Öğrencinin davranışı ile öğretmenin dikkati arasındaki ilişki ortaya çıkarıldığı zaman yöntem kullanılır. Bir davranış olumlu pekiştireç ile sonuçlanırsa artar ve kalıcı olur. Pekiştireç ortadan kaldırılırsa / geri çekilirse davranış yavaşça azalır. Davranışın azalmasına sönme / yönteme söndürme denir.
Sönme, daha önceden pekiştirilen bir davranıştan pekiştirmenin geri çekilmesi yoluyla hedef davranışın yoğunluğunun ve/veya sıklığının dereceli olarak azaltılması sürecidir. Çocuklar sıklıkla öğretmeninin, anne-babasının veya arkadaşlarının dikkatini çekmek için davranışlarda bulunurlar.
Davranıştan sonra meydana gelen, davranışın ileride tekrarlama olasılığını arttıran durumlara pekiştirme, bu durumda kullanılan uyaranlara pekiştireç denir. Davranıştan sonra ortama bir uyaranın eklenmesiyle birlikte davranışın tekrarlama olasılığını arttırmasıdır.
Sönme, koşullu uyarıcıya tepki verildikten sonra uzun süre uyarıcı verilmediğinde tepkinin azalması ve unutulmasıdır. Tepkinin bu şekilde azalması ve sonrasında da ortadan kalkması psikolojide deneysel çözülme ya da sönme olarak adlandırılır.
Otizmli çocuklarda problem davranışı azaltmak ve alternatif davranışlar kazandırarak çocuğun akranlarıyla okula gidebilmesini, yaşam kalitesini yükselterek çocuğu bağımsızlaştırmayı amaçlayan ABA terapisi Türkiye'de Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) olarak bilinmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
ABA'nın açılımı Applied Behavioral Analysis, Türkce karsılığı UDA ya da açık ismi Uygulamalı Davranış Analizi' dir. Bazı profesyoneller bizim gibi orjinal ismi olan ABA (ey-bi-ey) 'i kullanırken, bazı profesyoneller Türkçe karşılığı olan UDA'yı kullanmayı tercih etmektedirler. Fakat ABA ve UDA aynı yaklaşımdır.
Örneğin, bir köpek zil sesi duyduğunda salya akıtmaya koşullanmışsa (CS), çünkü sesi yiyecekle (US) ilişkilendirmeyi öğrenmiştir, zil yiyecek sunulmadan tekrar tekrar çalındığında sönme meydana gelir. Zamanla köpek zile tepki olarak salya akıtmayı bırakacaktır.
Söndürme sürecinde davranışın sıklığı hemen azalmaz; hatta sönmenin başlamasıyla birlikte davranışın sıklığında kısa süreliğine de olsa bir artış görülür (sönme patlaması). Örneğin; bir çocuk, ailesinin hatalı tutumu sonrasında tüm istediklerini ağlayarak yaptırmayı alışkanlık haline getirmiştir.
Azaltılmak istenen davranışın yol açtığı çevresel etkilerin aşırı şekilde düzeltilmesidir. A.Onarıcı Aşırı Düzeltme: Sorun davranışın çevre ile ilgili sonuçlarının fazlasıyla düzeltilmesinin amaçlanmasıdır. Örneğin tükürme davranışı gösteren bir çocuğu bu davranıştan sonra tükürdüğü yeri ve tüm çevresini sildirmek.
Sıklık / olay kaydı: davranışın belirlenen gözlem süresince kaç kez ortaya çıktığının kaydedilmesidir. Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
Sönme tekniğini uygularken izlenecek basamaklar Hedef davranışı izleyen bütün pekiştireçler belirlenir. Hedef davranışı izleyen bütün pekiştireçler geri çekilir. Hedef her yapıldığında görmezden gelinir.(TUTARLI OLUNMALI) Sönme uygulaması süresince uygun davranışları pekiştir.
Sönme: Klasik şartlanmada, şartlanmanın meydana gelmesi ve devamı için şartsız uyarıcı hayati bir öneme sahiptir. Belli bir süre şartsız uyarıcı ile şartlı uyarıcı eşleşmediği zaman organizmanın tepkilerinde sönme meydana gelir.
Söndürme, istenmeyen davranışı görmezden gelerek davranış sıklığını azaltma şeklinde tanımlanabilir. Davranışın kaynağı kesin olarak tespit edilemediyse bu yöntem tavsiye edilmez. Çocuğun yapmış olduğu bir davranış, çocuk o davranışı sergilerken çocuğa gösterilen dikkatle ilişkili ise etkili olacak bir yöntemdir.
Örtük sönme : Öğrenmenin organizmayı amaca ulaştıramaması durumudur.
Zincirleme davranışlar ise, birkaç davranışın bir araya gelerek daha karmaşık bir davranışı oluşturmasına denir. Örneğin, pazar ya da marketten alışveriş yapma becerisi, çamaşır makinesini kullanma becerisi gibi.
Organizmanın tamamlanan her tepkisi onu takip eden bir sonraki tepkisi için ayırt edici uyarıcı rolünü üstlenir ve bu durum organizma etkinliği tümüyle tamamlayıncaya kadar devam eder. Bu durum, edimsel koşullanma yoluyla öğrenme sürecinde zincirleme olarak nitelendirilmektedir.
Sönme: Bu olguya göre, koşullu uyaran bir kaç kere koşulsuzuyaranla birlikte sunulduğunda, koşullu cevap aşamalı olarak ortadan kalkmaktadır. Ör. Zil sesinden sonra ödül gelmemesi durumunda bir süre sonra köpek zil sesine tepki olarak salya salgılamayacaktır.
1. birbirinden nicel ya da nitel olarak farklı uyarıcıları ya da nesneleri ayırt edebilme yeteneği; ayırt etme. Koşullamada, bu yetenek farklı uyarıcılara farklı tepkiler vermede gereklidir.
Skinner'in geliştirdiği edimsel koşullanmaya göre edimsel davranış; bilinen bir uyarıcı tarafından oluşturulmaz; organizma tarafından ortaya konur ve sonuçları tarafından kontrol edilir ( Yeşilyaprak, 2005). Thorndike gibi Skinner de davranış ve sonuç ilişkisi üzerinde durmuştur.
Aba eğitimi aynı yaş grubunda yer alan otizmli çocuklar ile beraber verilir. Her bir davranış ayrı ayrı öğretilirken çocuğun anlayacağı seviyede eğitim verilmesi bu eğitim modeli için önemlidir.
Aba terapisi özellikle otizm spektrum bozukluğu olan bireylere uygulanır, ancak aynı zamanda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), öğrenme güçlüğü gibi diğer nörolojik veya gelişimsel sorunları olan bireyler için de etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri