O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
4.2 Üretim ve son kullanma tarihlerinin sadece ay ve yıl olarak yazılması durumunda kullanım süresi ürünün başlangıç tarihi olan ayın başından son kullanma tarihi oolan ayın son gününe kadardır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
*S.K.T. 'Son kullanma tarihi' tam olarak ne anlama geliyor? Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2023 ise ilacı 31 Temmuz 2023'den sonra almamalısınız.
İlgili 39 soru bulundu
Çalışma JAMA International Medicine dergisinde yayınlandı. Elbette, zaman aşımına uğramış ilaçların bakteri üremesi riski altında olduğu ve antibiyotiklerin enfeksiyonları tedavi gücünün yetersiz kalıp daha ciddi hastalıklara ve antibiyotik direncine yol açabileceği de unutulmamalıdır.
Dolayısıyla; paylaşımlarda yer alan; son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla koronavirüs hastalarına verildiği yönündeki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bilgilerinize saygıyla duyurulur.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
4.2 Üretim ve son kullanma tarihlerinin sadece ay ve yıl olarak yazılması durumunda kullanım süresi ürünün başlangıç tarihi olan ayın başından son kullanma tarihi olan ayın son gününe kadardır.
Exp date, son kullanma tarihi anlamına gelmektedir. Exp date ifadesi, son kullanma tarihini belirten kısaltılmış bir ifade olarak bilinmektedir. Satın alınan ürünlerin üzerinde exp date ifadesi yer almaktadır ve alınan ürünün o tarihten önce kullanılması gerektiğini ifade etmektedir.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Örnek olarak aldığınız salçanın ambalajı üzerinde yer alan Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olsa bile, kavanozu açtığınızda koku, renk ve duyusal özellikleri normal ise o salçayı yiyebilirsiniz.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Son tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Son tüketim tarihi (STT):” şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “STT:…” kısaltması kullanılarak son tüketim tarihi bildirilir.
Tarihi geçmiş çikolata tüketmek diğer tüm bozulmuş gıdaları tüketmek kadar zararlıdır. Bu nedenle, çikolatanın bozulduğunu düşünüyorsanız tüketmemeniz önerilir.
Son kullanma tarihi kartınızın ön yüzünde ay/yıl şeklinde yer alan ve 4 haneden oluşan tarihtir. CVC kodu kartınızın arka yüzünde yer alan ve 3 haneden oluşan numaradır.
Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler zehirlenmelere yol açarken, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünler de tehlike arz eder.
Bu M harfi ve yanında yazan sayı, açıldıktan sonra kaç ay kullanabileceğinizi gösterir (M harfi ayı temsil eder). Örneğin bu kutuda 12 ay içindeki tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar. Özetle, bozuk yumurta yenirse salmonella bakterisi nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olur ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) yer alan gıdaları da yine aynı şekilde doğru muhafaza edin, eğer tarihi geçti ise ürünü tat, koku, görsel, yapı ve duyusal olarak değerlendirin, eğer gıdada hiçbir olumsuz farklılık yok ise tüketebilirsiniz…
Ürün ambalajların üzerinde zorunlu olarak bulundurulması gereken "Son kullanma tarihi" bir gıdanın sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son ne zaman kullanılabileceğini açıklar. Bazen satın alınan ürün ile üzerinde gösterilen "Son kullanma tarihi" besinin içeriğinden dolayı aynı tarihle uyuşmaya bilir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra tüketmek sağlığa zararlı değildir, renk, görünüş, nem gibi özelliklerini korur. Tüketicilerin etiket okuyuculuğu gelişmeli.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Tarihi geçen kozmetiklerinizi kullanmaya devam etmeniz halinde cildinizde tahriş, kızarıklık, döküntü, enfeksiyon gibi alerjik ve mikrobik reaksiyonlar oluşabilir. Ayrıca, aldığınız tüm kozmetiklerin saklama koşullarına da dikkat ederek, ürünlerin kullanım süresi boyunca bozulmasını önleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri