Sonda Takıldıktan Sonra Hastada Görülebilecek Şikayetler İdrar kesesinde olan hortum nedeniyle hasta sürekli idrarı varmış gibi hissedebilir.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
5– Sondanın yanından idrar kaçırıyorsanız doktorunuza başvurunuz. 6– Şiddetli idrar hissiniz olmasına rağmen idrar torbanıza bir süredir idrar gelmiyorsa doktorunuza başvurunuz.
İdrar kaçırma veya sıkışma hissi olmadan idrara çıkma: Mesaneye ulaşan sinir hücrelerine herhangi bir sinyal gidemediğinden, hastalar mesanenin dolduğunu hissedemeyebilir. Buna bağlı olarak, idrar miktarı arttıkça mesanede refleks olarak idrara çıkma görülebilir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Sondanın çıkarılma zamanında sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve yerinden çeker. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında olan tahriş yüzünden hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon yüzünden hastalarda devamlı idrarının olma yakınması olabilir.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
Mesanede kalan idrar, böbreklere geri kaçabilir. Böbreklere geri kaçan idrar böbreklerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu hasar da zamanla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Sfinkteri gevşettiğimizde mesane çıkımı açılır ve aynı zamanda mesane duvarındaki adale kasılır ve idrarı dışarı iter. İdrarın tümü boşaldığında, sfinkter yeniden kapanır ve mesane duvarındaki kas kasılması biter ve gevşer. Mesanedeki idrar vücut dışına üretra denilen küçük bir tüple atılır.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
Yatalak hastalarda sürekli olarak sonda işlemi yapılabilir. Uzun süreli sonda kullanımı enfeksiyon riski oluşturabileceğinden belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Bazı görüntüleme tetkikleri sırasında sonda takılması gerekebilir. Felçli hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir.
Enfeksiyon nedeniyle dokuların iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda sürekli idrar yapma hissi ortaya çıkar. Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır.
İdrar kesesinde iltihapların oluşmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda idrarın tekrar böbreklere geri dönmesine neden olarak böbreklerin de iltihaplanmasına yol açar. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi halinde ise böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sorunların görülmesine sebep olur.
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
Ortalama bir idrar kesesi 400-800 mL sıvıyı barındırabilir. Ancak idrar keseniz yaklaşık olarak 250-300 mL kadar dolduğunda, çoktan tuvalete gitme ihtiyacını hissetmeye başlarsınız.
İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bunun ayırıcı tanısı hastanede yaptıracağınız birkaç basit testle ortaya konulabilir.
Kişi idrarını tuttukça mesane yavaş yavaş genişler, çünkü mesane içerisinde basıncı belli seviyenin üzerine çıkarmak istemez. - Mesane genişledikçe çoğunlukla yapısı da bozulmaya başlar. Buna bağlı olarak da mesanenin asli görevini ileride sağlıklı yapamaz hale gelir.
İdrar kaçırma, ameliyattan sonra erken dönemde geçici bir süre olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir.
Bir enjektör ucu yukarı bakacak şekilde sondaya sokulup idrar aspire edilir ve steril kaba boşaltılır.
İdrar yollarında iltihap, taş oluşumu gibi şeylere neden olabilen sonda, kullanılan çeşidine göre değiştirilmelidir. Sarı renkli olan foley idrar sondaları haftada bir, silikon bazlı olanlar ise ayda bir değiştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri