Odyoloji uzmanları insanların işitme bozukluklarına ilişkin problemlerini önleme, işitme ve denge kontrollerini ölçme çalışmaları yapan kişilerdir. Bu konuda uzmanlaşan doktorun teşhis ve tedavisiyle yönlendirilerek işitme ve denge bozukluğunun derecesine ilişkin saptamalarda bulunur.
Odyolog Ne Demek? Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Odyolog tıp doktoru değildir. Tıp doktoru olmak için üniversitelerin 6 yıllık tıp fakültelerinden mezun olmak ve ardından bir dahili tıp bilimi alanında uzmanlık eğitimi almak gerekir.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Odyoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Odyoloji mezunları, konulan tanılar ilgili uzman hekimlerce teşhis ve tedavi konusunda hastaların yönlendirilmesini sağlar. Bu yönlendirmeler eşliğinde birtakım testler gerçekleştirilir ve ortaya çıkan sonuçlara göre hastaya işitme cihazı gibi destekleyici ürünler verilir.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
KPSS Sınav sonucunda alınan puanlara göre de merkezi yerleştirme adı verilen yerleştirme işlemleri yapılmaktadır. Yerleştirme işlemleri genelde kurum bazlı yapılmaktadır. Bu yerleştirme işlemlerinden biri de Sağlık Bakanlığı'na yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyologlar; Hastane ve kliniklerde. Kendilerine ait odyoloji merkezleri açabilirler.
Odyoloji ve dil ve konuşma terapisi birbirleriyle kardeş alanlardır. Odyoloji işitme problemleri ve denge bozuklukları ile ilgilenirken, dil ve konuşma terapisi dil, ses, konuşma ve yutma bozukluklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. İki alan arasındaki en büyük fark “terapi” kelimesinde gizlidir.
Odyologların atanması için gerekli puanlar 80 puan ile 93 puan arasında değişmektedir. Odyologlar bu puanları alarak en güzel kamu yani devlet hastanelerinde çalışabilirler. Odyolog günümüzde tek başına ameliyat yapabilme yetkisine sahip değildir.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları; Üniversitelerde öğretim elemanı olarak, devlet, üniversite ve özel hastaneleride uzman odyolog ve konuşma terapisti olarak istihdam edilebilmektedir.
Ancak genel olarak Türkiye'deki radyologların maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 55.000 TL ile 85.000 TL arasında olabilir.
Günümüzde belki de en çok artış gösteren hastalıklardan olan İşitme Kayıpları ve Denge Bozuklukları alanlarında tanı ve tedavi için ciddi derecede önemi olan Odyologlar, hastanelerde kurulan detaylı işitme ve denge ünitelerinde bu alanda hizmet verebilmektedirler.
Yalnızca TYT'den puan alarak Önlisans mezuniyeti sayesinde ayda ortalama 9.200 Lira kazandıran Odyometri teknikerliği önü açık sağlık bölümleri arasında görülmeye de devam etmektedir.
Odyologlar işitme ile ilgili testleri yorumlayan tanı koyan ve işitme cihazlarını takan ve uygulamasını yaparlar. - Odyometri ise kulak için odyolojik testleri, işitme testleri ve kulak performansının ölçülmesidir.
Odyoloji bölümünün amacı, işitme ve denge bozukluklarının tanısı ve rehabilitasyonu ile ilgili çalışan ve “Odyolog” unvanı verilen sağlık mensupları yetiştirmektir.
Devlet hastanelerinde görev yapan odyologlar 2021 yılı itibariyle net maaşı yaklaşık 4500 TL'dir. Bu rakama aile, çocuk yardımı ve döner sermaye ücreti dahildir. Hastanenin yoğunluğuna göre döner sermayeden alınan ücret değişebilir. Özel hastanelerde çalışan odyologlar 2021 yılında asgari ücretle işe başlar.
Bu kriterlere uyan kişiler, Odyoloji Bölümü'nden mezun olmalı ve bu alanda yüksek lisans eğitimi almalıdır. Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri