Sorularımızı sorarken kısa ve net cümleler kullanmaya özen göstermeliyiz. Aklımıza takılan şeyleri direk bir şekilde sormak, daha net cevaplar alma ihtimalimizi de artırır. Ayrıca, bütün soruları aynı anda sormaktansa her soruyu teker teker sormak da tatmin edici cevaplar almamıza yardımcı olacaktır.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.
İnsanı soru sormaya götüren sebep ise merak duygusudur. Merak eden insan neden sonuç ilişkisi kurarak boşlukları sorularıyla doldurmaya çalışır. Çocuklar konuşmayı öğrenmelerinden itibaren soru sormaya başlarlar. Onların merakları soruları celbeder, bu da öğrenmelerini hızlandırır.
İlgili 40 soru bulundu
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur.
Açık uçlu anket soruları yaptığınız görüşmede kullanıcının kendisini en rahat anlatacağı soru çeşididir. Yanıtlayan, sorulan soruya kendi kelimelerini ve ifadelerini kullanarak cevap verir. Yanıtlar kendine özgüdür ve kullanıcıya dair daha derin bilgiler alınmasını sağlar.
Bunlardan açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Bilgilenmek için soru sormak konuşarak keşfetmenin eş anlamlısıdır. Bunun için açıklayıcı bilgileri içeren sorulara ağırlık vermek öğrencilerin bilgi düzeyini geliştirici olmaktadır.
Çapraz sorgu ve doğrudan soru sorma arasındaki en temel fark şudur ki, doğrudan soru sormada avukat kendi müvekkiline ya da çağırdığı tanığa soru yöneltmekte; çapraz sorguda ise tanık, sanık veya bilirkişiden herhangi birine karşı tarafın avukatı soru yöneltmektedir.
SORU - CEVAP TEKNİĞİ
Öğrencilere sorulan sorular öğrenciyi rahatsız etmeli, verilen cevaplar klasik ve kalıplaşmış cevaplar olmamalıdır. Sorulan sorular düşündürücü ve amacına uygun olmalıdır. Öğrencilere yeterli zaman ve eşit fırsatlar verilmelidir. Bu teknik her dersin belirli bölümlerinde uygulanabilir.
Konu, verilmek istenen mesajın olay örgüsü içerisinde okura aktarılmasıdır. Bir metnin konusu bulmak için ''bu metin ne anlatıyor'' sorusu sorulur. ''Nasıl anlatıyor'' sorusu ise yazarın üslubunu bulmamıza yardımcı olur.
Açık uçlu sorular, bir göndericinin yanıt olarak bazı bilgiler elde etmek için bir veya birkaç alıcıya yönelttiği sorulardır. Örneğin: Cüzdanım nerede? Neden Açık Uçlu Sorular Kullanmalısınız?
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Klasik soru, şıkları olmayan sorular olmakadır. Kağıtta sorular bulunmakla birlikte cevaplar ayrıntılı bir şekilde yazılmaktadır. Sayısal dersler için sorulan klasik sorularda, formül yazılmakta olup işlemler atlamadan yapılmaktadır.
Tarcan (2010) bilgi edinme amacıyla sorulan ve karşılığında cevap beklenen cümlelere "gerçek soru cümleleri", gerçek olmayan, cevabı karşıdan beklenmeyen soru cümlelerine de "sözde soru cümleleri" adını verir.
Güçlü sorular, hakkında konuşmakta olduğunuz konudan ziyade, kişi odaklıdır. Örneğin “Bu noktada tam olarak ne yapmak isterdin?”, “Burada önem verdiğin konu nedir?” gibi sorular sorulabilir. 2. Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır.
Kısa cevaplı testler, yazılı yoklamalara alternatif olan sınav türlerinden biridir. Kısa cevaplı testlerde sorulan bir sorunun cevabı yazılı yoklamalarda olduğu gibi uzun olmayıp kısadır. Kısa cevaplı testlerin cevabı; bir kelime, rakam veya en çok bir cümle ile verilebilecek türdendir.
Çocuklar, dünyayı keşfetme ve yeni şeyler öğrenme arzusuyla ve merak duygusuyla; konuşmaya başladıktan sonra, soru sormaya da başlarlar. Çocuklar için bu dünyada karşılaştıkları her şey yeni ve ilgi çekicidir. Her şeyi merak ederler, o yüzden de çok fazla soru sorarlar.
Röportaj sözcüğü, Türkçe'de röpor- taj, görüşme, mülakat, söyleşi hatta kimi kez karşılıklı sohbet ya da soru-cevap sözcükleri ile kullanılmaktadır. Fransızca'daki Rapportage sözcüğünden dilimize geçmiştir.
Mikrofonda ses ayarı yapan kişiye tonmayster denir. Mikrofonun Önemi: Mikrofon kullanımı son yıllarda oldukça yaygın hale gelmiştir.. Birçok alanda mikrofona ihtiyaç duyulması mikrofonun yaygınlaşmasında önemli bir etkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri