktır. ·Sucuğu buzlukta veya derin dondurucuda yaklaşık 6 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak et ürünü olduğu için ne kadar doğru saklarsanız saklayın 6 aydan sonra tüketmeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Fermente işlemi, etin lezzetini, aromasını ve tekstürünü arttırır. İşlem, sucuğun içindeki bakterilerin ve mayaların etteki şekeri ve nişastayı parçalamasına neden olur. Bu, sucukta tatlımsı bir lezzet yaratır. Ayrıca fermente işlemi, sucukta karakteristik bir ekşi tat ve kokunun oluşmasına da neden olur.
Türkiye'de et ürünleri arasında en çok tüketilen ürünlerden birisi olan sucukta zaman zaman yüzeyde küflenme problemi ile karşılaşılmaktadır. Sucukta gelişen bu küfler sağlık açısından risk taşıyabilmektedir.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yiyeceklerin Zararları
Bunlardan sık görülenleri; kusma, karın sancıları ve ishal şeklinde sıralanabilir. Ayrıca sindirim sistemindeki sorunlara ek olarak yüksek ateş, titreme, baş dönmesi, dehidrasyon ve ciltte hissizlik de gelişebilir.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri