'Sorumluluk Bilinci' nerede başlar? İlk sorumluluk duygularımız bebeklik dönemi ile başlar ve ömrümüzün sonuna kadar devam eder. Seçme şansı verilen bebek özerklik için ilk adımı atmış olur. Örneğin giyeceğinin rengine karar veren ya da hangi oyuncakla oynamak istediğine karar veren çocuk kendi seçimini yapmış olur.
Bu bilinç ilk olarak aile ortamında kazanılır. Aile içinde sorumluluk alma becerilerini geliştirme fırsatı bulamayan çocuklar ev dışındaki yaşama adım attıklarında kendilerinden bekleneni sergilemekte çok zorlanırlar.
Alınan sorumluluk, olumlu davranış değişimi takdir edilmeli, uygun pekiştireçlerle motivasyon arttırılmalıdır. Olumlu davranış gözlenmediğinde ise konu tekrar masaya yatırılmalı, sıkıntı, engel, olası neden ve sorunlar konuşulmalı, yeni çözümler aranmalıdır.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
En basitinden yaşadığımız çevremiyi korumak, ona zarar vermemek, her zaman ona ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerekir. Problemlere karşı duyarlı olmak, aktif olarak katılım sağlamak çözüme kolaylıkla ulaşmayı sağlayacaktır. Çöpleri plastik, cam, kağıt olarak ayırmak ve dönüşüm yapmak en basitinden bir çözümdür.
İlgili 15 soru bulundu
Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu alması, yetişkin olduğunda bir gün içerisinde öğrenebileceği bir şey değildir. Çocuğun sorumluluk bilincini edinmesi ancak yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür.
Sorumluluk bilincinin gelişmesi yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür. Hayat ile ilgili diğer değerler gibi sorumluluk da çocuğun öncelikle anne-babasından daha sonra sosyal çevresinden öğrendiği, geliştirdiği bir beceridir.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Aşırı Sorumluluk Duygusu ve Sonuçları
Sorumluluk sahibi olmak kaçınılmaz bir biçimde doğrular hakkında daha sabit bir fikir sahibi olmak ve daha fazla endişe duymak demektir. Yani diğer her konuda olduğu gibi sorumluluklar üst seviyelere çıktığında bir dizi sonucu da beraberinde getirirler.
Kişinin kendine, ailesine ya da diğer insanlara karşı yerine getirmesi gereken görevleri yapması, yardımlaşması ve destek olması sorumluluk almaktır. Sorumluluk duygusu ile özgüven arasında önemli bir bağ bulunur. Sorumluluk duygusu gelişen bir bireyin kendine güveni de vardır.
Sorumluluk duygusu gelişmiş bir insan yaptıklarının sonucunu, ona verilen görevlerin önemini bilir ve çevresince takdir edilir. Kısaca başkalarının haklarına saygı duyan, kendi davranışlarının sonucunu kabullenen insan sorumluluk bilinci gelişmiş bir bireydir.
Not: Bireyin en temel sorumluluğu beden ve ruh sağlığını koruma sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi, diğer pek çok sorumluluğun yerine getirilmemesi anlamına gelecektir.
Onun bu değerli vasfı, kendisini başta Allah'a, sonra tüm varlığa karşı sorumlu kılmıştır. İslam dini insanı böyle yüce bir mevkide değerlendirmiştir.
Sorumlu nasıl olunur sorusu, sorumlu olmak için verilen eğitim programlarına katılarak ve derslerden başarılı olarak şeklinde yanıtlanmalıdır. Bunun yanı sıra sorumlu olan kişiler ifa ettiği mesleğin gerektirdiği şartları tamamlamakla yükümlüdürler.
Herkesin eyleminden sorumlu olması bağlamında geriye dönük sorumluluklar genel olup, ileriye doğru sorumluluk tikeldir. Eğer birisi tikel bir mevki ya da makam üstlenmişse, aynı zamanda bu makam ya da mevkinin getirdiği sorumlulukları da üstlenir ve çoğul haldeki bu sorumluluklar, yükümlülükler olarak da tanımlanır.
İnsan hayatını birlikte sürdürdüğü toplumsal çevreye ya da başka insanlara, diğer yaratılmışlara ve Rab'bine ve kendi nefsine karşı sorumluluklar taşır. Bu sorumlulukları, kendisine verilen haklarından doğar.
Kişinin en temel sorumluluğu kendini geliştirmesi ve insanlığa bireysel katkı sağlamasıdır. Nitelikli bireylerin oluşturacağı bir toplum, sorumluluk sahibi kimseler sayesinde oluşturulabilir. Gerçekleştirilen etkinliklerin ve eylemlerin aynı zamanda diğer insanların yararına olması göz önünde bulundurulmalıdır.
Nasıl Kazandırılır? Sorumluluk, bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi, olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluk bilinci içinde davranan insan hayatında başıboşluğa, anlamsızlığa yer vermez ve kendisini uğraştıracak boş işlerden uzak durur. Sorumluluk sahibi kişiler, yapacakları her işte ve söyledikleri her sözde dikkatli olmaya çalışırlar. Bu hadis-i şerif bizlere öğüt vermekte ve sorumluluklarımızı hatırlatmaktadır.
Sosyal sorumluluk; bir bireyin veya kurumun kişisel çıkarları göz önünde bulundurmadan toplum için fayda sağlamayı düşünerek hareket etmesi demektir. Sosyal sorumluluk projelerinde bireyler, çıkar amacı taşımazlar ve ortak bir hedef etrafında toplanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri