Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Hesap kesim tarihi, bir ay içerisinde yapılan harcamaların toplamlarının hesaplanmasını ve o günden sonra yapılacak harcamaların bir sonraki ayın hesabına geçmesini ifade eder. Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür.
İlgili 38 soru bulundu
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Son Ödeme Tarihi
Hesap ekstresinde belirtilen borcunuzu ödemeniz gereken en son tarihtir.
Faturanızın son ödeme tarihi geçtiği halde ödenmemesi durumunda internet hizmetinizin erişimi kullanıma kısıtlanabilir ya da durdurulabilir. Kısıtlama/durdurma işleminden önce aboneye bilgilendirme yapılmaktadır. Erişimin kullanıma kısıtlanması halinde mevcut tarifeniz üzerinden faturalandırma devam eder.
Son ödeme tarihinden sonra 5 gün içerisinde ödenmezse kesinti yapılır. Bu tabii ki hizmetten hizmete göre değişmektedir ama genellikle 5 gün süre verilmektedir.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Uzmanlar bu sorunun cevabı olarak, artık kara listeye girmekten çok kredi notunun daha önemli olduğunu vurguluyor. Kredi kartının gecikme değerleri incelendiğinde, eğer kredi kartı borcunuzu bir gün dahi geciktirirseniz kredi notunuzu olumsuz olarak etkileyecektir.
Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun son ödeme gününe kadar ödemeniz gerek en düşük tutarıdır. Bu tutarın altında ödeme yaptığınızda borcunuza gecikme faizi işler. Asgari tutar ya da asgari tutarın üzerinde bir ödeme yaparsanız kalan dönem borcuna sadece akdi faiz işleyecektir.
Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Kredi kartı ödemelerinizi son ödeme tarihinde şubelerimizden saat 17:00'ye kadar yapabilirsiniz.
Kredi kartının son ödeme tarihi genellikle hesap kesim tarihinin 8-9 gün sonrasına tekabül eder. Bu süre içerisinde kredi kartınıza, asgari borcun altında kalmayacak bir ödeme yapmanız gerekir. Son ödeme tarihi geçtiği takdirde, geciktirmiş olduğunuz gün kadar akdi faiz ödersiniz.
Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar. Geçmiş dönem fatura borçlarınızı tüm TİSKİ Şubeleri, tiski.gov.tr, bankalar ve PTT online veznelerinden ödeyebilirsiniz.
Geç ödeme bedeli nedir? Faturanızı, son ödeme tarihinden sonra ödemeniz durumunda fatura tutarınız üzerinden hesaplanarak "Geç Ödeme Bedeli" yansıtılır.
Faturalı Vodafone müşterilerine, faturalarının son ödeme tarihleri geçmesine rağmen fatura borçlarını ödemedikleri zaman, hatları kısıtlanmadan önce ödeme yapmaları için 1 hafta ek süre tanınır. Bu 1 hafta içerisinde fatura borcu ödenmezse hat giden aramalara kapatılır ancak arama kabul edebilir.
TTK m.1530/5 uyarınca ödeme süresi, faturanın veya eş değer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla altmış gün olarak kararlaştırılabilir.
Gecikme faiz oranı %1'dir.
Son ödeme tarihi, borcunuz tamamını ya da ödemeniz gereken asgari tutarı ödeyebileceğiniz son gündür. Bu tarih hesap kesim tarihinden 10 gün sonra olarak belirlenmiştir. Tarih, kredi kartı başvurusunun yapıldığı gün müşterinin isteği doğrultusunda belirlenmektedir.
Asgari ödeme tutarının ödenmesiyle kart normal statüye geri dönmektedir. Ayrıca bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır.(
Faturanız, ilgili mevzuat uyarınca 25-35 gün arasında oluşturulur. Son ödeme tarihi ise faturanız oluşturulduktan sonra en az 10 gün sonra ödenecek şekilde belirlenmiştir. Ev kullanıcısı iseniz fatura son ödeme tarihinizi değiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri