Kamulaştırma davaları yönünden, avukatla müvekkili arasında yazılı bir sözleşme bulunmaması, ya da geçersiz olması durumunda, avukata ödenmesi gereken vekalet ücreti ise, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde öngörülen maktu ücret kadardır. göre yapılan kısmi ücret ödemesinin iadesine engel değildir.
24/5/2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Kanun ile 2942 sayılı Kanun'un geçici 6. maddesinde yapılan değişiklik ile kamulaştırmasız el atma davalarında vekâlet ücretlerinin maktu olarak ödenmesi düzenleme altına alınmıştır.
04.11.1983 Tarihinden Sonra Elatılan Taşınmazlar Yönünden, Kamulaştırmasız El Atma Nedeniyle Açılan Tazminat Davalarında Her Türlü Vekalet Ücreti İle Mahkeme Ve İcra Harçları Tekrar Nispi Hale Gelmiştir.
Kanun uyarınca hükmedilen bedel, tazminat, vekâlet ücreti ve yargılama giderleri için icra takibinden önce idareye yazılı başvuru zorunlu hale getirildi. Bedel ve tazminata ilişkin harçlar, idare tarafından ödenmek üzere maktu olarak belirlenecek.
Maktu ücret, görülmekte olan davanın konusunun para ile ölçülebilen bir değer olmadığı durumlarda ödenmesi gereken ücrettir. Tarifenin ikinci kısmında düzenlenmektedir. Davanın görüldüğü mahkemeye göre değişmektedir ve o mahkemede görülen ve maktu ücrete tabi olan bütün davalar için aynı ücrete hükmedilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
İş hukuku davalarından olan işçilik alacağı davalarında vekalet ücretleri ve yargılama masrafları nispi olarak hükmedilecektir.
Yalnızca idari işlemin iptalini konu alan davalarda maktu vekalet ücreti ödenmektedir.
Kamulaştırma davalarında da bu böyledir ancak bu davalarda önemli bir istisna vardır: Dava sonunda, dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, ilgili devlet kurumu avukatlık asgari ücret tarifesine göre mülkü kamulaştırılan kişinin avukatına ilam vekalet ücreti öder.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu sonuç olarak kamulaştırma bedel tespiti ve tescil davalarında (mülk sahibinin lehine olmak üzere) idare lehine vekâlet ücretine hükmedilemeyeceğine karar vermiştir.
Yani 7. Madde şerhi işlenen gayrimenkulün bir kısmının veya tamamının kanunlaşacağı anlamına gelir. 7.Madde şerhi olan gayrimenkullerin tapu sicil müdürlüklerinde satışlarına engel olacak herhangi bir durum yoktur. Ancak alıcıya bu şerhin varlığı konusunda bilgi verilmesi gerekir.
Kamulaştırmasız el atma nedeniyle açılan tazminat davaları kural olarak nispi karar ve ilam harcına tabi olmakla birlikte davanın reddine karar verilmesi hâlinde davacı maktu karar ve ilam harcından sorumlu olmaktadır.
Yargılama sırasında miktarın değişmesi ve tarafça usulüne uygun olarak dava değerinin artırılması halinde yeni bedel üzerinden nisbi vekâlet ücreti belirlenir. Ziynet alacağına ilişkin davalar konusu para ile ölçülebilen davalardandır. Bu haliyle nisbi vekâlet ücretine hükmedilir.
Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle, Geçici 14. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptal edilmesine hükmetmiştir. İptal kararı sonrası, hukuki ve fiili kamulaştırmasız el atmadan kaynaklanan bedele ve tazminata ilişkin ilamlar, kesinleşmeden icraya konulabilecektir.
İtirazın İptali Davasında Vekâlet Ücreti
İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır. Dava bittiği halde karşı taraf avukata borcunu ödememişse, avukat %10'unu icra takibi yaparak karşı taraftan tahsil edebilir.
İpoteğin fekki davası dava devam ettiği esnada taşınmaz malikinin değişmesi halinde yeni malik tarafından devam ettirilir. Bu davada nispi vekalet ücreti ödenecek olup vekalet ücreti ipoteğin limitinden değil alacağın miktarı üzerinden belirlenecektir.
a) Maktu Vekalet Ücreti
Görülen dava konusunun parayla ölçülemediği ya da para olmadığı durumlarda hükmedilen vekalet ücretidir. Bu tür ücretler davanın görülmekte olduğu mahkemeye göre değişmekte ve o mahkemelerde görülen ve maktu ücrete tabi tüm davalar için aynı ücret kararlaştırılır.
Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.
Arazinin Değeri = Net Gelir / Kapitalizasyon Faiz Oranı olarak formüle edilebilir. Bu formül ile bir dekarının fiyatı ve metrekare birim fiyatı bulunacak daha sonrasında ise taşınmazın sahip olduğu yüzölçümü ile bu değer çarpılarak taşınmazın toplam değeri tespit edilecektir.
Kanun koyucu tarafından, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davalarının taşınmazın bedeli ne olursa olsun Asliye Hukuk Mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
Delilin tespiti davasında verilen kararda, karşı tarafın vekalet ücreti ödemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Kamulaştırma Kanunu'nun 10. Maddesindeki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nin 2018/104 Esas ve 2020/39 Karar sayılı kararıyla iptali ile birlikte Asliye Hukuk Mahkemelerince tespit edilen kamulaştırma bedelleri yerel mahkemece verilen karar kesinleşmeden hak sahiplerine ödenecektir.
Tapuda davalı taşınmazın bedeli nasıl ödenir? Taşınmazın tapu kaydında malik hanesi «Davalı» olarak görünüyor ise taşınmazın kamulaştırmaya konu kısmı için Kanunun 18. Maddesine göre dava açılır. Bu kısımdaki hak ve alacaklar bedele dönüşür ve kamulaştırma bedeli üçer aylık vadeli hesaba yatırılır.
Avukatlık asgari ücret tarifesinde, ücret; maktu ve nisbi olmak üzere iki türlüdür. Maktu ücret görülmekte olan davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği durumlarda verilen ücrettir. Bazı durum- larda da davanın veya hukuki yardımın konusunun değerinin önemi yoktur.
Davalı taraf lehine hükmedilen vekâlet ücretinin tam yargı davaları ve iptal davalarında farklı olduğu, iptal davasında maktu vekâlet ücretine hükmedilirken tam yargı davalarında nispi olarak vekâlet ücretinin tespiti yoluna gidilmektedir.
Vekâlet ücreti, davada haklı çıkan tarafın davasını vekille takip etmesi durumunda, diğer yargılama giderlerinin dışında, lehine hükmedilen bir tutardır. Bu ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanır ve yargılama giderleri kapsamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri