Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Evimizde var olan prizlerden herhangi birini açıp baktığımızda prizde 2 adet kablo varsa burada topraklama yoktur. Eğer 3 adet kablo varsa topraklama mevcuttur. Bu işlemi yapmak için ise öncelikle sigortaları kapatmalıyız.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Topraklama Nasıl Yapılır ? Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Devletin 1475 sayılı iş kanunu gereğince topraklama zorunluluğu 2016 yılı itibariyle zorunlu hale getirilmiştir. Topraklamanın eksik veya yapılmadığı binalar için cezai işlem uygulanacağı iş güvenliği tüzüğünce belirlenmiştir.
10 Ohm'nin altında olan ideal toprak dirençleri, 5 Ohm'nin altında olmaması gereklidir. Kullanılan topraklama sistemleri, iç ve dış yıldırımlık sistemlerine ve tesise göre ideal direnç değeri belirlenmelidir.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
Topraklama Ölçümünü Kimler Yapabilir? Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği'nin EK-P maddesi gereğince elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümleri, raporlamaları ve uygunlu değerlendirme işlemleri sadece EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilir.
bakır iletken ölçü aletinin bir probuna bağlanır. kablonun diğer ucu ana panonun şasesine bağlanır. diğer prop sırayla kablolara bakılır. ölçü aleti hangisinde sinyal sesi verdiyse o kablo topraktır.
Bu tür, nötr ve faz iletkeninden oluşmaktadır. Elektrik kaçaklarına karşı güvenlik sorunu yaratabilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Topraklı ve topraksız priz arasındaki fark olarak topraksız prizlerde güç dalgalanmalarını önlemek için ek bir korumanın olmaması gösterilebilmektedir.
Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir. Elektrik tesisatı uygulamaları genellikle topraklama gerektirir.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile, iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise “izolasyon test cihazı”(izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Toprağa Basmak Vücudun Elektriğini Alır.
Toprağa çıplak ayakla bastığımızda ise toprak vücudumuzda biriken elektirği nötralize etmenin yanı sıra, dünya ile aynı potansiyel enerji ile yüklenmemizi sağlar. Kısaca açıklamak gerekirse yalıtım malzemesi görevi görür ve vücudumuzdaki elektriği absorbe ederek yayar.
Kombi Tesisatı Hakkında Her Şey
Herhangi bir sorunla karşılaşmamak amacıyla ve güvenlik açısından da bu elektrik hattının mutlaka topraklı yapılması çok önemlidir. Topraklama yapılarak olası problemlerin önüne geçilir ve daha güvenilir bir kombi kullanımı sağlanır.
Evlerde duvara çivi çakılarak buna kablo bağlamak veya toprak hattı ile nötr hattını birleştirmek sureti ile topraklama yapmak ise sağlıklı bir çözüm olmamaktadır.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
Beton içerisinde belirli aralıklar ile topraklayıcılar, tutuculara yerleştirilir. Yalnızca topraklama işlemi yeterli olmayabilir. Temel topraklaması bu anlamda önemlidir. Topraklama ölçüm cihazı ile ölçüm yapılır ve tesisatın direnci ölçülerek sonuca bakılır.
Eğer topraklama yapılmazsa klimanın çalışma performansı kararsız bir seyir izler. Ayrıca klimada iletişim arızaları çoğunlukla yetersiz topraklama veya topraklama yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bunların yanı sıra canlılarda elektrik çarpması veya yangın gibi etkisi büyük olan tehlikeli durumlara sebebiyet verir.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri