Daha öncede belirttiğimiz gibi sözel alanında Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 testleri bulunmaktadır.
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Doğru bilgidir için rahat olsun. Edebiyat, sözel ve eşit ağırlık bölümünün ortak dersidir. Fakat coğrafya, tarih, din ve felsefe ise 1 ve 2 olmak üzere bölümle birikmiştir. 1 eşit ağırlık, 2 ise sozeldir.
AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
Edebiyat ve sosyal bilimler 2 çözerseniz sözelden girmiş olursunuz oluşan puanla da sözel bölüm tercih edebilirsiniz. Okulda eşit ağırlık öğrencisi olmanızın önemi yok sınavda neyi çözerseniz o alandan girmiş olursunuz.
İlgili 23 soru bulundu
Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler.
Eşit Ağırlıktan sınava hazırlanan öğrenciler Eşit Ağırlık konuları oluşturan Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testlerini çözeceklerdir. Bu testler Matematik, Geometri, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerinden oluşmaktadır.
Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.
Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.
Sosyal Bilimler 2 Testinde; Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü derslerinden toplam 40 soru sorulacaktır.
Sosyal bilimler lisesinden mezun olan öğrenciler ağırlıklı olarak kendilerine psikoloji, öğretmenlik ya da tarih gibi alanları seçerler. Sözel tüm meslek grupları için sosyal bilimler lisesinin tercih edilmesi mümkündür. 1 yıl hazırlık okuduktan sonra 4 yıl lise eğitimi verilmektedir.
TYT'de öncelikle her dersten puan alırsınız. AYT Fen sözel ve eşit ağırlık puanınıza etki etmez. AYT Sosyal 2 kısmı da eşit ağırlık puanınıza etki etmez.
Lisede seçeceğin alanlardan birisi olan eşit ağırlık, sözel ve sayısal derslerin neredeyse eşit alınmasıyla oluşan bir alan. Eşit ağırlıkta göreceğin dersler Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım, Geometri, Matematik, Tarih, Coğrafya, Felsefe, İngilizce.
Alan Yeterlilik Testleri'nden Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler - 1 Testi'nde; 24 Türk Dili ve Edebiyatı, 10 Tarih - 1, 6 Coğrafya-1 sorusu olmak üzere sınav toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Sözel ve Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasını isteyen adayların bu soruları çözmesi gerekmektedir.
Lise dönemlerinde bu alanları seçen bireyler seçtikleri alan ağırlıklı bir eğitim görecektir. Örneğin sözel alanını seçen bir öğrenci lise hayatı boyunca ağırlıklı olarak Türkçe, Edebiyat, Tarih, Coğrafya gibi sözel dersler görecektir. Sayısal alan MF yani matematik-fen olarak isimlendirilmektedir.
Kısaltılmış hali TS olarak bilinen sözel bölümler Türkçe ve Sosyal Bilimler ağırlıklıdır. Türkçe, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya gibi derslere ilgili olan öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdendir.
Bilim dalları sosyal bilimler ve fen bilimleri olarak 2'ye ayrılır her iki alanda da farklı bilim disiplinleri yer alır. Sosyal bilim dalları arasında; arkeoloji, antropoloji, tarih, coğrafya, ekoloji, etnoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, hukuk, iktisat, felsefe, sosyoloji gibi bilim dalları bulunurken.
Sosyal ve Siyasi Bilimler bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı insanlar ve toplumlar için hayatlarında oluşabilecek her hangi bir siyasi ve sosyal olayın sonuçlarını inceleyebilecek, elde ettiği sonuçları yorumlayabilecek, bulunduğu iş yeri ve sektöre katkı sağlayacak kişiler yetiştirmektir.
TYT Tükçe'de her soru yaklaşık 3,2 puana denk geliyor. 10 Türkçe neti öğrenciye 32 puan kazandırır. TYT sosyal bilimler sorularının her biri 3 puan değerindedir. 10 sosyal bilimler neti yaklaşık 30 puan kazandırır.
AYT sınavına girecek adayları Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve Yabancı Dil (İngilizce) konularından oluşmak üzere toplamda 160 soru bekliyor. AYT sınavının süresi ise 180 dakikadır.
TYT'de 2 milyon 911 bin 511, AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135, YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı.
En çok tercih edilen eşit ağırlık meslekleri arasında; Hukuk, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, uluslararası ilişkiler, psikoloji, işletme, iktisat, beden eğitim ve spor öğretmenliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, bankacılık, çocuk gelişimi yer alır.
Eşit ağırlık bölümü için de Türkçe, edebiyat ve matematik dersleri oldukça önemlidir. Bu nedenle de Psikolog olmak isteyen bir kişinin eşit ağırlık derslerine ağırlık vermesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri