Geleneksel terapilerde seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün olacak şekilde düzenlenir. Kriz durumlarında daha sık görüşmeler gerçekleştirilebilse de seanslar arasına duygusal yoğunluğu dengelemek ve verilecek çalışmaların yapılmasına fırsat vermek adına 1 hafta ara vermek en idealidir.
Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
Önerilen sıklık nedir? Danışanın kendini daha rahat ifade edebilmesi, psikoloğun danışanın ihtiyacını daha iyi anlaması, güvenli bağın daha hızlı oluşması açısından ilk 2 hafta ya da 3 hafta, haftada bir şeklinde olup daha sonra bu sıklığın değişmesi süreç için daha verimli olacaktır.
Evet, çözüm odaklı terapiye ara verilebilir. Terapi süreci, her danışanın ihtiyaçlarına göre değişebilir ve her zaman kesintisiz devam etmek zorunda değildir. Terapiye verilen aralar, danışanın ilerlemesi, ihtiyaçları veya terapi sürecinin doğası gibi birçok faktöre bağlı olarak değerlendirilir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Psikologların çalıştığı farklı terapi ekolleri yani yöntemleri vardır. Bu ekollere göre farklılık gösterse de terapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Çünkü terapi, hem danışanın hem de terapistin aktif olduğu bir süreçtir.
İlaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve hastalıkla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir.
Ancak psikoloğa gitmek herhangi bir sicil kaydı oluşturmaz.
Başkalarını dahil edip etmemek danışan olarak tamamen size kalmıştır. Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir.
Bu sebeple bir psikoloğa kaç günde bir gidileceğini ancak uzman bir psikolog karar verecektir. Tedaviye başladığınız uzman psikologdan terapiye Kaç günde bir gideceğinize dair detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Bu süreçler haftada 1,10 günde 1,15 günde bir, ayda bir gibi sıklıklarda olabilmektedir.
Seansın ne kadar süreceği ile ilgili henüz tam mutabakat sağlanmamış olsa da genellikle minimum seans süresi 45 dakikadır. Seansın en fazla kaç dakika süreceği ile ilgili de kesin bir sınırlama olmasa da verimlilik ve dikkat süresi göz önüne alındığında ortalama 50 ile 55 dakika yeterlidir.
Terapistin süreçle ilgili aşağı yukarı bir fikrinin oluşması en geç 2. seanstan sonra gerçekleşmektedir. Ortalama 15-20 seans arasında danışanın şikayetlerinde ciddi bir azalma olur ve toparlanma süreci kendisini net olarak belli eder. Ancak bazı danışanlarda bu süreç çok daha fazla uzayabilmektedir.
Psikoterapi sürecinde birey durumu, ruh hali, duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında bir şeyler öğrenir. Psikoterapi bireyin hayatının kontrolünü nasıl ele alacağını ve zorlu durumlara sağlıklı başa çıkma becerileri ile nasıl yanıt vereceğini öğrenmesine yardımcı olur.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
Danışanın gelişen ihtiyaçlarına ve koşullarına göre süreçte değişiklikler yapılabilir. Danışanın şikayetleri hafiflediyse veya danışan bunlarla baş edebileceği yöntemleri süreç boyunca edindiyse, daha sakin ve dengeli bir iç dünya edinmeye başladıysa terapi sonlandırılabilir.
Tedavi ve süreç hakkında
Psikoterapi, daha olgun ve uygun bir ruhsal denge sağlamak amacı doğrultusunda zihinsel ve duygusal bozukluk gösteren hastalarla düşünce ve duygu alışverişi kurularak yürütülen bir tedavi bilim ve sanatıdır.
Manuel terapide;
İlk seanstan itibaren sonuç alınmaya başlanır; terapi sonrası ağrı ve gerginlikte azalma görülür ve hareket yeteneği artar.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri