Kortizonlu krem kilo aldırır mı? Birkaç kez kortizon iğnesi kullanmak ve ya kısa süreli ilaç kullanımı kilo alımına yol açmayacağı gibi kortizonlu kremler de kilo aldırmamaktadır.
Yorgunluk İştah artışı veya kilo kaybı Page 7 7 Ödem ve kilo artışı Bunlar DEKORT' un hafif yan etkileridir.
Tek doz ya da kısa süreli kortizon tedavisinde önemli yan etkiler görülmemektedir. Kortizon tedavisine başlayacak olan hastaların en çok sorduğu soru “kortizon kilo aldırır mı?” sorusudur. Bazı hastalar kortizon tedavisi nedeniyle kilo aldığını söylese de, bunu kanıtlayan herhangi bir bilimsel araştırma yoktur.
Kortizonun, halk arasında bilinen, istenmeyen etkilerinin ortaya çıkması için hap şeklinde yutularak veya kalça/damardan iğne ile yüksek dozda ve uzun süre kullanılmaları gerekmektedir. Nefesle alınan ilaçlar iştah üzerine etkileri olmadığı için kesinlikle kilo alımına neden olmazlar.
Deksametazon sentetik 9α-florize glukokortikoid olup kortizona kıyasla yaklaşık 30 kat daha etkindir. Buna karşın mineralokortikoid etkisi neredeyse hiç yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
DEKORT, 10 tablet içeren blister ambalajlarda bulunur. Her bir karton kutu 20 tablet içermektedir. DEKORT, deksametazon etkin maddesini içermektedir. DEKORT, vücutta iltihap ile ilgili çeşitli hastalıkların tedavisinde etkilidir.
DEKORT' dan fazla alınması ile boğazın şişmesi, deri reaksiyonu, nefes alıp vermede zorlanma görülebilir. DEKORT'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Günlük 5mg lık doz üstünde dozu, 1 yıl kullanan hastaların ¼-1/5 inde, 16mg/gün üstünde kullananlarda %70 oranında kilo artışı görülür. 5mg ın altındaki dozlarda bu oran %8-9 a düşebilir. Günlük kalori gereksinimi dışında beslenmenin sağlanması gerekir.
Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur. Tuz tutucu etki nedeniyle tansiyon yükselebilir, iştah artırıcı özellik nedeniyle kilo alınabilir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
İştah artışı, sinirlilik, uyku güçlüğü (uykusuzluk), ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişme (sıvı tutma) ve göğüste ağrılı yanma hissi; deksametazon alan hastalarda görülen bazı yan etkilerdir.
Uzun süreli kortizon kullanımı sonucunda gerekli yaşam tarzı düzenlemelerinin de yapılmaması ile kilo alımı söz konusu olabilmektedir. Kilo alımı aslında kortizonun kan şekerine etkisi nedeni ile olmaktadır. Vücutta yağ depolanması ve tuz tutulumu olabilmektedir.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
Steroid ilaçların yarılanma ömürleri ile ilgili ifadeleri içeren “kortizonun yarılanma ömrü < 12 saat olan kısa etkili bir steroiddir”, “deltacortril (prednizolon), prednol-L (metilprednizolon) orta etkili (12-36 saat) steroidlerdir”, “dekort (deksametazon) yarılanma ömrü > 36 saat olan uzun etkili bir steroiddir” ...
Ağız yoluyla, kas içine enjeksiyon olarak, damar içine enjeksiyon olarak, cilt için topikal krem veya merhem olarak veya göze topikal oftalmik solüsyon olarak verilebilir. Deksametazonun etkileri sıklıkla bir gün içinde görülür ve yaklaşık üç gün sürer.
Romatizmal bozukluklar: Kısa süreli kullanım için ek tedavi olarak akut gut artritinde, akut romatizmal kardit, ankiloz spondilit, psoriatik artrit, romatoid artrit, juvenil romatoid artrit. Kemoterapiye bağlı bulantı-kusmaların tedavi ve profilaksisinde tek başına ya da kombine olarak kullanımı endikedir.
Kortizonun ciddi yan etkileri ise: Alerjik reaksiyon: Ciltte döküntü, kaşıntı ve yüz, dudak, dilde şişme gibi semptomlar alerjik reaksiyona bağlı gelişebilir. Sıvı ve elektrolit dengesizlikleri: Vücutta sıvı tutulması ve ödem görülebilir. Kalp yetmezliği gelişebilir.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Kortizon, etkileşimi bulunan ilaçlar ve yan etkileri sebebiyle yalnızca reçeteli olarak kullanılabilen bir tedavi biçimidir. Bilinçsizce kullanılan kortizon ilacı sonucunda ortaya çıkabilen yan etkiler ise şöyledir: Ödem.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Vücudun kortizon veya insülin salgılaması da metabolizma hızını yavaşlatabilmektedir.
**Acil şartlarda avil ve dekort amp yapılıp, Hastalık kontrol altına alındıktan sonra hasta mutlaka oral antihistaminik verilerek taburcu edilmelidir. Tercihen hastaya 0.5-1 mg/kg/gün dozunda prednol başlanması ve dozun azaltılarak 7-10 gün içinde kesilmesi tavsiye edilir.
Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur. Özellikle kemoterapi sırasında uygulanan Dekort adlı ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktığı düşünülen hıçkırık, vagus sinirinin uyarılması ile oluşur.
DEKORT göz yüzeyinin, gözün içindeki ön kısmın (arteriyör segment) ve kulağın inflamasyonunun tedavisinde, operasyon sonrası inflamasyonun önlenmesinde veya tedavisinde kullanılır. Kızarıklık, ağrı ve şişme gibi inflamasyon belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri