Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Doğuştan gelen benler genetik bir yatkınlık nedeniyle oluşabilmektedir. Fakat benler ciltte sonradan da oluşabilmektedir. Özellikle açık tenli kişilerde sonradan ben oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Sonradan oluşan benler genellikle dış etkiler nedeniyle oluşmaktadır.
“Bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya üzerinde kanayan yaralar olması, kanserleşme belirtisidir.” Benler, cilde renk veren hücrelerin deri altında normalden farklı şekilde yerleşmesiyle oluşur. Ben oluşmasına yol açan en önemli faktör, ailesel geçiş.
Benlere sahip olmak her zaman kanser göstergesi olmaz; ancak benlerin yapısındaki ani değişimler, kanser habercisi olabilir. benlerin genel sayısı da abartılı bir biçimde artıyorsa, yapıları değişiyorsa, farklılaşıyorlarsa (Elevation/Evolution) acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
Boyutları giderek büyüyen benlerde melanomdan şüphelenebilir. Bendeki renk değişimi de iyi gözlemlenmeli. Eğer vücutta bu özelliklerde bir ben görülürse hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalı. Tedavi edilmeyen deri kanserleri hızlıca akciğerlere, karaciğere ya da beyne yayılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Benler, deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alır, bu deri hücrelerinin gruplar halinde büyümesinden ibaret bir deri oluşumlarıdır. Bir kişide oluşacak benler muhtemelen önceden genetik olarak belirlenmiştir.
Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık, kanama olması ya da yara açılması melanoma için işaret olabilir. Eğer bir kişide 35 yaşından sonra yeni ben oluştuysa ve eski bir bende değişiklik olduysa mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir.
Benler doğuştan gelebildiği gibi sonradan da vücutta oluşabilmektedir. Kişinin vücudunda otuzlu yaşlara kadar yeni benler çıkması olasıdır. Bu benlerin hamilelik döneminde, hormonu etkileyen durumlarda veya hormonların sık sık dalgalandığı ergenlikte sayısının ve boyutlarının artması gözlemlenen normal bir durumdur.
Benin şekli simetriktir, melanom asimetrik şekildedir. Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür.
"Benin rengi homojense yani sadece tek renk hakimiyeti varsa sorun olmayabilir ama kahverengi, siyah, kırmızı gibi birden fazla renk oluşmaya başlamışsa büyüklüğü de 6 milimetrenin üzerindeyse tümör gelişimi açısından riskli benler olarak düşünülmelidir."
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Benlerde ortaya çıkan ani değişimler normal değildir ve mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu. NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ? Bunun için cildinizdeki leke ya da benleri kontrol ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilinmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Dr.
Vücuttaki Benler Nasıl Oluşur? Melanin maddesi cilde rengini veren melenosit hücreleri tarafından üretilerek sağlanır. Dengeli bir şekilde dağılması, eşit şekilde olması, renk değişimi olan benlere neden olur. Bazı durumlarda melenosit hücrelerinin belli yerlerde toplanması ile koyu ve büyük benler oluşabilir.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır.
Koyu renkli cilt tiplerinde benler daha koyu renkli olur. Atipik veya displastik olarak isimlendirilen benlerin kanser oluşturma riski çok daha yüksektir.
Hangileri daha riskli? Vücutta var olan bir bende asimetrik bir yapı mevcutsa ve ani gelişen büyüklük, renk ve şekil değişimleri gerçekleşirse dikkatli olmak gerekir. Beş milimetreden büyük asimetrik görünümlü üzerinde açık, koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk olan benler tehlikeli olabilir.
Kanserli benin görünümü nasıldır? :
Hafifçe kabararak çevreye dağılır. Sınırları düzensiz ve girintili çıkıntılıdır. Zamanla renk kahverengi ve siyaha döner. Zamanla üzerinde kabartılar oluşur.
Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olarak yüzeysel ya da kabarık şekilde ortaya çıkabilirler. Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur.
Benler lazerle ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle tedavi edilebilirler. Lazerle ben tedavisinde; İyi huylu benler, deriden kabarık ya da deri seviyesinde olan benler, Er Yag lazer ile tek seferde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Erbium lazerin özelliği benleri tek seansta tedavi etmesidir.
Vücudunuzdaki masum gibi görünen benler bazı tehlikelerin habercisi olabiliyor. Aniden asimetrik yönde şekil ve renk değiştiren ya da 30'lu yaşlardan sonra birden bire oluşan benlerin kanserleşme riski daha yüksek olabiliyor.
Vücuttaki tüm benler tehlikeli değildir. Fakat tehlikeli olanları iyi bir gözlemcinin fark etme oranı yüksektir. Sürekli tahrişe uğrayan bölgelerdeki benlere özellikle dikkat etmek gerekir. Bu bölgeler kemer ve sütyen hizasına rast gelen, ayak tabanı ile avuç içinde ve cinsel bölgelerde bulunan benlerdir.
Cilt Kanseri Belirtileri
Kabuksu ve kanamalı lezyonlar. Kırmızı ya da kahverengi lekeler. Farklı türde ben oluşumu, vücuttaki ben sayısında veya boyutunda artış Benlerin asimetrik, kenarlarının düzensiz, girintili çıkıntılı, farklı renklerde ve 5 mm'den büyük olması
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri