Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Sorumluluk sahibi çocuklar; kendine güvenir, kendi kararlarını kendi verebilir, karar alırken ellerindeki kaynakları değerlendirip bunları kullanabilir, değer yargılarını gözetebilir, bağımsız davranabilir ve başkalarının haklarını düşünerek kendi ihtiyaçlarının karşılayabilirler.
Sorumlu bir kişi, söyledikleri veya yaptıkları şeylerin sonuçlarını üstlenir. Aksine, sorumsuz bir insan tam tersini yapar. Sorumlu bir kişi, eylemlerine neden olan her şeye doğrudan yanıt verir. Özellikle olumsuz sonuçlar karşısında.
Sorumlu olan kişi, yaptığı mesleğin gerekliliklerini yerine getirir. Bununla birlikte sorumlu olarak mesleğini yerine getiren kişinin dikkatini belirli bir noktaya yoğunlaştırması ve istenilen görevleri yapabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Sorumlu olarak çalışan kişi, birçok farklı alanda çalışabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Sorumlu olarak getirilmiş olan müdürler, çalışanların ve iş sonuçlarının raporlarını işveren ile paylaşan kişidir. Mesul müdür nedir, sorusuna yanıt vermek için görevlerin ve sorumlulukların iyi anlaşılması gerekmektedir.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Sorumluluk; erken çocukluk çağından kendini göstererek başlayan, yaşa, cinsiyete ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Sorumluluk bilinci, aşamalı olarak zamana yayılıp gelişen bir beceridir.
Sorumlu dersi olan öğrenciler başarısız olduğu dersten bu dönemlerde gireceği sınavlarda geçer not (50 ve üzeri) almadan başarılı sayılmaz, bu dersin sorumluluğu devam eder. Sorumluluk sınavında başarılı olunmadan öğrenci mezun olamaz.
'Sorumluluk Bilinci' nerede başlar? İlk sorumluluk duygularımız bebeklik dönemi ile başlar ve ömrümüzün sonuna kadar devam eder. Seçme şansı verilen bebek özerklik için ilk adımı atmış olur. Örneğin giyeceğinin rengine karar veren ya da hangi oyuncakla oynamak istediğine karar veren çocuk kendi seçimini yapmış olur.
4-5 yaş grubunda sorumluluk kavramı netlik kazanmaya başlamıştır. Oyuncaklarını toplama gibi kolay ev işlerinde sorumluluk verilebilir. El ve yüzlerini kendileri yıkayabilirler. Sofraya ekmeği getir, tuzluğu masaya koy gibi eylemleri severek yapabilirler.
Sorumluluktan kaçan insanların temel korkusu başarısız olmaktır. Büyük ihtimalle küçük yaşlarda anne babaları tarafından çok fazla eleştirilmişler, başarısız oldukları her seferinde cezalandırılmışlardır. Bu insanlar için sorumluluk risk demektir. Eleştirilmekten bıkmış, cezalara doymuşlardır.
Yönetişim ve yönetim için de önem verilen kavramlardan biri sorumluluktur. Sorumluluk sahibi olmayan insanın iyi yönetme ve idare etme becerisi de olmaz. Dolayısıyla, hem kendi hayatını hem de etrafını iyi yönetmek ve liderlik yapmak sorumluluk esaslı davranışlardır.
Sorumluluk bir bireyin her ne olursa olsun kesinlikle üstesinden gelebileceği bir olgu olmak zorundandır. Sorumluluk sahibi birey yapmış olduğu veya yapacak olduğu her türlü etki karşısında farkındalık bulundurmaktadır.
Sorumluluk bilincinin gelişmesi yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür. Hayat ile ilgili diğer değerler gibi sorumluluk da çocuğun öncelikle anne-babasından daha sonra sosyal çevresinden öğrendiği, geliştirdiği bir beceridir.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Kişi,herşeyden önce, birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu, sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru, yerindeve zamanında kullanmasını gerektirir. İç sorumluluk, kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Kur'an, iman eden ve salih amel işleyen bütün müminleri 'müttaki' yani takva sahibi olarak niteler.
Bu anlamda insanın ruhi yapısında bulunan ve yerine göre kendisini takdir eden veya kınayan vicdanının otoritesi altında bulunması açısından "vicdani (ahlaki) sorumluluğu"ndan bahsedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri