Un eklemek, sosları koyulaştırmanın en yaygın yollarından biridir. Ve bunu yapmak için en yaygın teknik roux yapmaktır. Roux Türkçe'de meyane anlamına gelir. Tereyağı ve un ile hazırlanan, tava da kavrulan bu karışım sosunuza eklediğinizde kıvam ve lezzet verecektir.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Gastronomi dünyasında kullanılan 5 temel sos vardır. Diğer tüm sos çeşitleri bu 5 ana sosun türevi olarak düşünülebilir: Bu soslardan dördü klasik Fransız mutfağının kurucusu olarak bilinen ünlü şef Marie-Antoine Careme, 1 tanesi de bir diğer ünlü şef Auguste Escoffier tarafından bulunmuştur.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
İlgili 29 soru bulundu
S için üç nokta … O için üç çizgi — ve S için tekrar üç nokta … şeklinde yazılır. SOS sinyalini direkt S, O, S harflerini yan yana boşluksuz ve aralarında nokta olmadan herhangi bir yere yere yazmanız mümkün.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın. Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alın.
burger king de sunulan sos çeşitlerinden birisi. kırmızı biber ve mısır nişastası malzemelerinin, fast food endüstrisinde kulanılan binbir çeşit lezet vericiyle harmanlanmaıs sonucu olşmuş acı peynir tadı veren özelikle tavuk kanadı ve onion rings ile mükemmel giden lezzet kaynağı.
Duxelles (düksel okunur) tavuk, hindi içi, çorbalar ve soslarda kullanılabilen, mantar, soğan ve aromalı otlardan oluşan bir karışımdır. Yemeklere mantar tadı katması için kullanılan bir üründür, bununla beraber aperitif olarak da hazırlanabilir.
Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce). Ancak bu 4 sosun üzerine 20. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da ekledikten sonra günümüze 5 temel sos olarak ulaşmıştır.
Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir. İsim, marka tescilli olup, Avery Adasının ilk sahiplerinin dilinde "toprağın sıcak ve ıslak olduğu diyar" manasına gelir.
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
İlk önce bir başka kasenin içinde yoğurt ve 1 çay bardağı su karıştırılır. Diğer kabımıza sirke, yağ, tuz, karabiber ve küçük doğranmış dereotu ve robottan geçirilmiş soğan, hardal, kırmızı toz biber ve limon suyu eklenir. Sonra yoğurt, mayonez ve ketçap eklenir ve karıştırılır.
Orijinalinde jalapeno tozu kullanılan chipotle sos, Meksika mutfağının geleneksel aromalarından biridir. Sirke, ketçap ve mayonez ile hazırlanan bu sos, hazır paketler halinde de sarılır.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Teriyaki sos, yemeklere lezzetin yanı sıra parlaklık da veren, temelde susam yağı ile soya sosunun karıştırılması ile elde edilen bir ürün. İçerisinde biraz şeker, biraz sarımsak, zencefil, bal ve hatta biraz nişasta da barındıran enfes bir lezzet.
Creole sos Fransız mutfağının beş temel sosundan biri olan domates sosunun türevi olarak kabul ediliyor. Klasik Fransız domates sosunda koyulaştırılan meyaneye taze otlar, dana stock, sebzeler ve domuz ya da dana eti eklenebilirken Creole sos yapımında taze ot ve sebzelere farklı malzemeler eşlik ediyor.
Tüm yemeklerde kullanılabilen Louisiana'ya özgü bir acı biber sosudur. Özellikle tavuk kanadı yapımında kullanılır.
Sos için un kavurma tereyağ ve unun birleştirilmesi yapılmaktadır. Bu sos için temel oluşturmaktadır. Sosun koyulaştırılması için gereken temel bileşen budur. Bu kavurma işlemi olmazsa sos ile çorbayı birbirinden ayıramazsınız.
Fransız mutfağının temel soslarından biri olan mousseline kreması, yumuşak dokusu ile tereyağı bazlı bir kremadır. Pasta, ekler, profiterol gibi ürünlerle birlikte kullanılır. Vanilya esansı ile aroma katılır.
Soğanı, sarımsağı, hardalı, kırmızı biberi, karabiberleri, zencefili, tarçını, karanfili ve kakuleyi genişçe bir tülbendin içine koyup ağzını sıkıca bağlayın. Geniş bir kaba sirke, soya sosu, pekmez ve demirhindiyi koyup, baharat bohçanızı da içine atın ve kısık ateşte kırk beş dakika pişirin.
Küçük bir tencerede tereyağını eritip, karıştırarak unu ekleyip bir iki dakika kavurup ardından suyu, kremayı ve soya sosunu ekleyip devamlı karıştırıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra iki dakika daha karıştırarak ocakta tutup tuzunu biberini ekleyip ocaktan alalım. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri