Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
Bütün bir ev sisteminin tortu filtresi ve karbon filtresi, içme suyu için ilave Ters Ozmoz ve ultraviyole arıtımı ile birlikte, içilmesi ferahlatıcı ve tüketilmesi güvenli su sağlayacaktır.
Yer altı suyu içmek için güvenli midir? Hava kirliliğinin yaşandığı bölgelerdeki yer altı sularının içilmemesi önerilmektedir. Şehirleşmenin arttığı, atık ve kimyasal maddelerin yoğunluğu olduğu bölgelere yakın olduğunda da içilmesi güvenli olmamaktadır.
Bunun için filtrenin tekrar verimli olarak çalışmasını sağlamak için filtrede geri yıkama yapılmaktadır. Suda bulunan bulanıklık, renk, koku, tat, klor ve klor bileşikleri, deterjan, petrol sanayi atıkları ve asbest gibi maddeler öncelikle insan sağlığına zararlı olup, suyu içilmez ve kullanılmaz hale getirir.
SÖNMEZLER: KUYU SULARINDA YÜKSEK NİTRAT KİRLİLİĞİ MEVCUT
Bahçe sulamasından, arıtmalarla arıtılarak içme suyu olarak; yemek yapımında, bulaşıklarının yıkanmasında ve banyoda kullanılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
Genellikle kuyu suyunda bulunan kum, demir, kireç gibi yabancı maddelerin arındırılması için ön filtreden geçirilmesi gerekir. Bu işlem sonrasında eğer içme suyu olarak kullanılacaksa klor dozaj sistemleri kullanılarak klorlama işlemi yapılır.
Örneğin, yüksek miktarda demir içeren kuyu suları, demir eksikliği anemisi olan insanlar için sorun olabilir. Bakteri ve virüsler: Kuyu suları, arıtma tesislerindeki gibi, bakteri ve virüslerden arındırılmaz. Bu nedenle, kuyu suları, insan sağlığına zararlı olabilecek patojenler içerebilir.
Su mevzuatına göre; kuyu suyu , doğal kaynak suyu olarak değerlendirilmiyor. Kuyu suyunun içilebilmesi için bir takım kimyasal işlemlerden geçirilmesi gerekiyor.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. – Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.
Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir. Zira kaynaklar içinden çıktığı arzın madde itibariyle muhtevasına dâhildir. Dolayısıyla kaynağın mülkiyeti araziden bağımsız olarak başkalarına devredilemez. Bu durum, TMK. m. 718 ve 756 hükümlerinin ortak bir gereğidir.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
El ile açılan kuyular için 10 metre kıstası getirilmiş olup, bunlar için ruhsat gerekmediği belirtilmiştir. İzinsiz açılan 10 metreden derin kuyu yada sondaj işlemlerine ise mülki amir tarafından idari yaptırım uygulanmaktadır.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Klordioksit, kuyu suyundaki bakteri, virüs ve diğer patojenik mikroorganizmaları etkili bir şekilde yok eder, böylece suyun mikrobiyolojik kalitesini iyileştirir. Klor İle Karşılaştırıldığında Daha Etkili: Klor, su dezenfeksiyonunda yaygın olarak kullanılan bir ajan olsa da, bazı dezavantajları vardır.
Buna karşılık bir kuyuya fare, serçe veya bu büyüklükte bir hayvan düşüp ölse ve henüz şişip dağılmadan bu hayvan kuyudan çıkarılsa, söz konusu kuyudan yirmi kova su çekmek gerekir. Otuz kova çekmek ise müstehabtır. Dolayısıyle bu kuyudan bu miktarda su çekilmedikçe, suyunu kullanmak caiz değildir.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Kuyu temizliğinde en çok kullanılan yöntem yüksek basınçlı ve debili kompresör vasıtasıyla kuyunun temizlenmesidir. Temizlik öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir (ani olarak hava verilmemelidir.)
Çoğu yeraltı suyu asılı tanecik, bakteri veya organik madde içermez. Bu sebeple yeraltı suları berrak ve kokusuzdur.
Suya karışan maddeler suyun üstünde biofilm denilen bir tabaka oluşturuyor. Biofilm tabakası Cryptosporidium ve Giardia gibi tehlikeli kistleri oluşturan bakterilerin oluşum ve gelişimine olanak sağlıyor. Bu iki parazit cinsi de gastroenteritlerin ve beslenme bozukluklarının en önemli sebepleri arasında.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Bulanık su içmek sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle bulanık olan suyu farklı teknikler kullanarak içilebilir hale getirmeye çalışmak yerine su arıtma cihazı ile ilgili harekete geçmek gerekir.
Su yumuşak, kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Hastalık yapıcı zararlı mikroorganizmalar içermemelidir. Sularda suya kötü koku ve tat veren fenol ve yağ gibi maddeler bulunmamalıdır. Demir, hidrojen sülfür ve mangan gibi elementleri içermemelidir.
İnsan sağlığını tehlikeye atmayacak,metabolizmanın çalışma prensiplerine aykırı olmayan yapıda bulunan,sağlıklı ya da güvenli su olarak adlandırılan,her türlü zararlı maddelerden arındırılmış sudur.
28.771 kez okundu. Tuzdan arıtma işlemi, yalnızca deniz suyu ve acı suyu değil aynı zamanda, kuyu suyunu da içilebilir hale getirebilmektedir. Kıyıya uzak bölgelerde dahi bir çok kuyunun suyu son derece tuzlu olup, bu sular gerek içme gerekse tarla sulama için uygun olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri